background img
banner
banner

«Τα Μαθηματικά είναι Παιχνίδι»! | ΦΩΤΟ

ΜΕ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΝΤΖΗ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Κι όμως… «Τα Μαθηματικά είναι… παιχνίδι». Το ενδιαφέρον βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο παρουσιάστηκε από τους συγγραφείς Γιάννη Καραντζή και Χριστίνα Καρποντίνη, προχθές Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, σε μία εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, υπό την αιγίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

O σκοπός του βιβλίου αυτού είναι να παρουσιάσει παιχνίδια, τα οποία συμβάλλουν στη μαθηματική παιδεία των νέων, εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος, με τρόπο ευχάριστο, εφόσον το παιχνίδι είναι ένα πλαίσιο με νόημα για τα παιδιά. Τα παιχνίδια που περιγράφονται έχουν εφαρμοστεί και δοκιμαστεί σε σχολικό περιβάλλον ή σε ομάδες παικτών με πολύ θετικά αποτελέσματα. Κάποια από αυτά είναι κλασικά, ευρέως διαδεδομένα και έχουν παιχτεί από πολλές γενιές, έχουν όμως διαφοροποιηθεί οι κανόνες τους, ώστε να στοχεύουν στη μαθηματική γνώση. Τα παιχνίδια απευθύνονται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου. Το βιβλίο θεωρείται κατάλληλο για εκπαιδευτικούς, γονείς και για κάθε άλλον που απασχολεί δημιουργικά νέα παιδιά.
Παρόντες βεβαίως και οι δύο συγγραφείς που μίλησαν για το σημαντικό αυτό εγχειρίδιο. Το βιβλίο προλόγισε με ευαισθησία και σεβασμό στην σημαντική προσπάθεια των δύο καθηγητών, η συγγραφέας και εκπαιδευτικός Αναστασία Ευσταθίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας Αθηνά Σκανδάμη.

Απλό εγχείρημα που όμως πατά σε ισχυρή επιστημονική βάση

Όπως, μεταξύ άλλων, τόνισε η κ. Ευσταθίου, ΄΄η εφαρμογή όσων παρουσιάζονται στο βιβλίο έχει να κάνει με την ίδια και τη διδακτική της πρακτική στις τάξεις ενηλίκων. Όλο το εγχείρημα πατά σε ισχυρή επιστημονική βάση και δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο μαθηματικών που έρχεται να προστεθεί στα πολλά. Πρόκειται για καλαίσθητη έκδοση από τις εκδ. ΓΚΟΤΣΗ που ειδικεύεται στα πανεπιστημιακά βιβλία. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό, πίνακες και σχεδιαγράμματα που διευκολύνουν΄΄. Παρατήρησε ακόμη πως ΄΄η μαγεία της διδασκαλίας των μαθηματικών έχει εξανεμιστεί από το σχολείο σήμερα. Αυτή τη μαγεία, πιστεύω, ότι είχαν στην άκρη του μυαλού της όταν έγραφαν αυτό το βιβλίο οι συγγραφείς. Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το 1ο είναι το θεωρητικό μέρος. Ένα έξυπνο καλωσόρισμα των συγγραφέων στον αναγνώστη. Το 2ο και 3ο μέρος είναι καθαρά πρακτικό και περιέχει το σύνολο των πνευματικών παιχνιδιών. Στο 2ο μέρος παρουσιάζονται τα Μαθηματικά παιχνίδια για παιδιά μεγάλων τάξεων του δημοτικού και γυμνασίου. Στις 100 σελίδες του προτείνονται παιχνίδια με ζάρια, τράπουλα, ντόμινο, παιχνίδια στρατηγικής και αναψυχής. Στο 3ο μέρος παρουσιάζονται τα Μαθηματικά παιχνίδια για παιδιά μικρότερων τάξεων του δημοτικού. Πλούσια η ύλη: παιχνίδια χειρισμού των αριθμών, με νοερούς υπολογισμούς, παιχνίδια γεωμετρίας΄΄.

Βιβλίο για κάθε μαθητή

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, η κ. Ευσταθίου είπε: ΄΄Εντρυφώντας στο βιβλίο διαπίστωσα ότι μια περίεργη «συμπερίληψη» συμβαίνει στις σελίδες του. Τα Μαθηματικά συμπεριέλαβαν το παιχνίδι ή το παιχνίδι τα Μαθηματικά. Η επιστήμη των αριθμών συμπεριέλαβε το πιο χαρμόσυνο βίωμα της παιδικής ηλικίας ή αντίστροφα; Όποιος κι αν είναι ο τρόπος που σκέφτηκαν οι συγγραφείς, η συνταγή είναι επιτυχημένη. Άλλωστε δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από τους δύο διακεκριμένους συγγραφείς και με μεγάλη διδακτική εμπειρία δασκάλους. Θα τολμούσα να έδινα τον τίτλο στο βιβλίο «τα Μαθηματικά της ζωής»΄΄. Αφού συνεχάρη τους δημιουργούς για την πρωτότυπη αλλά ευφυή προσέγγιση, η κ. Ευσταθίου είπε πως ΄΄δίνουν την αίσθηση ότι έλαβαν υπόψη τόσους πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες κατά τη συγγραφή. Το παιδί που δυσκολεύεται, το παιδί με μέτρια αντιληπτική ικανότητα, το ευφυές παιδί, τον ψαγμένο εκπαιδευτικό, τον γονιό που ενδιαφέρεται να παρέχει μια άλλου είδους σκέψη στο παιδί του συμμετέχοντας μαζί του στο παιχνίδι΄΄.

Παρούσα ήταν και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά που συνεχάρη τους δύο συγγραφείς, αναφερόμενη στη χρησιμότητα του βιβλίου, δεδομένου ότι τα Μαθηματικά είναι η βάση πολλών επιστημών, μεταξύ των οποίων και η μουσική, τονίζοντας πως η Δημοτική Επιχείρηση είναι πάντα ανοιχτή σε παρουσιάσεις αξιόλογων δημιουργιών. Στο τέλος της εκδήλωσης υποβλήθηκαν ερωτήσεις από παριστάμενους.

Αμέσως μετά ακολούθησε δείπνο με τους διοργανωτές και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr