background img
banner
banner

Άμφισσα και Αμαλιάδα δίνουν ανάσες στο δημοτικό ταμείο

ΘΑ ΔΕΧΘΟΥΝ 5.000 + 1.500 ΤΟΝΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗΣ

Συνεδρίασε εκτάκτως χθες το μεσημέρι, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αιγιαλείας, για να εγκρίνει δύο προγραμματικές συμβάσεις εναπόθεσης απορριμμάτων με διαχειριστές ΧΥΤΑ κοντά στο δήμο, δηλαδή με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας και τον ΦΟΔΣΑ Ήλιδας.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενεργειών της δημοτικής αρχής του Δημήτρη Καλογερόπουλου, που προσπαθεί από την ανάληψη των καθηκόντων της, να μειώσει δραματικά το κόστος μεταφοράς και εναπόθεσης των σκουπιδιών, που δημιούργησε η αναγκαστική συμφωνία με την Κοζάνη.

Έτσι, εκτός από τη Ναύπακτο που ήταν η μοναδική εναλλακτική μέχρι σήμερα, οσονούπω θα δέχονται τα σκουπίδια μας, η Άμφισσα, από τον Μάρτιο και η Αμαλιάδα γρηγορότερα. Η πρώτη περίπτωση της Άμφισσας ήταν υπόσχεση του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη προς τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, στο περιθώριο των εκδηλώσεων της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Ιερώνυμου.

Στην προκειμένη περίπτωση θα εναποτεθούν αρχικά με ιδιαίτερα χαμηλή τιμή (38€ + ΦΠΑ), 5.000 τόνοι σκουπιδιών στον ΧΥΤΑ της περιοχής και αναμένεται να αποτελέσει μονιμότερη λύση όταν ολοκληρωθεί η νέα μονάδα που κατασκευάζεται στην Φωκίδα.

Αλλαγή σκηνικού

Η περίπτωση της Αμαλιάδας (δήμος Ήλιδας), είναι παλιά υπόθεση, όταν επί δημαρχίας Παναγόπουλου, ο ΧΥΤΑ της περιοχής στη θέση Τριανταφυλλιά εντάχθηκε στη λίστα με τα εντέλεσθαι του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για 1500 τόνους, χωρίς ωστόσο οι διοικούντες του εκεί Φορέα Διαχείρισης να πειθαρχήσουν στην εντολή.
Οι νέες δημοτικές αρχές που προέκυψαν από τις δημοτικές εκλογές, άλλαξαν το σκηνικό με τον Δημήτρη Καλογερόπουλο να είναι έτοιμος να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με 50€ τον τόνο για εναπόθεση, πλέον ΦΠΑ.

Προς το παρών ο κύριος όγκος απορριμμάτων, κυρίως αυτά που είχαν εναποτεθεί στον Σταθμό Μεταφόρτωσης την περίοδο της κρίσης, πηγαίνει στην Κοζάνη, με δημαρχιακές αποφάσεις, λόγω της έκτακτης ανάγκης στην οποία παραμένει ο δήμος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η δημοτική αρχή αποκτά νέες εναλλακτικές με πολύ χαμηλότερο κόστος από τα 153€ τον τόνο που κοστίζει η σύμβαση με την Κοζάνη για μεταφορά και εναπόθεση (15.000 τόνοι απορριμμάτων), οι οποία οδήγησε και στη μεγάλη αύξηση δημοτικών τελών.

Βεβαίως η προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ κοντά στην Άμφισσα, που ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή και ψήφισε ομόφωνα το Δ.Σ. Αιγιαλείας, φέρνει ακόμα πιο κοντά την επαναλειτουργία της πορθμειακής γραμμής Αίγιο – Άγιος Νικόλαος, αφού το ferry αποκτά ένα μεγάλο και σίγουρο πελάτη, τον δήμο Αιγιαλείας με τα απορριμματοφόρα του.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr