background img
banner
banner

Σε εξέλιξη εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του Κορινθιακού

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Απαντήσεις στο μείζον πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών, του ραγδαίως εξελισσόμενου φαινομένου που ταλανίζει μεγάλο μέρος των παραλιών και στην Αιγιάλεια, πρόκειται να δοθούν στην ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώνει ο Σύλλογος Μηχανικών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, το προσεχές Σάββατο 25 Ιανουαρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου.

Τα πρόσφατα παραδείγματα κατολισθήσεων σε παραλιακούς δρόμους της Αιγιάλειας, αλλά και η γενικότερη αλλοίωση της ακτογραμμής του Κορινθιακού, καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εκτέλεσης αποτελεσματικών έργων, τα οποία θα προβλέπονται στην μελέτη που εκπονείται γι’ αυτό το σκοπό, ούτως ώστε το πρόβλημα να σταματήσει να γίνεται απειλή…

Στην Αιγιάλεια, η διάβρωση της ακτογραμμής θέτει σε κίνδυνο την οικονομική ευημερία των παράκτιων οικισμών μέσω της βίαιης συρρίκνωσης της γεωγραφικής έκτασης της περιοχής διαβίωσής τους ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει την αισθητική αξία της φυσικής ακτογραμμής. Και βέβαια, ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να αποκλείσει κατοίκους στα σπίτια τους ή να γίνει η αφορμή για την πρόκληση ατυχημάτων. Εξάλλου, από την υποχώρηση των ακτών έχουν προκληθεί ανυπολόγιστες ζημιές σε ζωτικές υποδομές, όπως σπίτια, δρόμους, συστήματα αποχέτευσης και ύδρευσης και προσβάλλονται ανεπανόρθωτα εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης.

Η δυναμική φύση του φαινομένου της διάβρωσης της ακτογραμμής διαφαίνεται πλήρως στην περίπτωση του θαλάσσιου συστήματος σε παραλίες όπως ο Λόγγος, τα Διγελιώτικα, τα Βαλιμίτικα, η παραλία Πλατάνου και η Αιγείρα. Η όποια πρόσκαιρη και αποσπασματική προσέγγιση του ζητήματος έχει μέχρι στιγμής αποκαταστατικό και διορθωτικό χαρακτήρα, ο οποίος ανακουφίζει προσωρινά τις πληγείσες περιοχές αλλά δεν διασφαλίζει την ακεραιότητα της ακτογραμμής και των παρακείμενων οικισμών από μελλοντική αποσύνθεση.

Με σκοπό την ενημέρωση πολιτών και φορέων

Μιλώντας στο protionline.gr για την εκδήλωση του Σαββάτου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος αναφέρει πως βασικός σκοπός της διοργάνωσής της είναι η ενημέρωση πολιτών αλλά και φορέων για το πρόβλημα της διάβρωσης και τις λύσεις που μπορούν να δοθούν. Παράλληλα, όπως επισημαίνει, η ημερίδα αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι ομιλητής θα είναι ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών Αθανάσιος Δήμας και συνεργάτες του καθηγητές, όπως επίσης και ο υπεύθυνος της αγγλικής εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του Κορινθιακού, Άγγελος Δημακόπουλος.

΄΄Η μελέτη αυτή θα είναι έτοιμη σε περίπου ένα χρόνο. Δεν αφορά όλη την παραλιακή έκταση της Αιγιάλειας, αλλά τα σημεία που παρουσιάζεται το πρόβλημα και βέβαια όλα τα σημεία διάβρωσης κατά μήκος του Κορινθιακού. Θα προβλέπει τα έργα και τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να δοθεί συνολική λύση. Από εκεί και πέρα, έγκειται στην ευχέρεια – διάθεση δήμου, Περιφέρειας και υπουργείου να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων΄΄, σημείωσε ο κ. Ταξιαρχόπουλος. Ανέφερε ακόμη πως και στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί μελέτες τμηματικά που ωστόσο δεν έγιναν πράξη, τονίζοντας πως ΄΄εάν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη στιγμή ολοκλήρωσης μίας μελέτης, δεν εκτελεστούν τα όσα προβλέπει, τότε δεν μπορεί να γίνει πράξη δεδομένου ότι αλλάζουν τα γεωμετρικά δεδομένα και δεν ισχύουν τα όσα περιλαμβάνει΄΄.

Το πρόγραμμα της ημερίδας

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου και το πρόγραμμα ομιλιών έχει ως εξής: 10.00-10.15 προσέλευση, 10.15 – 10.30 χαιρετισμοί, 10.30-11.00 «Μηχανισμοί διάβρωσης στην παράκτια ζώνη» (Αθανάσιος Α. Δήμας, Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών).

11.00-11.30 «Έργα προστασίας ακτών» (Ιάσων Χαλμούκης, πολιτικός μηχ. Υποψήφιος διδάκτωρ, Δρ. Γεώργιος Λευθεριώτης, μηχανολόγος μηχ., ερευνητής, Δρ. Κωνσταντίνα Γαλάνη, πολιτικός μηχ. Ερευνήτρια, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών). 11.30-12.00 «Διάβρωση ακτών Αιγιαλείας – Προβλήματα και προοπτικές» (Δρ. Άγγελος Δημακόπουλος, πολιτικός μηχανικός Principal Engineer, HR Wallingford). 12.00-12.30 συζήτηση – λήξη ημερίδας.

Βάσω Ψυχράμη: ‘‘Χρειάζεται συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος’’

Αποδέκτης του σοβαρού προβλήματος της διάβρωσης και των επιπτώσεών της κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες δείχνουν τα… δόντια τους, είναι η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, επικεφαλής της παράταξης «Ποιοτική Αιγιάλεια» Βάσω Ψυχράμη. ΄΄Τα προβλήματα που δημιουργούνται εξαιτίας της διάβρωσης είναι πολύ συχνά και πλήττουν μεγάλο αριθμό ακτών του δήμου μας΄΄, αναφέρει στo protionline.gr  η αντιδήμαρχος, που έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση του παραλιακού δρόμου της Αιγείρας (πέρυσι στο πλαίσιο της έκτακτης ανάγκης), σε παρεμβάσεις στον Λόγγο αλλά και προσφάτως στα Σελιανίτικα και τα Νικολέικα.

Συγκεκριμένα, οι δυνατοί άνεμοι και η έξοδος της θάλασσας στη στεριά, τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου, προκάλεσαν εκτεταμένα προβλήματα διάβρωσης, καθιστώντας απροσπέλαστο τον παραλιακό δρόμο των Νικολεΐκων. Δίχως να χάσει χρόνο, η κ. Ψυχράμη έδωσε εντολή ώστε να αποκατασταθεί το οδόστρωμα και να δοθεί και πάλι ο δρόμος στην κυκλοφορία. Ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και στην παραλία Σελιανιτίκων, εκεί όπου αποκαταστάθηκε η παραλία στα ανατολικά της πλατείας, στο σημείο που το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί πρόχειρα και μη αποτελεσματικά.

΄΄Με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε ως δήμος Αιγιαλείας, φροντίζουμε να αντιμετωπίζουμε άμεσα τα προβλήματα που προκύπτουν. Μέλημά μας είναι η ομαλότητα και η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και γι’ αυτά προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού», τόνισε η κ. Ψυχράμη.

Εστίασε ωστόσο στην αναγκαιότητα συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, λέγοντας: ΄΄Όλα τα παραπάνω είναι ημίμετρα. Είναι παρεμβάσεις που κάνουμε ώστε να ομαλοποιείται η κατάσταση. Όμως αυτά είναι προσωρινά. Είναι μαθηματικά βέβαιο πως όσο η διάβρωση είναι σε εξέλιξη, θα ξαναδημιουργούνται.

Πρέπει να υπάρξει ολική και οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αντίστοιχα επιχειρησιακά σχέδια που να επιτρέπουν την οικονομική υποστήριξη ενός τέτοιου έργου. Αναμένουμε την μελέτη και ταυτιζόμαστε με τις θέσεις του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κορινθιακού Κόλπου ώστε να εφαρμόζεται η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων σχεδίων έργων και δραστηριοτήτων στον Κορινθιακό΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr