background img
banner
banner

Το Εσπερινό ΓΕΛ να παραμείνει αυτόνομο!

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΛΜΕ Β΄ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Ομόφωνη απόφαση υπέρ της αυτόνομης ύπαρξης και λειτουργίας του Εσπερινού Λυκείου Αιγίου έλαβε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου. Παρούσα ήταν και η ΕΛΜΕ Β΄ Αχαΐας που λίγες μέρες πριν συζήτησε το θέμα σε γενική συνέλευση προβάλλοντας τα επιχειρήματα για την διατήρηση του σχολείου.
Το θέμα εισήλθε στα ημερησίας του Δημοτικού Συμβουλίου από τον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλο που ουσιαστικά… πρόλαβε την ΕΛΜΕ που ετοιμαζόταν να ζητήσει συζήτηση. Η ουσία είναι πάντως πως σύσσωμος ο δήμος και η τοπική κοινωνία αντιδρούν σε οποιαδήποτε αλλαγή θα έχει στόχο την υποβάθμιση ή κατάργηση του σχολείου.

Τα συμπεράσματα της γενικής συνέλευσης της ΕΛΜΕ είναι άκρως ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά. Μάλιστα, εξέδωσε και ψήφισμα τονίζοντας πως ΄΄από ενάρξεως μνημονίων η δημόσια εκπαίδευση έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Στο πλαίσιο ενός κακώς εννοούμενου εξορθολογισμού που υπολογίζει μόνο οικονομικά μεγέθη και καθόλου κοινωνικές ανισότητες, πολλώ δε μάλλον τις ιδιαίτερες μορφωτικές ανάγκες των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων τα τελευταία χρόνια σχολικές μονάδες ανά τη χώρα καταργούνται, συγχωνεύονται, συρρικνώνονται, υποβαθμίζονται. Η συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου αποτέλεσε στρατηγική επιλογή όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, πολύ περισσότερο και της σημερινής. Ένας απ’ τους βασικότερους στόχους που εξυπηρετείται μ’ αυτόν τον τρόπο είναι η μείωση των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό΄΄.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην περιοχή, επισημαίνει: ΄΄Κι ενώ επί οχτώ συναπτά έτη τα Γ/σια και Λύκεια Ακράτας και Αιγείρας έχουν γλυτώσει την προοπτική της συγχώνευσης χάρη στην κινητοποίηση και δράση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ήρθε η σειρά του θεωρούμενου πιο αδύναμου κρίκου, του Εσπερινού ΓΕΛ Αιγίου να μπει στο στόχαστρο. Προσφάτως η ΕΛΜΕ Β’ Αχαΐας ενημερώθηκε για την πιθανότητα να συμπεριληφθεί το Εσπερινό ΓΕΛ Αιγίου (μαζί με τα αντίστοιχα Λύκεια Κλειτορίας και Δάφνης) στην ετήσια πρόταση για «εξορθολογισμό» του αριθμού των σχολικών μονάδων πανελλαδικώς. Ως εκ τούτου εξετάζεται η μετατροπή τους σε Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις΄΄.

Θα προκαλέσει σύγχυση και ανασφάλεια…

΄΄Κάθε αλλαγή, όμως, στη λειτουργία των σχολείων πρέπει να έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας προς όφελος πρωτίστως των μαθητών. Συνεπώς, μία τέτοια πρόταση όχι μόνο δεν βελτιώνει στο ελάχιστο την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα, όπως σύγχυση και αίσθημα ανασφάλειας σε μαθητές και γονείς, καθώς η συρρίκνωση μιας δομής δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για το αν αυτή θα συνεχίσει και στο άμεσο μέλλον να υπάρχει. Εξάλλου η υποχρηματοδότηση στην εκπαίδευση και οι συνεχείς καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων αλλά και τμημάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού΄΄, επισημαίνει η ΕΛΜΕ, προσθέτοντας: ΄΄Το βασικό επιχείρημα ότι έτσι συρρικνώνεται το λειτουργικό κόστος των σχολικών μονάδων αφορά ένα οικονομικό μέγεθος της τάξεως των 200 ευρώ μικτά μηνιαίως. Εμείς αντιτείνουμε ότι το όφελος για την τοπική κοινωνία από την αυτόνομη ύπαρξη και λειτουργία του Εσπερινού Λυκείου Αιγίου είναι πολύ μεγαλύτερο και όχι μόνο γιατί η αξία της εκπαίδευσης των ανθρώπων –ανηλίκων και ενηλίκων δεν μπορεί να μετριέται με αριθμούς. Αλλά κυρίως: Γιατί αποτελεί μια εκπαιδευτική δομή που δίνει μορφωτικές ευκαιρίες σε ανθρώπους που δεν είχαν την εύνοια της τύχης και υποστηρικτικό περιβάλλον, ώστε να ολοκληρώσουν την εγκύκλια παιδεία και τους επιτρέπει να διεκδικήσουν τη ζωή τους με προσφορότερους όρους και να επιτελέσουν το ρόλο τους ως πολίτες πιο ουσιαστικά και πιο αποτελεσματικά. Γιατί είναι ένα σχολείο που επιτελεί άριστα το εκπαιδευτικό του έργο, και οι επιτυχίες των μαθητών του μαρτυρούν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος για οποιαδήποτε μεταβολή στο υπάρχον καθεστώς.

Ακόμη, γιατί, εν τέλει, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το κλείσιμο μιας σχολικής μονάδας είναι σαφής υποβάθμιση, έστω και σε συμβολικό επίπεδο έναν κρίκο σε μια αλυσίδα συνεχούς υποβάθμισης. Το κλείσιμο/υποβάθμιση ενός σχολείου, ακόμη κι αν εξυπηρετεί μια οικονομική λογική, δεν είναι ουδέτερη πολιτικά κίνηση. Αποτελεί συμμόρφωση της τοπικής κοινωνίας σε μια γραμμή λιτότητας και απίσχνασης της δημόσιας εκπαίδευσης΄΄.

Οι καθηγητές θα συνεχίσουν να αγωνίζονται…

΄΄Εμείς ως συλλογικό όργανο των Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης –αναφέρει η ΕΛΜΕ – θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες και για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας, πιστεύοντας ότι η κάθε σχολική μονάδα αποτελεί τη ζωή ενός τόπου. Καλούμε και το Δημοτικό Συμβούλιο στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου να υπερψηφίσει το ψήφισμά μας, να διατελεί σε εγρήγορση και να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση με γνώμονα τη στήριξη ενός σχολείου που έχει μοναδικό χαρακτήρα σε ολόκληρη την Αιγιάλεια και λαμβάνοντας υπόψη ότι η αποψίλωση των δομών μιας περιοχής οδηγεί σταδιακά στην ερήμωσή της!΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr