background img
banner
banner

Προθεσμία έως 31 Μαρτίου για να δηλώσουμε τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΕΛΟΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τη δήλωση επιφάνειας των κτισμάτων τους στον δήμο Αιγιαλείας σε περίπτωση που έχουν απόκλιση, έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για ευκαιρία καθώς απαλλάσσονται από τα αναδρομικά τέλη τουλάχιστον 5 ετών που επιβάλλονται όταν ο ιδιοκτήτης προχωρά στη διόρθωση όταν απαιτηθεί (π.χ. σε περίπτωση μεταβίβασης του ακινήτου). Η προθεσμία πήρε παράταση ως τις 31 Μαρτίου και καλό είναι όσοι έχουν αυτή την εκκρεμότητα να σπεύσουν…

Εκτός από αυτούς που δεν έχουν σημειώσει τα ακριβή τετραγωνικά, υπάρχουν και κάποιοι Αιγιαλείς που αγνοούν το γεγονός ότι ακόμη και για λινά ή μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, οφείλουν να προσέλθουν στον δήμο και να καταβάλουν το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Σε περίπτωση που δεν το έχουν πράξει, τότε θα έρθουν αντιμέτωποι με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που ο νόμος ορίζει… Ως γνωστόν, το ΤΑΠ πληρώνεται από όλους τους πολίτες μέσω του ρεύματος και του αντίστοιχου λογαριασμού. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες οφείλουν να το καταβάλουν και για ακίνητα που δεν έχουν ρεύμα.

Κάποιοι δεν το γνωρίζουν και όταν χρειαστεί να το μεταβιβάσουν, να το ηλεκτροδοτήσουν, ή να το νομιμοποιήσουν, τότε επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα ενώ το τέλος έχει αναδρομικότητα… ΄΄Το ΤΑΠ εισπράττεται από τον δήμο μέσω του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. εφόσον το ακίνητο ρευματοδοτείται. Αν το ακίνητο δεν είναι ρευματοδοτούμενο ή είναι οικόπεδο ο ΤΑΠ επιβάλλεται κανονικά, πλην όμως ο ιδιοκτήτης πρέπει να προσέρχεται και να τον καταβάλλει κάθε χρόνο στην οικονομική υπηρεσία του δήμου΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Καλαμίδας.

Σύνηθες φαινόμενο τα λάθη…

Επιπλέον, ο κ. Καλαμίδας παρατήρησε πως είναι σύνηθες φαινόμενο να γίνονται λάθη, άλλοτε ηθελημένα κι άλλοι όχι με τα τετραγωνικά που έχουν δηλωθεί για τις ιδιοκτησίες. ΄΄Πλέον όμως παρουσιάζεται μία ευκαιρία. Διότι εάν προσέλθουν ως τις 31 Μαρτίου για διόρθωση που αφορά δηλωθέντα τετραγωνικά είτε για Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, είτε για δημοτικά τέλη ή για δημοτικούς φόρους, τότε απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις΄΄, τόνισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Τι περιλαμβάνει η έκτακτη ρύθμιση

Τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά της σχετικής έκτακτης ρύθμισης που προσφέρεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι τα εξής: Οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν στον δήμο δήλωση της πραγματικής επιφάνειας των κτισμάτων τους γλιτώνοντας από αναδρομικά τέλη, πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Όσοι υποβάλλουν τη σχετική δήλωση πραγματικής επιφάνειας έως το τέλος του έτους δεν θα καταβάλλουν ούτε ευρώ σε αναδρομικά για την επιπλέον επιφάνεια που δηλώνουν.
Όσοι υποβάλλουν τη σχετική δήλωση από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στον δήμο.

Η προθεσμία για την ευνοϊκή ρύθμιση προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων εκπνέει στις 31 Μαρτίου. Εφόσον η δήλωση υποβληθεί αργότερα και εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με τέλη και προσαυξήσεις αναδρομικά για τουλάχιστον μια 5ετία.

Πώς γίνεται η διόρθωση

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αλλαγής της επιφάνειας θα πρέπει να ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος τηρεί το αρχείο επιφάνειας των κτισμάτων και με βάση αυτό βεβαιώνονται τα παραπάνω τέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Θεωρητικά, η ενημέρωση του αρχείου γίνεται από τον ίδιο το δήμο αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί σε υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να κάνει τη διόρθωση της επιφάνειας.

Η δυνατότητα διόρθωσης της επιφάνειας διευκολύνει και τις μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς απαιτείται βεβαίωση από τον δήμο για τη μη οφειλή ΤΑΠ με βάση όμως την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου, όπως προκύπτει από βεβαίωση μηχανικού.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr