background img
banner
banner

Η Συνέλευση της Βοστίτσας έφερε το Αίγιο στο… επίκεντρο | ΦΩΤΟ

ΡΙΓΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΑΝ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ

Ημέρα εθνικού φρονήματος και υπερηφάνειας ήταν η Κυριακή 26 Ιανουαρίου, για τους Αιγιαλείς. Οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας καθιερώθηκαν πλέον στην συνείδηση όχι μόνο των κατοίκων της περιοχής αλλά και όλης της χώρας, γεγονός που αποτελεί δικαίωση για την πόλη η οποία άναψε τη φλόγα της Επανάστασης.

Τις εκδηλώσεις της 26ης Ιανουαρίου για την τοπική εορτή της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, οι βουλευτές Ιάσονας Φωτήλας, Ανδρέας Κατσανιώτης, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Κώστας Μάρκου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης, στρατιωτικοί, οι δήμαρχοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Καλογερόπουλος και Παπαδόπουλος αντίστοιχα και βέβαια πλήθος κόσμου.

«Όπως τότε που όλα ξεκίνησαν εδώ, στο μικρό αλλά τόσο σημαντικό Αίγιο»!

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Θεία Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερωνύμου ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Σερρών Θεολόγος και πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο νομικός – ιστορικός, πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Έργου Ιωάν. Καποδίστρια Δρ. Ανδρέας Κούκος. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε σε όλα τα προεπαναστατικά γεγονότα, τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δράση της Φιλικής Εταιρείας και του Ιωάννη Καποδίστρια, του κινήματος του Αλέξανδρου Υψηλάντη, φτάνοντας στο σπουδαίο γεγονός της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας που δρομολόγησε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. ΄΄Η Συνέλευση της Βοστίτσας αποτελεί ένα σημαντικότατο σημείο στην έναρξη της Επανάστασης του 1821. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους σας που προσπαθήσατε και πετύχατε να καθιερωθεί ως τοπική εθνική εορτή για το Αίγιο. Εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, οι εκδηλώσεις στο Αίγιο παίρνουν μεγαλύτερη αξία. Ζούμε σήμερα πάλι ιστορικές στιγμές, με μία Τουρκία σε παρακμή, όπως τότε. Ας ενωθούμε και με την κατάλληλη εθνική πολιτική ας πετύχουμε τους στόχους μας που είναι η Ελλάδα να γίνει θετικό σημείο αναφοράς σε όλη τη γη, όπως τότε, το 1821, όταν ξεκίνησαν όλα εδώ, στο μικρό, φτωχό αλλά τόσο σημαντικό ιστορικά Αίγιο!΄΄, όπως μεταξύ άλλων ανέφερε ο ομιλήτης.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων στα Υψηλά Αλώνια και κατάθεση στεφάνων σε κλίμα συγκίνησης. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ακολούθως, άπαντες μετέβησαν στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου κατατέθηκε στεφάνι από τον Κωνσταντίνο Κλάγκο εκ μέρους της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας στο μνημείο του Ανδρέα Λόντου. Ακολούθησε θεατρικό δρώμενο και παραδοσιακοί χοροί από μουσικά συγκροτήματα.

Λεβεντιά και… δέος στην παρέλαση

Η παρέλαση ξεκίνησε περίπου στις 12.00 το μεσημέρι με πλήθος κόσμου να έχει βγει στους δρόμους. Παρέλασαν μαθητικά και προσκοπικά τμήματα από την Αιγιάλεια, με εκπροσώπηση και από Διακοπτό και Ακράτα, ενώ στις Φιλαρμονικές Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας και Δερβενίου προστέθηκε και ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» από την Ι.Π. Μεσολογγίου.

Εκτός από τους μαθητές της Αιγιάλειας, παρέλασαν και οι Σύλλογοι Ιστορικής Αναβίωσης, ενώ όλοι εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Την παρέλαση και φέτος (μετά τη Φιλαρμονική) άνοιξε άγημα του 1ου Γυμνασίου Αιγίου που κρατούσε την ιστορική σημαία του Ανδρέα Λόντου.

Παρέλασαν οι εξής σύλλογοι:  Φιλαρμονική “Διονύσιος Σολωμός” Ι.Π. Μεσολογγίου, Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας “Άγημα Ανδρέας Λόντος”, Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, Χορευτικός Όμιλος Αβύθου “Αχαιοί”, Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων “Οι Θεριστάδες”, Σύλλογος “Οι Πορθητές των Σαλώνων 1821”, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “Έπαχτος”, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης “Παναγιώτης Καρατζάς” από Πάτρα, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978, Χορευτικό Τμήμα Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμένης “Η Ένωσης”, Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Γρηγόρης Λιακατας” Αιτωλικού, Λαογραφικός Σύλλογος “Μωραΐτες εν χορώ” Πάτρας, Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας “Ο Νικηταράς”, Συλλογή Φορεσιών “Νίκος Πλακίδας” Κατοχής Μεσολογγίου, Σύλλογος Διάσωσης της Παράδοσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος “Αναγέννησις” Ακράτας, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Όμιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Λιάρος” Ι.Π. Μεσολογγίου, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” και έφιπποι από την ομάδα “Horse Steps”.

Τέλος, το βράδυ στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων» παρουσιάστηκε η θεατρική παράσταση «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» από τοπικές θεατρικές ομάδες με τη συμμετοχή μελών τοπικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, υπό την επιμέλεια της Βάνας Μπεντεβή και την καθοδήγηση του Κωνσταντίνου Κλάγκου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr