background img
banner
banner

Σε φυσιολογικά επίπεδα ιώσεις και γρίπη

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΣΟΥΝΤΕΣ – ΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ – ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΑΝΤΙΪΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα, κάτι που είναι εμφανές και στην Αιγιάλεια, χωρίς ωστόσο να «αγγίζει» ως ώρας ανησυχητικά επίπεδα.
Λόγω της απότομης πτώσης της θερμοκρασίας το τελευταίο διάστημα, τα κρούσματα γρίπης έχουν αυξηθεί σημαντικά, κάτι που αποδεικνύεται τόσο από τις διακομιδές στο Νοσοκομείο Αιγίου και τις επισκέψεις στα ιδιωτικά ιατρεία, όσο και από την ζήτηση αντιπριπικών στα φαρμακεία της περιοχής.

Έμφαση στον εμβολιασμό στο Νοσοκομείο

Το γεγονός ότι παρουσιάζεται μία αυξημένη κινητικότητα με περιστατικά γρίπης και ιώσεων επιβεβαίωσε στo protionline.gr ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Μονάδας Αιγίου) Θανάσης Γεωργάκης, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιαστεί κάποιο σοβαρό κρούσμα.

Τόνισε δε πως θα πρέπει να δίνεται έμφαση στον προληπτικό εμβολιασμό. Μάλιστα, ανέφερε πως προσανατολίζεται στην καθιέρωση συνταγογράφησης εμβολίων για τους ανασφάλιστους από το νοσοκομείο ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε όλους όσοι χρειάζεται, να εμβολιαστούν.

Την αυξημένη ζήτηση σε αντιγριπικά φάρμακα παρατήρησε στo protionline.gr, ερωτηθείς σχετικά, και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Γιώργος Σπηλιόπουλος, παρατηρώντας ωστόσο ότι φέτος σε γενικές γραμμές τα περιστατικά είναι λιγότερα από πέρυσι και ότι φέτος ο εμβολιασμός κύλησε καλύτερα, αφού προνόησαν περισσότεροι να θωρακίσουν τον οργανισμό τους.

Εστίασε ωστόσο στην έλλειψη αντιϊικών φαρμάκων όπως είναι το tamiflu και άλλα, γεγονός που αγχώνει τους παθόντες. Τόνισε βέβαια πως οι ελλείψεις παρατηρούνται όλο τον χρόνο ωστόσο τώρα που υπάρχει η ζήτηση συγκεκριμένων φαρμάκων, είναι πιο αισθητή.

Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πάρα πολλοί ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά αφού, σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να κάνουν τον γύρο της πόλης για να βρουν κάποιο φάρμακο που μπορεί να έχει ξεμείνει στο ράφι κάποιου φαρμακείου.

Αναφορικά με την έξαρση που υπάρχει, ο κ. Σπηλιόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εκτιμώντας πως εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής μπορεί να περιοριστεί το πρόβλημα και να μην πάρει διαστάσεις. ΄΄Είναι μια συνηθισμένη κατάσταση και δεν υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένος αριθμός νοσούντων με την κοινή γρίπη. Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής΄΄, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης

Όπως τόνισε η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (πχ κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος) είναι βασικά, καθώς και η χρήση μάσκας όπου χρειάζεται ώστε να μην μεταδίδεται ο ιός.

Ακόμη, ανέφερε πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι γονείς είναι να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο όταν αυτά παρουσιάζουν συμπτώματα ίωσης. Επίσης, καλό θα είναι όσοι παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα να επισκέπτονται Παθολόγο.

Και βέβαια ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη, με προτεραιότητα στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr