background img
banner
banner

10 προκλήσεις του 2020 για την Αιγιάλεια…

ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ… ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ

Λίγο πριν την έλευση του νέου χρόνου συνηθίζουμε να μιλάμε πάντα για κομβική χρονιά, χρονιά ορόσημο κ.λπ. Κι όμως, το 2020 είναι πράγματι το έτος που, με βάση όσα μπορούμε σήμερα να εκτιμήσουμε, έρχεται να διαδραματίσει έναν ιδιαίτερο ρόλο, αφού πρόκειται για μία χρονιά προσαρμοστικότητας που διαδέχεται έντονες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα στην Αιγιάλεια.

Θα είναι δε ενδεικτική του εάν η περιοχή τα επόμενα χρόνια θα καταφέρει να κερδίσει.. το στοίχημα της ανάπτυξης σε καίριους τομείς, ξεφεύγοντας από την στασιμότητα αλλά και τα πισωγυρίσματα που την έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια. Μετρώντας ώρες μέχρι να μας… αποχαιρετίσει το 2019, αναλογίζεται κανείς πως οι αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί είναι μεγάλες και σημαντικές. Το εάν τα καταφέρνουν οι άνθρωποι που κρατούν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους, θα αρχίσει να διαφαίνεται το νέο έτος από τα όσα θα δρομολογηθούν εντός αυτού και από τα οποία καλείται να… πιαστεί η Αιγιάλεια τα επόμενα χρόνια. Κάπως έτσι ανοίγεται ένα παράθυρο στην καινούρια δεκαετία της νέας εποχής… Ποιοι είναι όμως οι δέκα πιο σημαντικοί τομείς στους οποίους διοικούντες σε όλα τα επίπεδα και πολίτες καλούνται να… επιτύχουν μέσα στο 2020;

1) Λύση για τα απορρίμματα και όχι απλώς διαχείριση

Το τελευταίο τρίμηνο του 2019 βρήκε τη δημοτική να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να μην επαναληφθούν τα επικίνδυνα και ντροπιαστικά για την περιοχή γεγονότα του καλοκαιριού με δρόμους και κοινόχρηστους χώρους να έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Η μεταφορά στην Κοζάνη αντιμετώπισε προσωρινά και διόλου… ανώδυνα το πρόβλημα της αποκομιδής και όπως και ο ίδιος ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος παραδέχθηκε στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, «το ζήτημα των απορριμμάτων το διαχειριζόμαστε δεν το αντιμετωπίσαμε όμως».

Το «αγκάθι» της διαδικασίας που δεν είναι άλλο από το κόστος της μεταφοράς στην Κοζάνη, θα συνεχίσει να υφίσταται και θα επιβαρύνει δραματικά το δημοτικό ταμείο, ακόμη και μετά την μείωση που επετεύχθη. Στο μεταξύ, το επιτελείο του δήμου αναζητά διαρκώς το ενδεχόμενο εναπόθεσης σε ΧΥΤΑ πιο κοντινό στην Αιγιάλεια, ώστε να μειωθεί το κόστος της μεταφοράς που επιβαρύνει τον δημοτικό προϋπολογισμό…

Το 2020 στενεύουν τα περιθώρια και καθίσταται επιτακτική ανάγκη ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. (Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας) να αναλάβει επιτέλους δράση, υλοποιώντας όλα τα έργα υποδομής καθώς και τις δράσεις που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει ένα σύγχρονο και ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων όλου του Νομού είτε αυτό είναι εργοστάσιο είτε κάτι άλλο…

Όσον αφορά στα προγράμματα «Ραντεβού με την Ανακύκλωση» και «Λαμπ-Οίκος» που ήδη εφαρμόζονται, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, ωστόσο ο στόχος είναι ακόμη μεγαλύτερος: Από το 0,3% ποσοστού ανακύκλωσης που σημειωνόταν μέχρι τον Αύγουστο 2019, ήδη στους πρώτους τρεις μήνες καταγράφεται ανακύκλωση στο 7,5% των απορριμμάτων. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να αυξηθεί το ποσοστό στο 20% με 25% μέχρι το 2021 και έως το τέλος της θητείας να έχει αγγίξει το 50%, με αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων και κατ’ επέκτασιν την οικονομική ευρωστία του δήμου και την ανακούφιση των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών.

2) Ένταξη της Αιγιάλειας στον τουριστικό «χάρτη» της χώρας

Ένας άλλος τομέας για τον οποίο το 2020 θα είναι καθοριστικό για την περιοχή, είναι ο τουρισμός. Την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της δημαρχίας Παναγόπουλου διαδέχθηκε η αντιδημαρχία Τουρισμού και Ποιότητας Ζωής, γεγονός που φανερώνει τις προθέσεις της δημοτικής αρχής να δοθεί έμφαση, αφενός στην προβολή της Αιγιάλειας και αφετέρου στην δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα την καταστήσουν προορισμό.

Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες ήταν μεν σημαντικές ωστόσο δεν βοηθήθηκαν από εξωτερικούς παράγοντες καθώς τα τελευταία χρόνια, η μία αρνητική συγκυρία διαδεχόταν την άλλη. Την τελευταία πενταετία οι τσούχτρες έπνιξαν τις θάλασσες και τα σκουπίδια τη στεριά δημιουργώντας μία αρνητική εικόνα για την περιοχή, τη στιγμή που οι τοπικοί παράγοντες πάσχιζαν να την καταστήσουν προορισμό και να την εδραιώσουν στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Με την προοπτική ότι η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι… καθαρή σε όλα τα επίπεδα, ανοίγεται μία νέα προοπτική στην οποία βεβαίως ενεργό ρόλο δεν μπορεί να έχει μόνο ο δήμος αλλά και οι ιδιώτες.

Η έλλειψη επενδύσεων στην περιοχή και η μη αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας σε τοποθεσίες «φιλέτα» αποτελεί τροχοπέδη, καθώς η Αιγιάλεια δεν δύναται να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις που θα φέρουν κόσμο. Πλην όμως, και παρά την έλλειψη μεγάλων τουριστικών μονάδων, τα υπάρχοντα ξενοδοχεία, η πληθώρα ενοικιαζόμενων και τα καταλύματα μέσω της πλατφόρμας airbnb που διαρκώς αυξάνονται, μπορούν αποτελέσουν βάση για περαιτέρω ανάπτυξη, αρκεί βέβαια να φιλοξενούν επισκέπτες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να μην παρατηρείται πληρότητα μόνο τον Αύγουστο…

3) Στήριξη της αγροτικής οικονομίας

Η τοπική οικονομία στηρίζεται στην αγροτική παραγωγή και αυτό δύσκολα θα αλλάξει όσο δεν υπάρχουν επενδύσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας χωρίς τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων ωστόσο παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα και η… στροφή στην καλλιέργεια της γης στην Αιγιάλεια μάλλον ξέμεινε στη… στροφή.

Το 2020 θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων που επενδύουν ως νέοι καλλιεργητές στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, προκειμένου να συνεχίσουν να παραμένουν ενεργοί και αυτό είναι ένα στοίχημα, γιατί, ως περιοχή έχουμε πάρα πολύ γερασμένο αγροτικό πληθυσμό. Το κράτος οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα, δίνοντας κίνητρο στους νέους να εργαστούν στη γη χωρίς να αναγκάζονται να περιμένουν τις επιδοτήσεις.
Καθοριστική θα είναι η χρονιά για το βασικό προϊόν της Αιγιάλειας, την μαύρη κορινθιακή σταφίδα.

Όπως προειδοποιούν οι παραγωγοί, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το προϊόν κινδυνεύει με εξαφάνιση. Αν δεν δοθούν κίνητρα αναμπέλωσης όπως γίνεται με τις οινοποιίσιμες καλλιέργειες, οι σταφιδοπαραγωγοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αγορές του εξωτερικού. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει αναδιάρθρωση- ανασύσταση των γερασμένων και προσβεβλημένων από ασθένειες σταδιφάμπελων μέσω προγραμμάτων και να φυτευτούν νέα κλήματα προσαρμοσμένα στις κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες. Διότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εξαγώγιμο προϊόν του οποίου η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, η πολιτεία φαίνεται να «κωφεύει» στις φωνές της Παναγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και μεμονωμένων παραγωγών που ζητούν την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας.

4) Υποδομές – Αδήριτη ανάγκη η δημοπράτηση των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης

Χρονιά ορόσημο θα είναι το 2020 για την πρωτοποριακή Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης που έχει πολλά ανοιχτά «μέτωπα» με πρώτο αυτό της αποχέτευσης. Ως γνωστόν, είναι κατασκευασμένος ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός του οποίου όμως τα μηχανικά μέρη κινδυνεύουν λόγω της μη χρήσης τους να απαξιωθούν και να μην λειτουργούν.
Γι’ αυτό είναι αδήριτη ανάγκη η άμεση δημοπράτηση των εσωτερικών δικτύων, ούτως ώστε και ο κεντρικός συλλεκτήριος αγωγός να γίνει χρηστικός. Η ΔΕΥΑΑ βρίσκεται στη φάση της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, ώστε άμεσα να δημοπρατηθεί το έργο.

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε αναμονή για το αρδευτικό του Σελινούντα, για το οποίο τελικώς δεν υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στο ΦιλόΔημο και θα γίνει προσπάθεια για… γέφυρα σε άλλο πρόγραμμα. Επιπλέον, η ΔΕΥΑΑ προωθεί προς χρηματοδότηση το έργο της αποχέτευσης στην οδό Κορίνθου στο Αίγιο, την προμήθεια και λειτουργία συστήματος τηλεελέγχου και ανίχνευσης διαρροών των δικτύων ύδρευσης στις τοπικές κοινότητες του Δήμου κ.ά.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο «στοίχημα»… ακούει στο όνομα άρδευση, μία νέα αρμοδιότητα στο πλαίσιο της οποίας η Επιχείρηση καλείται να βάλει τάξη εκεί όπου μέχρι σήμερα υπήρχε… αταξία.

 

 

5) Νέα διαχείριση της Ιεράς Μητροπόλεως

Η ανάληψη των καθηκόντων του έγινε μόλις τον Νοέμβριο ωστόσο ο ίδιος έχει δώσει ήδη το στίγμα του ως προς την διοίκηση της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Πρόκειται για τον νέο Μητροπολίτη Ιερώνυμο που μέσα στο 2020 καλείται όχι μόνο να συνεχίσει το έργο του προκατόχου του κ. Αμβροσίου αλλά και να κερδίσει στη συνείδηση των πιστών της Μητροπόλεως τον τίτλο που θρησκευτικού και πνευματικού ηγέτη. Ο ρόλος του είναι εξαιρετικά δύσκολος σε μία εποχή που η Ορθοδοξία δέχεται πολλαπλά «χτυπήματα» και το μέγα ζητούμενο είναι να καταφέρει να εμπνεύσει το ποίμνιό του και να φέρει όσο το δυνατόν περισσότερους νέους στην Εκκλησία.

Άλλωστε αυτός είναι και ο δικός του προσωπικός στόχος, όπως είχε διατυπωθεί με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ουσιαστικά, μέσα στο 2020 ο νέος Μητροπολίτης θα επικεντρωθεί στην δική του τακτική που όπως φαίνεται θα έχει δύο σκέλη. Τη συνέχιση του 40ετούς εποικοδομητικού έργου του προκατόχου του κ. Αμβροσίου και την πραγματοποίηση αλλαγών που ο ίδιος πιστεύει ότι χρειάζεται η τοπική Εκκλησία σε πολλά διοικητικά, λειτουργικά και κοινωνικά πεδία. Ήδη, οι αλλαγές αρχίζουν να φαίνονται σε επίπεδο διοίκησης και οργάνωσης της Μητροπόλεως.
Δεν είναι τυχαίο πως όσοι γνωρίζουν καλά τον τρόπο σκέψης και δράσης του μιλούν για Μητροπολίτη… μεταρρυθμιστή. Το πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του είχε αποδέκτες αυτούς που προσέβαλαν τον Ιησού Χριστό και ο ίδιος έχει δηλώσει έτοιμος να πολεμήσει τις τραγικές συνέπειες από την λήθη του Θεού, καθαρίζοντας τα στίγματα στο ιερό από τη δράση του βεβήλου, όπως έχει αναφέρει. Καλείται πάντως να διατηρήσει και τις ισορροπίες σε συνάρτηση και με τις αλλαγές σε Μονές της Μητροπόλεως που προέκυψαν λίγο πριν αναλάβει καθήκοντα.

Σκοπός του είναι ακόμη μέσα στο 2020 με την συνδρομή των ιερέων να αγωνιστεί για την ουσιαστική αναβάθμιση της ενοριακής ζωής, ενώ στόχος του είναι η συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της τοπική Εκκλησίας, σε επίπεδο κεντρικής διοικήσεως και ενορίας. Έμφαση επίσης θα δώσει στις εκκλησιαστικές νεανικές συνάξεις, ώστε να καλλιεργείται το ορθόδοξο εκκλησιαστικό φρόνημα.

6) Αλλαγή φυσιογνωμίας του ιστορικού κέντρου

Για τον Μάιο ή το αργότερο το καλοκαίρι του 2020 προσδιορίζεται χρονικά η έναρξη των εργασιών της ανάπλασης των πλατειών Αγ. Λαύρας και Τρίγωνης πλατείας και των δρόμων πέριξ αυτών, που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου του Αιγίου. Πρόκειται για το μεγαλόπνοο έργο των 2,2 εκατ. ευρώ που αναμένεται να δώσει ώθηση και στην τοπική αγορά.
Η… υπομονή των καταστηματαρχών και των πολιτών κρίνεται επιβεβλημένη κατά την διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, με την ελπίδα ότι ο εργολάβος θα τηρήσει επακριβώς τα χρονοδιαγράμματα.

Μετά την παράδοση του έργου θα επανεξεταστεί η χρηστικότητα των δύο πλατειών, βάζοντας τέλος στο υφιστάμενο καθεστώς της κατάληψης του μεγαλύτερου μέρους του κοινόχρηστου χώρου, εμποδίζοντας την διέλευση των πεζών και διαμορφώνοντας μία πολύ άσχημη αισθητικά εικόνα.

Ειδικότερα, στην πλατεία Αγ. Λαύρας, βάσει μελέτης, οι πεζοδρομημένοι δρόμοι Γερμανού και Ζαΐμη θα παραχωρηθούν για τα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα που θα επιβαρύνονται βάσει των τετραγωνικών που δικαιούνται να καταλαμβάνουν και το υπόλοιπο αναπλασμένο μέρος της πλατείας θα προσφέρεται για περιπάτους και διέλευση πεζών.
Η πεζοδρόμηση της Κλ. Οικονόμου κατά την διάρκεια των εορτών αποτελεί… πρόβα τζενεράλε για το εάν θα μπορούσε να… περπατήσει σε μόνιμη βάση αν και όπως προσφάτως αποκάλυψε ο δήμαρχος, προσανατολίζεται σε επικαιροποίηση της μελέτης κυκλοφοριακής ρύθμισης ούτως ώστε να διευκολύνεται η κίνηση.

Ήδη δρομολογεί οργανωμένη κυκλοφοριακή ρύθμιση με θέσεις στάθμευσης προκειμένου να καλυφθούν αυτές που θα χαθούν λόγω αναπλάσεων αλλά και νέες.
Όπως και να ‘χει, το κέντρο της πόλης θα αλλάξει μορφή, δίνοντας τη… σκυτάλη στην ανάπλαση του υπόλοιπου τμήματος της οδού Μητροπόλεως που… περιμένει…

7) Επανάχρηση εγκαταστάσεων της πρώην Χαρτοποιίας

Η ώρα της αξιοποίησης του πιο σημαντικού περιουσιακού στοιχείου του δήμου φαίνεται πως έφτασε. Το έργο της επανάχρησης της Χαρτοποιίας Αιγίου βαίνει προς δημοπράτηση μετά το «πράσινο φως» του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αντιρρήσεων της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4 εκ. ευρώ και το αντικείμενό του αφορά στην αποκατάσταση, ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των κτιρίων του πρώην εργοστασίου, µε χρήσεις υπηρεσιών του δήµου, πολιτισµού και αναψυχής, ενώ η χρηματοδότηση έχει εγκριθεί από πέρυσι τον Οκτώβριο και ανέρχεται σε 2,5 εκ. ευρώ και 1,5 εκ ευρώ θα πρέπει να καταβάλει ο δήμος. Προβλέπεται η αποκατάσταση – ανάδειξη και επαναλειτουργία µέρους των υφιστάµενων πρώην βιοµηχανικών κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου τους, που αναπτύσσονται επί συνολικής επιφανείας 7.320,99 µ2.

Η συνολική επιφάνεια των πρώην βιοµηχανικών κτιρίων, που αποκαθίστανται και επαναλειτουργούν µε νέες χρήσεις, υπολογίζεται σε 4.040,96 µ2. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στον κεντρικό ανατολικό χώρο της πρώην βιοµηχανίας, εξασφαλίζουν άµεση πρόσβαση από την παραλιακή οδό Ψαρρών και µπορούν να αποτελέσουν µια ολοκληρωµένη και λειτουργική ενότητα αλληλοεξαρτώµενων χρήσεων πολιτισµού – υπηρεσιών – αναψυχής, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη του Αιγίου.

Από τα κτίρια που βρίσκονται στην έκταση αυτή προβλέπεται η αποκατάσταση των τριών κύριων κτιρίων, η διαρρύθµισή τους, ώστε να λειτουργήσουν ως µία πολυλειτουργική ενότητα µε χρήσεις πολιτιστικές-ψυχαγωγικές-αθλητικές και διοίκησης που θα παρέχονται από τον δήµο, σε συνδυασµό µε χρήσεις αναψυχής-εστίασης που θα παρέχονται από ιδιώτη. Στην ενότητα εντάσσονται και Υπηρεσίες του δήµου για λόγους ουσιαστικής κάλυψης αναγκών, αλλά και συµβολικούς. Κάπως έτσι, μαζί με το Πολύκεντρο αλλά και το Παράρτημα του Πανεπιστημίου Πατρών, το άλλοτε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο… φάντασμα της πρώην Χαρτοποιίας, μετατρέπεται σε ένα ζωντανό κύτταρο που θα αναπτύξει όχι μόνο την ήδη αναβαθμισμένη παραλιακή ζώνη αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

8) Η «Συνέλευση της Βοστίτσας» στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21

Ίσως το «δυνατότερο χαρτί» της Αιγιάλειας έρχεται από το ένδοξο παρελθόν, αφού κρατά στα… χέρια της το γεγονός τεράστιας ιστορικής αξίας που δεν είναι άλλο από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας. Το 2020 θα είναι η χρονιά που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και η επέτειος της Μυστικής Συνέλευσης θα πρέπει να έρθει δικαιωματικά στην κορυφή της επικαιρότητας.

Στα τέλη του 2020 η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας θα κυκλοφορήσει συλλεκτικό ημερολόγιο με θέμα τους πρωταγωνιστές της Συνέλευσης της Βοστίτσας, ενώ ταυτόχρονα θα προετοιμαστεί το τεύχος των «Ριζών» που θα κυκλοφορήσει στις αρχές του 2021 με αφιέρωμα στη Συνέλευση. Αυτό τον Ιανουάριο, η θεατρική απόδοση της Μυστικής Συνέλευσης σε σκηνοθεσία Κώστα Κλάγκου και κείμενο Βάνας Μπεντεβή και Κώστα Κλάγκου που παρουσιάστηκε πέρυσι με τεράστια επιτυχία, θα παρουσιαστεί και φέτος κατά πάσα πιθανότητα όχι μόνο στην Αιγιάλεια αλλά και στην Πάτρα, τα Καλάβρυτα και την Αθήνα.

Είναι καιρός μέσα στο ’20 το ιστορικό γεγονός να αποκτήσει την αναγνώριση που του αρμόζει αφού θεωρείται το πρώτο προεπαναστατικό πολιτικό γεγονός και προηγείται όλων των άλλων όπως η Άλωση της Τριπολιτσάς, το Μανιάκι. Είναι η πρώτη πολιτική πράξη της Ελλάδας κι αυτό πρέπει να γίνει πανελληνίως γνωστό.

Μάλιστα, στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. κ. Μπεντεβή η οποία ενημερώνει τους πανεπιστημιακούς κύκλους ενώ το γεγονός θα αρχίσει να διδάσκεται στις σχολές Πολιτικών Επιστημών. Ταυτόχρονα, η πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Α. θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας ώστε το γεγονός να ενταχθεί στις πανελλήνιες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση.

9) Το κάτι… παραπάνω στον Πολιτισμό

Ο Πολιτισμός και η ανάδειξη των τοπικών στοιχείων και ιδιαιτεροτήτων είτε ξεπηδούν μέσα από την ιστορία, είτε από τα τοπικά προϊόντα και την κοινωνική ζωή, μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και θεσμούς είναι κάτι που προωθείται θετικά από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικά η ανταπόκριση της οποίας τυγχάνουν τα «Οινοξένεια» τον Αύγουστο, η φετινή μεγάλη επισκεψιμότητα στο «Πάρκο των Χριστουγέννων» και άλλοι θεσμοί που… αγκαλιάστηκαν από ντόπιους και επισκέπτες.
Μάλιστα, είναι τόσο δημοφιλείς οι εν λόγω εκδηλώσεις που έχουν καθιερωθεί στη συνείδηση του κόσμου και έχουν ταυτιστεί με τα πολιτιστικά δρώμενα της Αιγιάλειας σε σημείο που να ζητούνται ακόμη περισσότερες και πιο εμπλουτισμένες δράσεις.

Άλλωστε και άλλες περιοχές έχουν φροντίσει να βαδίσουν σε ανάλογα μονοπάτια γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη η Αιγιάλεια το 2020 να κάνει το… κάτι παραπάνω ώστε να υπερισχύσει και να κερδίσει εντυπώσεις και κόσμο. Το φετινό Πάρκο των Χριστουγέννων έγινε το… Πάρκο της Δυτικής Ελλάδας, ωστόσο ο περιορισμένος και συγκεκριμένος χώρος του δημοτικού κήπου των Υψηλών Αλωνίων δεν αφήνει περιθώρια για διεύρυνση δραστηριοτήτων. Κάπως έτσι πολλοί είναι αυτοί που συμμερίζονται την άποψη ότι τη νέα χρονιά θα μπορούσε να μετεγκατασταθεί στον χώρο της Χαρτοποιίας με νέα πλέον φυσιογνωμία.

Η αξιοποίηση του εμβληματικού κτιρίου Παναγιωτόπουλου, προσφάτως της σταφιδαποθήκης στην παραλία με τα «Πριμαρόλια», η καθιέρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου και του υπαίθριου θεάτρου «Γ. Παππάς» που κατακλύζεται από κόσμο στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις, δίνουν προστιθέμενη αξία στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και ο δήμος είτε σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, θεατρικές μονάδες και καλλιτέχνες, μπορεί να κάνει… θαύματα.

10) «Επανεκκίνηση» για τον Παναιγιάλειο και προοπτική μέσα από μία υγιή βάση

Το 2020 βρίσκει τα αθλητικά δρώμενα της Αιγιάλειας σε… «χαμηλό βαρομετρικό». Ο ιστορικός Παναιγιάλειος, η ομάδα που πρόβαλε το Αίγιο στο πανελλήνιο με τις τεράστιες επιτυχίες και τους μεγάλους παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα του, αγωνίζεται πλέον στην Α’ κατηγορία της ΕΠΣ Αχαΐας, στο τοπικό ποδόσφαιρο δηλαδή, γεγονός που δυσαρεστεί όλη την τοπική κοινωνία.
Έχοντας νωπές τις μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν που ο Παναιγιάλειος αντιμετώπιζε μεγάλες ομάδες του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφού μέχρι και πριν δύο χρόνια αγωνιζόταν στην Β’ Εθνική, αυτό σίγουρα γεμίζει προβληματισμό τους πολυπληθείς φιλάθλους του που αγωνιούν για το μέλλον του συλλόγου.

Οι λόγοι που έφτασαν την αιγιώτικη ομάδα σε αυτή τη θέση είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Η δομή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι σίγουρα προβληματική και απαιτούνται μεγάλες απαιτήσεις για ανταποκριθεί ένα επαρχιακό σωματείο σε υψηλό επίπεδο. Μεγαλύτερο πρόβλημα είναι βέβαια το οικονομικό, αλλά και η έλλειψη υποδομών, οι -κάποιες- λανθασμένες επιλογές των διοικούντων, ίσως και ο κορεσμός ορισμένων προσώπων να έπαιξαν ρόλο στην κακή αυτή εξέλιξη.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την διοίκηση Πρωτοδικείου, δίνει ελπίδες για το μέλλον και τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά. Η ομάδα επανδρωμένη με πολλούς νεαρούς ταλαντούχους παίκτες από την περιοχή συν 4-5 έμπειρους, έχουν δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο που με την ανάλογη ενίσχυση όχι μόνο θα κατακτήσει τον φετινό τίτλο αλλά μπορεί να καταξιωθεί και σε πιο μεγάλες κατηγορίες.

Επίσης, μεγάλη ανταπόκριση είχε η δημιουργία ακαδημιών με παιδιά όλων των ηλικιών να συμμετέχουν στα τμήματα υποδομής.

Το… στοίχημα για τη νέα χρονιά για τον Παναιγιάλειο δεν είναι βέβαια μόνο η άνοδος στην κατηγορία, αλλά η δημιουργία μίας υγιούς βάσης δεδομένων που θα βοηθήσει την ομάδα να πατήσει γερά στα δικά της… πόδια, ώστε να χαράξει ανοδική πορεία στο μέλλον με διάρκεια… Όμως βασική προϋπόθεση να μεγαλουργήσει και πάλι ο αιγιώτικος σύλλογος, εκτός από την βοήθεια των απλών φιλάθλων, είναι η στήριξη των τοπικών φορέων, για να μπορέσουμε να ξαναδούμε την «Μαύρη Θύελλα» στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε η ιστορία επαναλαμβάνεται!


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr