background img
banner
banner

1142… αντιδράσεις στην Αιγιάλεια για τον αντικαπνιστικό νόμο

«ΧΤΥΠΗΜΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Σοβαρές απώλειες τζίρων σημειώνουν τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής στην Αιγιάλεια, γεγονός που αποδίδουν κυρίως το τελευταίο διάστημα στην εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Η απαγόρευση του καπνίσματος έχει βάλει ¨φραγμούς¨ τόσο στις εξόδους όσο και στην κατανάλωση κάτι που οι καταστηματάρχες χαρακτηρίζουν ως βαρύ «χτύπημα» κυρίως μέσα στις γιορτές.  Σε τοπικό επίπεδο η πτώση υπολογίζεται στο 35% με 40%.

Ο νέος νόμος δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση συμμόρφωσης ως προς τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά σηματοδοτεί ταυτόχρονα και μία νέα εποχή στην κοινωνία και τους χώρους αναψυχής και εστίασης. Ο τελευταίες δημοσκοπήσεις που έγιναν και οι περισσότερες από 4.200 καταγγελίες τον τελευταίο μήνα πανελλαδικά, έδειξαν ότι κάτι έχει αλλάξει στην ελληνική κοινωνία με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Όχι μόνο γιατί υπάρχει ο φόβος για τα πρόστιμα, που αυτά ούτως ή άλλως υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο, αλλά γιατί πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να αλλάξουν συμπεριφορά και να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που φέρνει.

Επίσης, τον τελευταίο μήνα έχουν παρατηρηθεί «πηγαδάκια» κόσμου έξω από χώρους εστίασης και αναψυχής στα καταστήματα της Αιγιάλειας. Άνθρωποι που καπνίζουν έξω στο κρύο ένα ¨γρήγορο¨ τσιγάρο αφού απαγορεύεται ρητά στους κλειστούς χώρους.

Ο νόμος αυτός, φαίνεται πως έχει επηρεάσει βαθιά τις επιχειρήσεις και τους χώρους αναψυχής και στο κέντρο της πόλης μα και στην ευρύτερη περιοχή.

Το protionline.gr συνομίλησε με κάποιους επιχειρηματίες της Αιγιάλειας προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος που φέρνει ο αντικαπνιστικός νόμος, όσον αφορά την ραγδαία μείωση του κόσμου ως προς την έξοδό του και την μειωμένη αισθητά κίνηση λόγω της επιβολής του μέτρου.

Στράτος Βαρδάκης: «Το πρόβλημα αφορά την ανεδαφική εφαρμογή του νόμου»

Μιλήσαμε με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής για το θέμα αυτό, τον αντιδήμαρχο Τουρισμού και ποιότητας ζωής του δήμου Αιγιάλειας, κ. Στράτο Βαρδάκη. Στο ερώτημα τι προβλήματα έχει προκαλέσει ο αντικαπνιστικός νόμος και κατά πόσο έχει ανατρέψει τα πράγματα, απαντά:

«Για μια ακόμα φορά η εστίαση στοχοποιείται από τον νομοθέτη. Το πρόβλημα δεν είναι το πνεύμα του νόμου και ούτε και ο στόχος για την προστασία της δημόσιας υγιεινής. Το πρόβλημα αφορά την ανεδαφική εφαρμογή του. Το υπουργείο απλά κινήθηκε σύμφωνα με το πλαίσιο που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωσή του περί της διατάξεις του εν λόγω νόμου, όμως αυτές αφήνουν εντελώς ξεκρέμαστες τις επιχειρήσεις της εστίασης και αναψυχής, μα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Γιατί, πρώτον κινδυνεύουν άμεσα να δουν τα αποτελέσματα της καθολικής εφαρμογής να μεταφράζονται σε μαζικές απώλειες πελατών και δεύτερον, να δεχθούν βαρύτατα πρόστιμα, ακόμα και αν οι ίδιοι δεν φταίνε».

Και πρόσθεσε: «Η προσωπική μου πρόταση θα ήταν να δημιουργηθούν, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα υπόλοιπα κράτη στην Ευρώπη, ειδικοί χώροι καπνίσματος μέσα στον χώρο του καταστήματος και όχι οι πελάτες να αναγκάζονται να βγαίνουν έξω».

Ερωτηθείς για το ποια είναι η εκτίμησή του, όσον αφορά το εάν οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να τηρούν τον νόμο, τόνισε: «Αυτό δεν το γνωρίζω. Βέβαια, υπάρχουν αντιδράσεις και ξέρω πως σε ορισμένα καταστήματα δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Σε κάποια από αυτά έχει παρατηρηθεί η ανοχή των επιχειρηματιών προς τους πελάτες τους ειδικά μετά τις δώδεκα τη νύχτα. Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί και να εφαρμοστεί, όχι τόσο στον χώρο της εστίασης, μα κυρίως της αναψυχής. Όταν πρόκειται για φαγητό, ο άλλος το δέχεται πολύ πιο εύκολα. Η προσωπική μου εκτίμηση σε αυτό, είναι ή να υπάρξει η επιλογή του εκάστοτε επιχειρηματία για το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος και ο ίδιος ο πελάτης να επιλέγει σε ποιόν χώρο θα πάει πριν ή μετά τα μεσάνυχτα, ώρες προχωρημένες δηλαδή που δεν κυκλοφορούν μικρά παιδιά και ειδικά στους χώρους της αναψυχής να επιτρέπεται ανοιχτά το κάπνισμα».

«Οι αντιδράσεις των μη καπνιζόντων σε αυτή την περίπτωση όμως; Θα δέχονταν κάτι τέτοιο;». Ο κ. Βαρδάκης απαντά: «Σέβομαι τους ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, ο αριθμός των μη καπνιστών σε μπαρ και κλαμπ πέραν ότι είναι λίγος, είναι και αυτοί που δεν βγαίνουν στα μαγαζιά. Αυτοί που δεν καπνίζουν δεν κάνουν τέτοιες εξόδους. Άρα, ο νόμος μας υποχρεώνει να δημιουργούμε χώρους για αυτούς που δεν καπνίζουν, οι οποίοι δεν βγαίνουν έξω. Πώς θα συντηρηθούν οι επιχειρήσεις έτσι; Πώς θα επιβιώσουν τα καταστήματα; Ήδη έχω κάνει έρευνα γιατί κυκλοφορώ τα βράδια και επιλέγω αυτόν τον τρόπο διασκέδασης λόγω και της ιδιότητάς μου. Διαπιστώνω πως οι οχτώ στους δέκα, καπνίζουν. Και οι δύο, αυτοί που δεν καπνίζουν, αποδέχονται τους καπνιστές φίλους τους και ακολουθούν κοντά τους στην διασκέδαση. Άρα ουσιαστικά, οι πελατεία που ενισχύει και συντηρεί τις επιχειρήσεις αυτές, ιδιαίτερα της αναψυχής, είναι οι καπνιστές. Το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο».

Νίκος Σταμόπουλος: «Έχει επηρεάσει και τη δουλειά και την κίνηση των καταστημάτων»

Ο επιχειρηματίας Νίκος Σταμόπουλος, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας ¨Το σπιτικό¨ από την πλευρά του δηλώνει περί του θέματος: «Η αλήθεια είναι πως έχει επηρεάσει την κίνηση ο αντικαπνιστικός νόμος. Εμείς σαν επιχείρηση εφαρμόζουμε τον νόμο από πέρσι, από την προηγούμενη χρονιά. Όμως όπως διαφαίνεται, εδώ και έναν μήνα που εφαρμόζεται ρητά ο αντικαπνιστικός και στην αγορά της Αιγιάλειας και στα καταστήματα, έχει επηρεάσει σαφώς την δουλειά και την κίνηση, έτσι… ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα πρόβλημα αυτό με το αντικαπνιστικό νόμο στην ήδη μειωμένη κίνηση της αγοράς και του κόσμου. Σαν επιχείρηση, εμείς συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε ρητά το μέτρο του υπουργείου, όμως δεν μπορώ να μην δεχτώ πως η επιβολή του έχει επηρεάσει και το δικό μου μαγαζί».

Γιάννης Κοσμάς: «Η πτώση αγγίζει το 35% με 40%»

«Το πρώτο που με ρωτούν οι περισσότεροι μόλις πάρουν τηλέφωνο για κράτηση είναι αν θα μπορούν να καπνίσουν… και όχι αν έχω τραπέζι. Το μέτρο αυτό αποτελεί «χτύπημα» γερό για τον κλάδο μας. Εκτιμώ ότι η πτώση εξαιτίας της εφαρμογής του αντικαπνιστικού αγγίζει το 35% με 40% σε μία ήδη δύσκολη κατάσταση», λέει στo protionline.gr ο ιδιοκτήτης της «Κοσμοθεωρίας» Γιάννης Κοσμάς, ο οποίος ήδη έχει καταθέσει αίτημα στην Ομοσπονδία να ζητήσει να δοθεί το «πράσινο φως» ώστε τα καταστήματα να προσδιορίζονται σε αυτά για καπνίζοντες και μη. Όπως τονίζει, «δεν είναι δυνατόν να διαχωρίσω ένα κατάστημα 70 τετραγωνικών σε χώρο καπνιζόντων και μη. Έχουμε πάρει θερμάστρες ο κόσμος βγαίνει έξω να καπνίσει, όμως αυτό δεν είναι λύση. Γι’ αυτό ζητώ να προσδιορίζεται ανάλογα τα τετραγωνικά».

«Μας αναγκάζει το κράτος να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πελάτες μας»

Γνωστός επιχειρηματίας της περιοχής που διατηρεί νυχτερινό χώρο διασκέδασης και αναψυχής, ο οποίος προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του, δηλώνει: «Συμφωνώ με το μέτρο, μα είναι απαράδεκτο να έχει ο καταστηματάρχης πρόστιμο μεγαλύτερο από τον ίδιο τον πελάτη που κάνει την παράβαση. Έτσι, με αναγκάζει το κράτος να έρχομαι σε αντιπαράθεση με τους πελάτες μου, λες και φταίω εγώ που θα ανάψει τσιγάρο. Φυσικά η δουλειά έχει πέσει κατακόρυφα και δυστυχώς πολλά μαγαζιά δεν θα αντέξουν. Για μένα πρέπει να ισχύει ο νόμος μεν, αλλά να υπάρχουν προϋποθέσεις και ειδικοί χώροι για τους καπνίζοντες».

Από την περιοχή πάντως, ο τετραψήφιος αριθμός 1142 δέχεται πολύ συχνά καταγγελίες, γεγονός που δημιουργεί εντυπώσεις που πολλές φορές είναι εσφαλμένες. Και το Αστυνομικό Τμήμα Αιγίου αποδέχεται πολλές φορές κλήσεις και υποχρεούται σε ελέγχους, ενώ δεν έχουν λείψει και τα πρόστιμα. Κλιμάκιο της αστυνομίας έχει ενημερώσει όλους τους καταστηματάρχες τι ακριβώς χρειάζεται ένας χώρος για να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του υπουργείου για τον αντικαπνιστικό νόμο, καθώς γίνονται τακτικά και τυπικοί έλεγχοι στα βιβλία καπνιζόντων που όλες οι επιχειρήσεις διαθέτουν.

Αποτελέσματα ελέγχων στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, στα πλαίσια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας γίνεται γνωστό ότι σε ελέγχους που διενήργησαν μεικτά κλιμάκια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με τη συνδρομή της Αστυνομίας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Νόμου κατά του καπνίσματος, κατά την εβδομάδα από 15 έως 21 Δεκεμβρίου 2019 σε Πάτρα και Αίγιο, καταγράφηκαν τα εξής:

  • Σε 10 ελεγχθείσες δημόσιες υπηρεσίες τη Δευτέρα το πρωί 15/12/2019 στην Πάτρα δε σημειώθηκε καμία παραβίαση του νόμου
  • Σε 10 ελεγχθέντα Φροντιστήρια την Πέμπτη το απόγευμα 19/12/2019 στην Πάτρα, δε σημειώθηκε καμία παραβίαση του νόμου
  • Σε νυχτερινό έλεγχο, συνοδεία αστυνομικών οργάνων, που έγινε σε 15 καταστήματα αναψυχής (καφέ, μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.) στην Πάτρα και σε 8 στο Αίγιο, το βράδυ της Παρασκευής 20/12/2019 επιβλήθηκε ένα πρόστιμο.
  • Τέλος, σε 11 ελεγχθέντα καταστήματα αναψυχής στην Πάτρα την Κυριακή το απόγευμα 21/12/2019 δεν υπήρξε καμία παρατυπία.

Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr