background img
banner
banner

Πιο «φτωχή» η φετινή εορταστική περίοδος

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΚΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι κινήθηκε ο χριστουγεννιάτικος τζίρος περίπου για τις μισές επιχειρήσεις της περιοχής, με την πτώση να υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 10%. Συγκρατημένοι παρουσιάζονται οι έμποροι και για τις χειμερινές εκπτώσεις που ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 13 Ιανουαρίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές ώστε να δοθεί ώθηση στο λιανεμπόριο…

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση και κυρίως το άλλο λιανικό (βιβλία, παιχνίδια, καλλυντικά, άνθη-φυτά κ.λπ.), ενώ αυτός των τροφίμων – ποτών είχε σχετικά τις μικρότερες απώλειες. Κι όλα αυτά ενώ όπως φαίνεται στην Αιγιάλεια υπήρξε επισκεψιμότητα που κυμάνθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα Χριστούγεννα του 2018. Συμπερασματικά, οι έμποροι αναφέρουν πως ο κόσμος ήταν αρκετός, κυκλοφόρησε στα καταστήματα, όμως η έλλειψη ρευστότητας δεν τον άφησε να καταναλώσει.

Όσο για το εάν ωφέλησε τα καταστήματα η πεζοδρόμηση της Κλ. Οικονόμου τα απογεύματα των εορτών, οι απόψεις μάλλον διίστανται αφού ναι μεν κάποιοι υποστηρίζουν ότι δόθηκε η δυνατότητα να κυκλοφορήσει ο κόσμος χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αύξησε τις αγορές…

Περισσότερος ο κόσμος, λιγότερα τα χρήματα…

Για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις, η περίοδος πριν από τα Χριστούγεννα ήταν καλύτερη από άποψη αγοραστικής κίνησης. ΄΄Είναι γεγονός ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα η αγορά παρουσίασε ένα άλλο πρόσωπο το οποίο όμως δεν συνεχίστηκε και μέχρι την Πρωτοχρονιά καθώς η κίνηση είναι λιγότερη΄΄, παρατήρησε μιλώντας στο protionline.gr ο επικεφαλής της ΠΑΕΚ Α΄ αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης.

Επισήμανε ακόμη πως φέτος οι επισκέπτες ήταν περισσότεροι και ότι ενώ κάτι έδειξε πως αλλάζει η ψυχολογία του κόσμου, είναι πολύ νωρίς για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα των τελευταίων χρόνων.

΄΄Το γεγονός ότι οι περισσότεροι «μικροί» επαγγελματίες δηλώνουν ότι ο φετινός εορταστικός τους τζίρος ήταν χειρότερος από τον περσινό, καταδεικνύει την ανισορροπία της αγοράς και την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες για στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης΄΄, είπε ο κ. Τηλιγάδης, προσθέτοντας:

΄΄Είναι σίγουρο πως η απόδοση των οικονομικών ελαφρύνσεων που έχουν εξαγγελθεί θα έχουν θετική επίδραση στην πραγματική οικονομία τους επόμενους μήνες, ωστόσο χρειάζονται τολμηρότερες παρεμβάσεις τόσο στη κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και στην ελάφρυνση των επιχειρήσεων από υπέρογκα φορολογικά βάρη.
Επίσης, θα πρέπει να ανοίξει ο τραπεζικός τομέας με «φθηνό χρήμα»΄΄.

Πρέπει να αλλάξουν πολλά για να ενισχυθεί  η τοπική οικονομία

Για την κίνηση την περίοδο των εορτών αναφέρθηκε στo protionline.gr ο επικεφαλής της «Εμπορικής Ενότητας», μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος, λέγοντας πως η σεζόν ήταν λίγο χειρότερη από την περσινή και καταγράφοντας απώλειες και προς ξένες αγορές. Υπολόγισε δε, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ αλλά και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων, ότι η πτώση αυτή υπολογίζεται περίπου στο 10%. ΄΄Όσο δεν αυξάνονται τα εισοδήματα των καταναλωτών, τόσο δεν αλλάζει η κατάσταση. Η έλλειψη ρευστότητας υπάρχει όσο κι αν λένε πως έχουμε βγει από την κρίση. Η πράξη είναι διαφορετική κι αυτό είναι εμφανές στα καταστήματα της Αιγιάλειας που πασχίζουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, που καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες για να διατηρηθούν΄΄, τόνισε.

Παρατήρησε ακόμη πως είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν, τόσο από πλευράς πολιτείας όσο και σε τοπικό επίπεδο ώστε να ενισχυθεί η τοπική οικονομία. Κι αυτό, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα επιτευχθεί μόνο εφόσον η Αιγιάλεια καταστεί προορισμός.

Αναφορικά με τις εκπτώσεις που ξεκινούν σήμερα, ο κ. Παπαδόπουλος εκτίμησε πως θα δώσουν μία ώθηση, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος των εκπτώσεων τονίζοντας πως ναι μεν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην απελευθέρωση των προσφορών, αλλά οι έμποροι έχουν πάγιο αίτημα, πέρα από τις προσφορές όλο το χρόνο, για ένα σταθερό και διαυγές νομικό πλαίσιο που να προβλέπει δυο εκπτωτικές περιόδους το χρόνο, στο τέλος εποχής (καλοκαίρι και χειμώνα), καθώς μόνο έτσι θα έχουν λόγο ύπαρξης…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr