background img
banner
banner

Καθολική αποχή από τους συμβολαιογράφους της περιοχής

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΘΩΣ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΕΝΟΡΚΕΣ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑΣ

Στην αποχή που πραγματοποιεί ο κλάδος τους πανελλαδικά συμμετέχουν οι συμβολαιογράφοι της Αιγιάλειας (συνολικά 17 στην περιοχή), αντιδρώντας στις νομοθετικές ρυθμίσεις που τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις εφόσον δεν λαμβάνεται μέριμνα για την ασφάλεια των συναλλαγών. Το γεγονός έχει αντίκτυπο στις μεταβιβάσεις κυρίως όμως καθυστερεί το κλείσιμο εκκρεμοτήτων με το Κτηματολόγιο που, απ’ ό,τι φαίνεται, έχουν πολλοί Αιγιαλείς.

Η αποχή ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου μετά και από απόφαση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Πατρών στον οποίο υπάγονται οι Αιγιαλείς, συντασσόμενοι με τους συμβολαιογράφους όλης της χώρας. Μάλιστα, η απόφαση προέβλεπε αποχή μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ωστόσο τα μέλη εξουσιοδότησαν το Δ.Σ. του Συλλόγου να αποφασίσει αποχή ως το τέλος του μήνα…

Αναβάλουν τα ραντεβού για αργότερα…

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι συμβολαιογράφοι απόσχουν από την άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων. Το γεγονός επηρεάζει την ροή στο Κτηματολόγιο καθώς μπορεί να έχει εκπνεύσει η προθεσμία για την περιοχή, ωστόσο υπάρχουν κλεισμένα ραντεβού ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι όμως καλούνται να καταθέσουν μαζί με τα δικαιολογητικά τους, βεβαίωση χρησικτησίας εφόσον δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Και βέβαια, η ένορκη βεβαίωση χρησικτησίας γίνεται μέσω συμβολαιογράφου και μαρτύρων, διαδικασία που δεν πραγματοποιείται εξαιτίας της αποχής.

Οι περιπτώσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αρκετές με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να ζητούν να μετατεθούν χρονικά τα ραντεβού τους ώστε να είναι σε θέση να υποβάλλουν όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να δηλώσουν τα ακίνητά τους.

Τι ζητούν…

Η απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή πάντως σχετίζεται με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που, ενώ τους μεταβιβάζουν την αρμοδιότητα υποβολής ηλεκτρονικά των δηλώσεων για τις μεταβιβάσεις, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τους υπαλλήλους ΔΟΥ (εφορίες), παράλληλα τους απειλούν με εξοντωτικά πρόστιμα, χωρίς οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να έχουν οργανώσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο για να εκτελέσουν οι συμβολαιογράφοι τα νέα καθήκοντα που τους ανατίθενται. Οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν, ειδικότερα, τον νόμο 4646/2019 και μια σειρά από προβλέψεις που αφορούν την ταυτότητα ακινήτου, για τις οποίες προβλέπεται ευθύνη και αρμοδιότητα των συμβολαιογράφων.

Σημειώνεται ότι οι συμβολαιογράφοι δεν αντιδρούν στο να αναλάβουν την υποβολή ηλεκτρονικά των δηλώσεων, όμως απαιτούν να υπάρξει το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο που να επιτρέπει στην πράξη την άσκηση αυτών των καθηκόντων με ασφάλεια για τις συναλλαγές, τον πολίτη και το Δημόσιο.

Παράλληλα, στα επιχειρήματα που έχουν αναπτυχθεί από την πλευρά τους επισημαίνεται ότι οι ίδιοι καλούνται με τις νέες ρυθμίσεις να ερμηνεύσουν και να εφαρμόσουν ασαφείς και στρεβλές διατάξεις.

Έτσι, μεταξύ άλλων, έχουν προτείνει να λειτουργήσει εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων με την ΑΑΔΕ ώστε να μπορούν να υποβάλλουν ερωτήματα και να λαμβάνουν γραπτώς απαντήσεις, καθώς και να αποσαφηνιστεί μια σειρά από θέματα που αυτή τη στιγμή προκαλούν σύγχυση και ερωτήματα. Για τον λόγο αυτό οι συμβολαιογράφοι ζητούν αναστολή του νόμου και άμεσα διάλογο και ανταλλαγή απόψεων με το αρμόδιο υπουργείο (Οικονομικών).


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr