background img
banner
banner

Εμπόδια στην επανασύσταση της Αναπτυξιακής Εταιρείας του δήμου

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ

Στη δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας με σκοπό την ολοκληρωμένη οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη του δήμου, προσανατολίζεται η δημοτική αρχή. Εκτιμάται ότι η Αναπτυξιακή μπορεί να λειτουργήσει ευέλικτα, άμεσα και αποτελεσματικά για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγραμμάτων καθώς και για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δήμου. Όλα αυτά βέβαια, εφόσον ξεπεραστεί ένα σημαντικό «εμπόδιο»…

Η βούληση του δημάρχου για την δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας όχι μόνο έχει εκφραστεί από τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο, αλλά βρίσκεται στην φάση της έρευνας σχετικά με το εάν και πώς μπορεί να στηθεί. Για να γίνει αυτό βέβαια απαιτείται η εξασφάλιση του μετοχικού κεφαλαίου (περί τις 200.000 ευρώ κατ’ εκτίμηση) αλλά και να «καθαρίσει» το τοπίο με την παλιά Αναπτυξιακή που σήμερα χωρίς καν να έχει λειτουργήσει βαραίνει τον τότε πρόεδρό της…

Ωστόσο, η νομοθεσία για την ώρα δεν αφήνει περιθώρια για λειτουργία νέας με τους σκοπούς που θέλει ο δήμαρχος.

Το ιστορικό της εταιρείας… φάντασμα

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία δήμου Αιγίου συστάθηκε το 1999 από τον αείμνηστο δήμαρχο Αλέκο Μέγαρη με σκοπό την διεκδίκηση προγραμμάτων και ορίστηκε πρόεδρός της ο τότε δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Φιλιππόπουλος. Ένα χρόνο μετά ορίστηκε όμως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο νόμος δεν επέτρεπε αυτή τη διπλή ιδιότητα. Στην συνέχεια ωστόσο η Αναπτυξιακή δεν λειτούργησε ποτέ και… ξεχάστηκε, αφού κανείς δεν μερίμνησε για την διάλυσή της.

Το 2010 με την εφαρμογή του νόμου «Καλλικράτη» αφαιρέθηκε από τον δήμο η λειτουργία αναπτυξιακής εταιρείας και πέρα από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την ΔΕΥΑ δεν είχε το δικαίωμα άλλης εταιρείας. Το πρόβλημα που έχει προκύψει όμως είναι ότι η Αναπτυξιακή, παρότι δεν λειτούργησε ποτέ, είχε αποκτήσει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου. Το 2014 εφαρμόστηκε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τότε για κάθε έτος βαραίνει και την Αναπτυξιακή του δήμου με 800 ευρώ, καθώς επισήμως ακόμη και σήμερα φαίνεται πως λειτουργεί. Το γεγονός είχε σαν αποτέλεσμα να έχει συσσωρευτεί το ποσό των 4.000 ευρώ το οποίο βαραίνει προσωπικά τον «πρόεδρο» κ. Φιλιππόπουλο!

Μέσω των νομικών του δήμου έχει κατατεθεί αίτηση διάλυσης της Αναπτυξιακής… φάντασμα στο Πρωτοδικείο ώστε να οριστεί εκκαθαριστής.
Στο μεταξύ, νόμος του 2018 δίνει το περιθώριο λειτουργίας Αναπτυξιακών στους δήμους, χωρίς ωστόσο το νομικό πλαίσιο να είναι απόλυτα σαφές. Πάνω σε αυτό τον νόμο «πατά» πλέον η δημοτική αρχή που κρίνει πολύ σημαντική την επανασύστασή της με νέο Δ.Σ. και βέβαια νέο πρόεδρο, αφού ο κ. Φιλιππόπουλος δεν δύναται καθώς απαιτείται ο πρόεδρος να είναι δημοτικός σύμβουλος.

Θα μπορεί να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις μέσω προγραμμάτων κυρίως για ενεργειακούς σκοπούς

Σκοπός της δημοτική αρχής, εφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια, είναι η Αναπτυξιακή να δράσει σαν… άλλη ΔΕΥΑΑ, καθώς η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς την ετοιμότητά της για την διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Μέσα από την Αναπτυξιακή ο δήμος μπορεί να προωθήσει ολοκληρωμένη επιχειρηματική, οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη επιστημονική και τεχνική υποστήριξη του δήμου, των επιχειρήσεων και νομικών του προσώπων μέσω της εν γένει συμμετοχής σε σχετικά προγράμματα και της εφαρμογής σχετικών πολιτικών/στρατηγικών σε δημοτικό ή διαδημοτικό ή σε ευρύτερο γεωγραφικό χώρο, σε αρμονική συνεργασία και συμπληρωματική δράση με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δημόσιου και του Ιδιωτικού χώρου.

Πάντως για την ώρα και σύμφωνα με το νόμο 4555/18 η σύσταση Αναπτυξιακής μπορεί να γίνει μόνο με σκοπούς ενέργειας και την αξιοποίηση τοπικών φυσικών πόρων και όχι για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας που θέλει ο δήμαρχος.

Ωστόσο, έρχεται νόμος το σχέδιο του οποίου είναι σε γνώση της δημοτικής αρχής “Ρύθμιση θεμάτων υπουργείου Εσωτερικών”, που ρυθμίζει θέματα αναπτυξιακών αλλά μάλλον αυτών που ήδη λειτουργούν.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr