background img
banner
banner

Τρίκαλα: Σταθμός μέτρησης της κλιματικής αλλαγής στο Περτούλι

Μια φιλόδοξη προγραμματική σύμβαση υπογράφουν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Ταμείο Διοικήσεως και Διαχειρίσεως των Πανεπιστημιακών Δασών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr προβλέπεται η εγκατάσταση Σταθμού Μέτρησης της Κλιματικής Αλλαγής στην καρδιά του Πανεπιστημιακού Δάσους Περτουλίου, προκειμένου να μελετηθούν σε βάθος χρόνου και με επιστημονικά στοιχεία οι αλλαγές που συντελούνται στο κλίμα.

Η εγκατάσταση του συγκεκριμένου σταθμού στο Περτούλι προέκυψε μέσα από τη συνεχή αναζήτηση και τις αγωνίες που εκφράζει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος θέτει σταθερά ως Νο1 πρόβλημα της εποχής μας την Κλιματική Αλλαγή. Ο ίδιος θορυβήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία διετία οπότε και λόγω της ανομβρίας τα περισσότερα ποτάμια της Θεσσαλίας στέρεψαν, ενώ μελέτες δείχνουν ερημοποίηση της περιοχής μας, αν δεν αλλάξουν ριζικά οι ασκούμενες πολιτικές. Ο Κώστας Αγοραστός αυτό ακριβώς το θέμα, της δραματικής κλιματικής αλλαγής, έθιξε και κατά τη σύσκεψη για τον Αχελώο την περασμένη Πέμπτη στη Αθήνα, ζητώντας άμεσα λύσεις. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη έχει αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες… αντιστροφής του κλίματος και η κατασκευή του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου της Ευρώπης, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, είναι μόνο μια από αυτές.

Τι προβλέπεται για τον Σταθμό Μέτρησης Κλιματικής Αλλαγής

Όσον αφορά τη λειτουργία του Σταθμού Μέτρησης Κλιματικής Αλλαγής στο Περτούλι προβλέπεται να μετρά και να παρακολουθεί την εναλλαγή ενέργειας και αερίων μεταξύ των οικοσυστημάτων της ατμόσφαιρας. Θα εγκατασταθούν ειδικοί πύργοι με αισθητήρες μέσα από τους οποίους θα μετρούνται ο στροβιλισμός του ανέμου πάνω από την κώμη των δέντρων, όπως αυτός εισέρχεται και εξέρχεται από τη συστάδα και άλλα ευαίσθητα στοιχεία.

Κώστας Αγοραστός: «Η Κλιματική Αλλαγή, το μεγάλο μας στοίχημα…»

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο trikalavoice.gr  αναφέρει ότι «εμείς δεν θα παραμείνουμε θεατές της Κλιματικής Αλλαγής. Δεν θα τη δεχθούμε μοιρολατρικά. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και σχεδιάζουμε έργα που θα αποτρέψουν την ερημοποίηση της Θεσσαλίας και τη διατήρησή της ως μιας εύφορης πεδιάδας. Ενδιαφερόμαστε για τον άνθρωπο, για τη ζωή του, για τις επόμενες γενιές. Δεν θα παραδοθούμε…».

https://www.thetoc.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr