background img
banner
banner

Ξεκινά τον Μάρτιο η επέκταση της έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου!

ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΟΥΝ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ

Μία τεράστια προοπτική για την αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου αποτελεί η νέα πτέρυγα που πρόκειται να δημιουργηθεί εντός του, δίνοντας τη δυνατότητα έκθεσης περισσότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, που φανερώνουν την ένδοξη ιστορία της Αιγιάλειας μέσα στους αιώνες. Σκοπός της Στ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, υπεύθυνης για την λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, είναι η αύξηση της επισκεψιμότητας καθώς και να καταστούν γνωστοί στον κόσμο οι αρχαιολογικοί θησαυροί που περικλείει.

Σε ένα κτίριο «διαμάντι»

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου στεγάζεται στη Δημοτική Αγορά της πόλης και είναι έργο του Ερνέστο Τσίλλερ. Η κατασκευή του κτιρίου έγινε το 1890 στην τότε ¨καρδιά¨ της πόλης, αφού ήταν και είναι ως τις μέρες μας ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Αιγίου. Το κτήριο είναι θαυμάσιας αρχιτεκτονικής ομορφιάς και περιλαμβάνει μεγάλο κεντρικό αίθριο που πλαισιωνόταν τα παλιά χρόνια από τα καταστήματα της κεντρικής αγοράς.

Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά ως και τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια που προέρχονται κυρίως από το Αίγιο μα και τις ευρύτερες περιοχές. Το κτήριο έχει παραχωρηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού από τον δήμο Αιγιαλείας, για 30 χρόνια. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε το 1994 και μετά το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κυρίως κτήριο μα και μέρος των ευρημάτων υπέστησαν κάποιες ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999 μετά την επισκευή των ζημιών αυτών. Σήμερα το Μουσείο φιλοξενεί σπάνια πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του ¨αίθριου¨, και η καταγραφή επισκεψιμότητας είναι σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Νέα σπουδαία ευρήματα… ζητούν θέση

Την τελευταία δεκαπενταετία, τόσο οι συστηματικές όσο και οι σωστικές ανασκαφές σε ολόκληρη την Αιγιάλεια έφεραν στο φως σπουδαία ευρήματα που δεν πρέπει να μένουν στις αρχαιολογικές αποθήκες.

Όπως αναφέρει στo protionline.gr η προϊσταμένη της Στ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Αναστασία Κουμούση, ¨σκοπός είναι, αυτά, να εκτεθούν και να γίνουν γνωστά όχι μόνο στην τοπική κοινωνία αλλά και στο ευρύ κοινό, αυξάνοντας παράλληλα την επισκεψιμότητα του Μουσείου.

Με αυτό το σκεπτικό… η Εφορεία αποφάσισε το 2017 την επέκταση της έκθεσης του μουσείου στον χώρο περιμετρικά του αίθριου και εκπόνησε μουσειολογική και μουσειογραφική μελέτη, οι οποίες εγκρίθηκαν τον Απρίλιο 2019 από το Συμβούλιο Μουσείων του Υπουργείου¨.

Θα παραδοθεί σε 36 μήνες

Το έργο αυτό μετά από πρόταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα –Ιταλία 2014-2020, με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οριοθετήθηκε στους 36 μήνες. Το έργο θα ξεκινήσει μέσα στον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, αφού ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διοικητικές διαδικασίες και η υποχρεωτική ¨γραφειοκρατία¨.

Τι θα περιλαμβάνει

Σύμφωνα με την κ. Κουμούση, ¨η νέα έκθεση θα αποτελείται από έξι ενότητες, που αντιστοιχούν στις αρχαιολογικές θέσεις από όπου προέρχονται τα ευρήματα, δηλαδή από το Αίγιο, Σελιάνα, Τραπεζά, Ελίκη, Κερύνεια μα και οι 3 υποενότητες της τελευταίας ενότητας Τράπεζα, Μάρμαρα, Νικολαίικα.

Πλούσιο εποπτικό υλικό θα συνοδεύει τα ευρήματα καθώς και δίγλωσσες οπτικοακουστικές εφαρμογές. Παράλληλα θα γίνουν εργασίες και στην υφιστάμενη έκθεση, ώστε να εναρμονιστεί με τη νέα (πρόσβαση ΑΜΕΑ, νέα στηρίγματα αρχαιοτήτων, κ.λπ.)¨.

Ανοιχτό κάθε μέρα εκτός Τρίτης

Το μουσείο είναι ανοιχτό όλα τα πρωινά καθημερινά, εκτός της Τρίτης. Το μόνιμο προσωπικό του, επαρκεί προς το παρόν για την εξυπηρέτηση και την συντήρησή του, ωστόσο με την αύξηση του εκθεσιακού χώρου και της επισκεψιμότητας, σίγουρα θα χρειαστεί ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, μα αυτό θα αντιμετωπιστεί από την ίδια την Εφορία σε δεύτερο χρόνο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr