background img
banner
banner

Ένσταση με ευρεία συμμετοχή για ΑΕΠΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΤΕΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΟΝ ΣΜΑ

Ευρεία σύσκεψη στην Τέμενη, συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη το βράδυ, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δημήτρης Μακρής, με αφορμή την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στο οικόπεδο “Τζουρά”, για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο που είχε υποβάλει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο πρόεδρος θέλει να προλάβει τις εξελίξεις, καταθέτοντας ένσταση κατά της απόφασης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας, έχοντας στο πλευρό του εκτός από τους κατοίκους της Τέμενης και τους κατοίκους όμορων οικισμών που δε θέλουν τα σκουπίδια στη γειτονιά τους.

Έτσι, στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι των σωματείων και συλλόγων της Τέμενης, αλλά και οι πρόεδροι των Βαλιμιτίκων και της Ελίκης, ενώ είχε προσκληθεί και ο πρόεδρος των Διγελιωτίκων, που δεν πήγε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Στη συνάντηση επικράτησε η άποψη ότι η ένσταση της Τέμενης πρέπει να ενισχυθεί ώστε να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα από τις Υπηρεσίες, που θα την εκδικάσουν, έτσι τώρα μένει να συνεδριάσουν τα συμβούλια των τεσσάρων Κοινοτήτων για να πάρουν και τη σχετική απόφαση.

Μέρες του 2004 προανήγγειλε ο πρόεδρος

Όπως δήλωσε στο protionline.gr ο πρόεδρος της Τέμενης Δημήτρης Μακρής “ζητάμε από τις αρμόδιες αρχές να αποσύρουν αυτή την απόφαση που εγκρίνει περιβαλλοντικούς όρους σε ένα χώρο που παραμένει σκουπιδότοπος. Είμαστε αποφασισμένοι να μην προχωρήσει μια τέτοια μονάδα που υποβαθμίζει την περιοχή και βάζει σε κίνδυνο την υγεία των συμπολιτών μας”.

Μάλιστα ο πρόεδρος θύμισε τις παλιές αποφάσεις του ΣτΕ (22 κάτοικοι και φορείς της Τέμενης είχαν προσφύγει για τη μη αδειοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης το 2004 και δικαιώθηκαν με απόφαση το 2006) και άφησε να εννοηθεί ότι αν η ένσταση απορριφθεί, σειρά έχουν τα ελληνικά δικαστήρια.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αλλάξει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Αποβλήτων και να πάει σε μεγάλες μονάδες επεξεργασίας, ωστόσο κάποιες μονάδες που έχουν ενταχθεί στο υφιστάμενο ΠΕΣΔΑ να προχωρήσουν ως έχουν.

Η μονάδα στην Αιγιάλεια θεωρείται μικρή, 13.000 τόνοι κατ’ έτος επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με την τοποθεσία να μην είναι η πλέον κατάλληλη για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο.
Εντωμεταξύ φαίνεται να ξεκολλάει η προσωρινή διακοπή της μεταφοράς των απορριμμάτων στην Κοζάνη, λόγω της ένστασης του πρώτου εργολάβου κατά της απόφασης του δήμαρχου να ζητήσει προσφορές προκειμένου να μειώσει το κόστος μεταφοράς, κάτι που πέτυχε ο Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Πάντως η δημοτική αρχή, προωθεί το δικό της σχεδιασμό, δεν καλοβλέπει τη Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στην Τέμενη και προτιμά να στηρίξει μια μεγάλη μονάδα στο νομό.
Καλοβλέπει ίσως την ΜΕΒ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων) που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Πρόκειται για μικρή μονάδα δυναμικότητας 3.859 τόνων/έτος η οποία θα δέχεται τα διαχωρισμένα στην πηγή οργανικά απόβλητα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr