background img
banner
banner

Το Αίγιο εόρτασε με λαμπρότητα τα Θεοφάνεια | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΚΑΤΑΝΥΞΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΤΑΔΥΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ!

Με κάθε επισημότητα και με την καθιερωμένη κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον παραλιακό χώρο μπροστά από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, το Αίγιο εόρτασε τη γιορτή του Φωτός, την μεγάλη ημέρα της Θείας Επιφανείας, τα Άγια Θεοφάνεια, σήμερα Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.

Πλήθος πιστών προσήλθε στους Ιερούς Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως. Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης τον πανηγυρικό Όρθρο, την Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων και την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος μαζί με τον πολιό Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, παρουσία του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογεροπούλου, φορέων του δήμου και της περιφερείας, εκπροσώπων των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλών χριστιανών, μάλιστα νέων ανθρώπων, που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό, γεγονός που ιδιαίτερα υπογράμμισε ο Ποιμενάρχης στην ομιλία του, εκφράζοντάς τους τις θερμές ευχαριστίες του για την αθρόα συμμετοχή τους.

Μητροπολίτης Ιερώνυμος: «Χρησιμοποιείτε τον Αγιασμό ως εφόδιο για την καθημερινή ζωή»

Λίγο πριν την Απόλυση, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι ο Αγιασμός είναι το μεγάλο δώρο που προσφέρει ο Ιησούς Χριστός σε όλους τους ανθρώπους που πιστεύουν σε Αυτόν, με σκοπό να τον χρησιμοποιούν για να προστατεύονται από τις επιδρομές του Διαβόλου. Συγκεκριμένα, το κείμενο της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού αναφέρει: «ίνα πάντες οι αρυόμενοι και μεταλαμβάνοντες έχοιεν αυτό (το ηγιασμένο ύδωρ…) προς ιατρείαν παθών, προς αγιασμόν οίκων, προς πάσαν ωφέλειαν επιτήδειον», και δή και «δαίμοσιν ολέθριον, ταίς εναντίαις δυνάμεσιν απρόσιτον».

Με τον Μεγάλο Αγιασμό έχουμε ένα ισχυρό θεραπευτικό μέσο – φάρμακο, διδόμενο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Με τον ραντισμό ή την πόση του εκδιώκονται από τις καρδιές μας αλλά και από κάθε τόπο τα πονηρά πνεύματα, οι δαιμονικές φαντασίες και οι αισχροί λογισμοί, θεραπεύονται ή ανακουφίζονται άνθρωποι με ασθένειες και δίδεται ψυχική και σωματική υγεία. Όλοι όσοι τον δέχονται με πίστη παίρνουν αγιασμό, θεραπεία και ευλογία. Γι’ αυτό μπορεί μεν να φυλάσσεται στο σπίτι με επιμέλεια και ευλάβεια, όμως θα πρέπει να χρησιμοποιείται και να πίνουν απ’ αυτόν οι πιστοί σε καιρό ασθένειας, δυσκόλων προβλημάτων ή για την αποτροπή της βασκανίας και κάθε σατανικής ενέργειας, και φυσικά για να αγιάσουν τους οίκους, τα χωράφια και τις περιουσίες τους.

Και προέτρεψε πατρικώς τους πιστούς: «Χρησιμοποιήστε τον Αγιασμό, μην τον κρατάτε στα προσκυνητάρια και τα εικονίσματά σας, αλλά κρατήστε τον σαν εφόδιο στην καθημερινή σας ζωή. Έχοντας τον Αγιασμό ως πνευματικό όπλο, δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν!». Ευχήθηκε σε όλους καλή, αγιασμένη, ευλογημένη και φωτισμένη χρονιά, καταυγασμένη από το φως του Κυρίου, το οποίο είθε να λάμψει στις καρδιές όλων μας. Και ολοκλήρωσε με την καρδιακή πατρική έκφρασή του «Χρόνια πολλά σε όλους τους Αιγιώτες».

Είκοσι θαρραλέοι νέοι μεταξύ των οποίων και μία κοπέλα…

Στη συνέχεια, κλήρος και λαός μετέβησαν στην προβλήτα του λιμένος Αιγίου, κάτω από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής, όπου πραγματοποιήθηκε ο Καθαγιασμός των Υδάτων, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριου Φαρμάκη. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες λόγω του σφοδρού ανέμου και της πολύ έντονης θαλασσοταραχής, εξαιτίας της οποίας έγινε μόνο μία ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα ύδατα, είκοσι συνολικά τολμηροί νέοι μεταξύ των οποίων και μία κοπέλα, με ψυχική δύναμη και σθένος βούτηξαν στα νερά για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την θερμή πίστη τους προς τον Επιφανέντα Κύριο καθώς και την μεγάλη τους αγάπη και αφοσίωση προς την Εκκλησία και τα έθιμα. Τον Σταυρό βρήκε στη φουρτουνιασμένη θάλασσα ο Ανδρέας Τσιαγάς.

Στα νερά καταδύθηκαν οι εξής: Στυλιανίδου Άντα, Δημακόπουλος Μιχαήλ, Μποβιάτσης Αθανάσιος, Νικολόπουλος Λάμπης, Βλάχος Αναστάσιος, Μπόικος Παν. Ιωσήφ, Τζάκης Γεώργιος, Ζαντές Βαγγέλης, Αλεφραγκής Παναγιώτης, Καλογέρης Πέτρος, Λαπαναΐτης Κώστας, Μακρυγιαννάκης Νίκος, Στεργίου Χρήστος, Πρωτόπαπας Ανδρέας, Ζαντές Ανδρέας, Σταθακόπουλος Γεώργιος, Κούτρας Χαράλαμπος, Τσιαγάς Ανδρέας, Τσερεντζούλιας Μάριος, Μοιραλιώτης Γρηγόριος. Ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος τους συνεχάρη θερμώς, τους ευχήθηκε κάθε αγαθό του Θεού στη ζωή τους και τους προσέφερε μία ευλογία σε ανάμνηση της συμμετοχής τους.

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Η φώτιση και η ελπίδα να αποτελούν τους μόνιμους συνοδοιπόρους όλων»

Στον Αγιασμό των Υδάτων στην πόλη του Αιγίου παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο οποίος πραγματοποίησε και την ακόλουθη δήλωση: “Σήμερα, η Ορθοδοξία γιορτάζει τη βάπτιση του Θεανθρώπου και την αποκάλυψη του Αγίου Πνεύματος. Μία γιορτή πολλών και υψηλών συμβολισμών, με κυριότερο ίσως, τον εξαγνισμό και την ανακαίνιση του ανθρώπου. Είναι μια μέρα ελπίδας, μία μέρα φώτισης. Και καθώς βρισκόμαστε στις αρχές του νέου έτους, θέλω να εκφράσω την ελπίδα και την ευχή, η φώτιση και η ελπίδα να αποτελούν τους μόνιμους και καθημερινούς συνοδοιπόρους στις προσπάθειες όλων μας. Χρόνια πολλά στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας”.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.