background img
banner
banner

Η οικοδομή επιστρέφει στον… θρόνο της

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟ 2019

Τη δεκαετία του 2000 η οικοδομική δραστηριότητα στην Αιγιάλεια… εκτινάχθηκε στα ύψη. Η δεύτερη και τρίτη στέγη με σκοπό την πώληση ή ενοικίαση φάνηκε ως η σιγουρότερη μορφή επένδυσης. Κρίση, φορολογία και έλλειψη ρευστότητας καθήλωσαν την οικοδομική δραστηριότητα το 2010 και οι άδειες για νέες κατασκευές άρχισαν να σχηματίζουν μόλις… διψήφιο νούμερο.
Ο μεγάλος αριθμός των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή επλήγη ανεπανόρθωτα.

Η τελευταία διετία ωστόσο δείχνει σαφή ανάκαμψη που προκύπτει μάλλον από την ανάγκη για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες. Βασικό συμπέρασμα; Η οικοδομή επιστρέφει.
Η ανάκαμψη ουσιαστικά ξεκίνησε το 2016, σύμφωνα με τα όσα παρατήρησε μιλώντας στο protionline.gr ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Λεωνίδας Καράμπελας.

Μεσολάβησε μία νέα κάμψη το 2017 για να διαφανεί η τάση αναθέρμανσης το 2018. Όσο για το 2019 αυτό κυμάνθηκε σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα, βάζοντας παρακαταθήκη για το μέλλον που σαφώς διαφαίνεται καλύτερο…

152 νέες άδειες το 2019

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έγιναν γνωστά στo protionline.gr από την Υπηρεσία Δόμησης, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 έγιναν 454 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 152 αφορούσαν οικοδομικές άδειες, οι 185 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας και οι 117 αναθεωρήσεις αδειών.

Το 2018 εκδόθηκαν 125 οικοδομικές άδειες και 118 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας. Αντίθετα, το 2017 είχαν εκδοθεί 85 άδειες οικοδομής και 98 εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας, ενώ το 2016 στο μητρώο της Πολεοδομίας έγιναν 134 εγγραφές για οικοδομικές άδειες και 129 για εργασίες μικρής κλίμακας. Το 2015 είχαν γίνει 162 εγγραφές, το 2014 οι εγγραφές έφτασαν μόλις τις 116, το 2013 τις 176, ενώ το 2012 έγιναν 285 εγγραφές εκ των οποίων οι περισσότερες για νέες άδειες.

Και ποιοτική και ποσοτική αύξηση της δραστηριότητας

Σύμφωνα με τον κ. Καράμπελα, είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει και ποσοτική και ποιοτική αύξηση της κινητικότητας γύρω από την οικοδομή, δεδομένου ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός νέων οικοδομών. Ερωτηθείς αναφορικά με το πού αποδίδει την αύξηση, δεδομένου ότι η περιοχή ακόμη βιώνει τα αποτελέσματα της κρίσης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης εκτίμησε πως έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν με τα χρόνια και όχι με τον κατασκευαστικό κορεσμό του 2000.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι την αναθέρμανση των οικοδομικών εργασιών επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία των επιχειρήσεων που πωλούν οικοδομικά υλικά, όπως και κατασκευαστές και άνθρωποι του χώρου οι οποίοι μιλούν για ανάκαμψη, τονίζοντας ωστόσο ότι σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει τα επίπεδα της προ κρίσης εποχής.

Οι νέες οικοδομές εντοπίζονται περιμετρικά του Αιγίου, ενώ μικρή κινητικότητα παρατηρείται και μέσα στην πόλη. Είναι χαρακτηριστικό πως πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης και ξενοδοχείου στο Αίγιο και συγκεκριμένα στην πλατεία Δεξαμενής.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr