background img
banner
banner

Εκπονείται η πρώτη μελέτη για την άρδευση από την ΔΕΥΑΑ

ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥ

Από την Δημοτική Ενότητα Διακοπτού ξεκίνησαν οι μελέτες της ΔΕΥΑΑ για την αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης και στο αμέσως προσεχές διάστημα θα ακολουθήσουν και για τις υπόλοιπες Δημοτικές Ενότητες. Από την στιγμή που η αρμοδιότητα της άρδευσης πέρασε στην Δημοτική Επιχείρηση, καταβάλλεται μία προσπάθεια καταγραφής των υφιστάμενων υποδομών αλλά και των δυνατοτήτων τους καθώς και η καταγραφή των δικαιωμάτων άρδευσης των ιδιωτών, είτε από δημοτικές υδροληψίες, είτε με σωληνωτά δίκτυα, είτε με αρδευτικά αυλάκια.

Προτεραιότητα για τη ΔΕΥΑ είναι η εκπόνηση μελέτης αναβάθμισης του υφιστάμενου δικτύου άρδευσης των τριών συστημάτων άρδευσης που καλύπτουν σήμερα περίπου 5.000 στρεμμάτων της πεδινής ζώνης μεταξύ Διακοπτού και Ελίκης. Το αντικείμενο της μελέτης είναι η καταγραφή των υδροληψιών, δεξαμενών, η αποτύπωση φρεατίων, δικτύων και αυλάκων, η νέα διαστασιολόγηση των δικτύων, οι υδραυλικοί υπολογισμοί των νέων δικτύων προς και από τις πηγές- ταμιευτήρες δεξαμενές (υφιστάμενες και νέες) έως και τους τελικούς χρήστες των δικτύων άρδευσης για τα οποία είναι πάροχος νερού η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας.

Σκοπός η βελτίωση των αρδευτικών δικτύων και η μετατροπή τους σε κλειστά δίκτυα

Όπως αναφέρει στο protionline.gr η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΑ Διαμάντω Βασιλακοπούλου, ΄΄ξεκινήσαμε τις μελέτες με σκοπό την αναβάθμιση του δικτύου άρδευσης ούτως ώστε να οργανωθεί καλύτερα η διαδικασία. Η αρχή έγινε από την Δ.Ε. Διακοπτού και άμεσα θα προχωρήσουμε και στις υπόλοιπες΄΄. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ΄΄σκοπός της μελέτης είναι η βελτίωση των αρδευτικών δικτύων και η μετατροπή τους σε κλειστά δίκτυα για την εξοικονόμηση ύδατος και για τη συμμόρφωση της υπηρεσίας με τις οδηγίες του σχεδίου διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών Βόρειας Πελοποννήσου΄΄.

Με βάση τη μελέτη, τα συστήματα άρδευσης είναι: 1. Διακοπτού – Ζαχλωριτίκων, 2. Νικολαιίκων – Ριζομύλου – Ελίκης, 3. Ελαιώνα – Ροδιάς.

Το αρδευτικό σύστημα αποτελείται από επιφανειακές υδροληψίες από τα ποτάμια συστήματα Κερυνίτη και Βουραϊκού και από 10 γεωτρήσεις. Υπάρχουν 4 ανενεργές γεωτρήσεις που θα πρέπει να εκτιμηθεί εάν μπορούν να μπουν στο νέο δίκτυο. Επίσης θα πρέπει να εκτιμηθεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το αρδευτικό έργο που έχει κατασκευαστεί στον Κερυνίτη ποταμό και έχει εγκαταλειφθεί χωρίς να ολοκληρωθεί.

Να σημειωθεί ότι οι εκτιμώμενες αρδευόμενες εκτάσεις είναι 2.300 στρέμματα για το σύστημα Διακοπτού – Ζαχλωριτίκων, 1.650 στρέμματα για το σύστημα Ελαιώνα – Ροδιάς και 1.000 στρέμματα για το σύστημα Νικολαιίκων – Ριζομύλου– Ελίκης.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει όλο τον απαραίτητο ΗΜ εξοπλισμό (Δίκτυα σωληνώσεων, κατασκευή πρόσθετων δεξαμενών, αντλιοστασίων, φρεατίων και γενικά τεχνικών έργων πολιτικού μηχανικού όπου απαιτείται, αντλίες, πιεστικά, όργανα μετρήσεων (στάθμης παροχής κ.λπ.), συστήματα αυτοματισμού, κέντρο ελέγχου και υδρόμετρατελικών χρηστών. Θα περιλαμβάνει επίσης αναλυτική περίληψη διακήρυξης, έντυπο οικονομικής προσφοράς, Τιμολόγιο μελέτης, ΕΣΥ, τεχνικές προδιαγραφές, τεχνική περιγραφή, προϋπολογισμό, προμετρήσεις, αναλυτικό τιμολόγιο, ΓΣΥ, πρόγραμμα ποιότητας έργου, ΣΑΥ, ΦΑΥ.

Σε ετοιμότητα για τη διεκδίκηση χρηματοδότησης

Μιλώντας στo protionline.gr για το θέμα, ο εντεταλμένος σύμβουλος Ανάπτυξης και μέλος του Συμβουλίου της ΔΕΥΑΑ Βασίλης Γ. Χριστόπουλος δήλωσε: ΄΄Η ΔΕΥΑΑ, συνεχίζοντας τον σωστό προγραμματισμό μελετών και έργων που έχει έως σήμερα στην Ύδρευση, συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό και στην Άρδευση.

Η Δ.Ε. Διακοπτού που έχει ίσως τα περισσότερα αρδευόμενα στρέμματα χωρίς την ύπαρξη ΤΟΕΒ (με μία μικρή εξαίρεση στην περιοχή της Πούντας), αλλά και με ημιτελές χρηματοδοτούμενο αρδευτικό έργο στον Κερυνίτη, θα είναι η πρώτη ενότητα που θα πραγματοποιηθεί αρδευτική μελέτη, εκπληρώνοντας έτσι ένα πάγιο αίτημα της περιοχή μας (συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή της Αγίας Ειρήνης – Ζαχλωριτίκων). Έτσι θα είμαστε έτοιμοι για την μετατροπή των αρδευτικών δικτύων σε κλειστά δίκτυα και την υποβολή για διεκδίκηση χρηματοδότησης σε Πρόσκληση της Περιφέρεια ή κάποιου άλλου Χρηματοδοτικού Εργαλείου΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr