background img
banner
banner

Πρώτο βήμα για το εργοστάσιο

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΕΠΟ ΓΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΜΕΝΗ! – ΤΟ… ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΑΝΤΙΔΡΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ 

Ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αιγιάλεια, ανοίγει με την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Σύμμεικτων Αστικών Στερεών Αποβλήτων», στη θέση «Τζουρά», στην περιοχή της Κοινότητας Τέμενης, με ημερομηνία 31/12/2019, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου. Πρόκειται για το αίτημα της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θανάση Παναγόπουλου για την δημιουργία εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην θέση που βρίσκεται σήμερα ο Σταθμός Μεταφόρτωσης.

Τι αφορά

Αφορά Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, δυναμικότητας 13.084 τόνων ανά έτος, η οποία θα δέχεται τα σύμμεικτα απορρίμματα των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων. Επίσης, η ΑΕΠΟ αφορά και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, δυναμικότητας 3.859 τόνων ανά έτος, η οποία θα δέχεται τα διαχωρισμένα στην πηγή οργανικά απόβλητα. Η Άδεια Περιβαλλοντικών Όρων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης, για τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων, προϋπολογισμού περί τα 11 εκατ. ευρώ, έχει ισχύ δέκα χρόνια.
Κάπως έτσι, το… μπαλάκι περνά τώρα στην δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου που καλείται να κινηθεί στα πλαίσια του υφιστάμενου Περιφερειακού Σχεδιασμού ή να πιέσει προς την αλλαγή.

Αντιδράσεις τοπικού συμβουλίου και κατοίκων

Ήδη, η είδηση της αδειοδότησης του οικοπέδου 8,3 στρεμμάτων στην Τέμενη, που για την ώρα… σφύζει από τα απορρίμματα που εναποτέθηκαν το περασμένο καλοκαίρι με την κρίση, προκάλεσε την οργή των κατοίκων των κοινότητας που εναντιώθηκαν από την αρχή στην δημιουργία εργοστάσιου πλησίον του ποταμού Σελινούντα.

Έτσι, σε πρόσφατη συνάντηση προέδρου και μελών του Τοπικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε η προσφυγή κατά της αδειοδότησης που ανοίγει την… πόρτα στη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων εντός των ορίων της Τέμενης.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγες οι φωνές που επιμένουν ότι αν θα πρέπει να γίνει εργοστάσιο, αυτό θα πρέπει να προχωρήσει εντός που χώρου του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορεί να υπάρχει εργοστάσιο ή να πραγματοποιείται προδιαλογή των απορριμμάτων εντός κατοικημένης περιοχής.

Μάλιστα, και ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Αίγιο για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη κ. Ιερωνύμου, υπεραμύνθηκε της δημιουργίας μεγαλύτερων μονάδων από αυτή που διεκδικούσε η Αιγιάλεια, ελέω του Περιφερειακού Σχεδιασμού που είχε συντάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινείται και η δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου που θα προτιμούσε ένα μεγάλο εργοστάσιο στον νομό και βέβαια όχι στην Τέμενη.

Προωθούνται φθηνότερες λύσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλογερόπουλος στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρονιάς του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησε την έγκριση για 5.000 τόνους εναπόθεσης απορριμμάτων στην Άμφισσα, όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην περιοχή. Επίσης, ανοίγει και ο ΧΥΤΑ της Τριανταφυλλιάς στην Αμαλιάδα, για να δεχθεί 1.500 τόνους από τα σκουπίδια της Αιγιάλειας.
Προς το παρόν, ο δήμος εξυπηρετείται από την Κοζάνη και τη Ναύπακτο, με τη δημοτική αρχή να ψάχνει εναγωνίως φθηνότερους χώρους εναπόθεσης για τους 18.000-20.000 τόνους απορριμμάτων που παράγει ετησίως η Αιγιάλεια.

Από την πλευρά της, η περιφερειακή αρχή του Νεκτάριου Φαρμάκη κρατάει κλειστά τα χαρτιά της και περιμένει τον νέο Σύνδεσμο Διαχείρισης Αποβλήτων Αχαϊας με πρόεδρο τον Γρηγόρη Αλεξόπουλο, να προχωρήσει τις διαδικασίες μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων που αφορούν χώρους εναπόθεσης, μεταξύ των οποίων ο ΧΥΤΑ Αιγείρας που παραμένει κλειστός και ο ΧΥΤΑ Παπανικολούς που περιμένει χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί.

Εξάλλου, ο νέος φορέας είναι αυτός που καλείται να βγάλει τα… κάστανα από τη φωτιά, με την Αιγιάλεια να εκπροσωπείται στο 11μελές συμβούλιο του από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, τη Βασιλική Ψυχράμη και τον Νίκο Καραΐσκο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr