background img
banner
banner

Τρεις Ιεράρχες: Η αποδόμηση ενός εορτασμού

ΝΑ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙ ΤΡΙΩΡΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Την προκήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας στις 30 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής των Τριών Ιεραρχών, ζητά από την Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου διαμαρτύρεται για την αποδόμηση της εορτής εκφράζοντας ταυτόχρονα και ένα «γιατί» προς το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, ΄΄την εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιέρωσε ο Αλέξιος Κομνηνός το 1100 μ.Χ. για να τιμηθούν οι τρεις μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας. Έξι αιώνες αργότερα, το 1826 μ.Χ., ο Δημήτριος Φρειδερίκος Γκίλφορντ, ιδρυτής της Ιονίου Ακαδημίας, και ο Κωνσταντίνος Τυπάλδος καθιέρωσαν την ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Ελληνική και Επτανησιακή Παιδεία. Δεκαέξι χρόνια αργότερα, το 1842 μ.Χ. το πανεπιστήμιο Αθηνών καθιέρωσε για όλη την ελεύθερη Ελλάδα την εορτή των Τριών Ιεραρχών ως ημέρα αφιερωμένη στην Παιδεία και στα Γράμματα. Από τότε ως σήμερα, οι Τρεις Ιεράρχες θεωρούνται προστάτες των μαθητών, των φοιτητών και των σπουδαζόντων εν γένει, και η μέρα εορτής τους είναι σχολική αργία.

Αυτά ίσχυαν μέχρι την 15η Ιανουαρίου του 2020 οπότε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αποφασίζει την κατάργηση, επί της ουσίας, της εορτής των Τριών Προστατών των γραμμάτων, των δασκάλων και των μαθητών΄΄.

Δεν τιμάται ο Έλληνας δάσκαλος που μέσα στην κρίση στηρίζει το δημόσιο σχολείο

Και συνεχίζει ο Σύλλογος: ΄΄Η ερώτηση που ποτέ δεν απαντήθηκε είναι το «γιατί;». Ίσως επειδή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός στο δάσκαλο της τάξης, ο οποίος κοπιάζει, καταθέτει μέρος της ψυχής του, παλεύει για το καλό των μαθητών του. Ο Έλληνας δάσκαλος που ζει την αγωνία της αδιοριστίας για χρόνια, που μετακινείται σε δύο ή /και περισσότερα σχολεία κάθε σχολική χρονιά, αν ανήκει σε κάποια ειδικότητα, ο δάσκαλος που αγωνιά για «τα παιδιά του», ο δάσκαλος που έχει να διαχειριστεί καθημερινά ένα σωρό προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης΄΄.

Σύμφωνα με το Δ.Σ. του Συλλόγου, ΄΄ο Έλληνας δάσκαλος που μέσα στην κρίση στηρίζει το δημόσιο σχολείο προσφέροντας υπηρεσίες άοκνα, με τα περισσότερα σχολικά εγχειρίδια κατώτερα από τα φθηνότερα εξωσχολικά βοηθήματα, με υποστηρικτικές δομές απομακρυσμένης βοήθειας ή παντελούς έλλειψης, αναλαμβάνοντας καθήκοντα και αρμοδιότητες που δεν του αναλογούν από ασύντακτες και προδήλως αμφίβολης νομιμότητας εγκυκλίων, με δαπάνες ΑΕΠ για την Παιδεία χαμηλότερες όχι της ΕΕ αλλά των Βαλκανίων. Αυτός ο μεγαλύτερος κλάδος δεν αξίζει να εορτάζει τους προστάτες του που σεβάστηκαν όλες οι κυβερνήσεις από το 1842. Δεν αξίζει να έχει την αργία της εορτής των Προστατών του, όπως όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι; Ισχυρό ενδεχόμενο είναι οι Σύλλογοι Διδασκόντων να μη θεωρήσουν απαραίτητο τον εκκλησιασμό, αφού πρόκειται για μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Ακόμη ισχυρότερο να μη γίνει αρτοκλασία, σε μια μέρα σαν όλες τις άλλες΄΄.

Συμπερασματικά, αναφέρει πως ΄΄προφανώς η μέρα γιορτής σηματοδοτεί και έναν ξεχωριστό τρόπο συμπεριφοράς της εκπαιδευτικής κοινότητας. Προφανώς όταν τιμάς και εκτιμάς μία ομάδα που προσφέρει και αγωνίζεται, τα οφέλη είναι σημαντικά και πολλαπλάσια. Η γιορτή έχει την αξία της όταν προετοιμάζεται, αγαπιέται και εορτάζεται σαν κάτι ιδιαίτερο και ξεχωριστό, όπως μας πρέπει και μας αξίζει.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας προτείνει στο Δ.Σ. της ΔΟΕ να προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας την 30η Ιανουαρίου, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποδόμησή της΄΄.

Κοπή πίτας μεθαύριο… απόγευμα

Εν τω μεταξύ, μετα την έκδοση της 2ης εγκυκλίου για τον εορτασμό της ημέρας των Τριών Ιεραρχών από το Υπουργείο κι Παιδείας και Θρησκευμάτων, η κοπή της πίτας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιάλειας τροποποιείται και ορίζεται την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 6:0 στο cafe DelMare στην παραλία του Αιγίου.
΄΄Η συμμετοχή μας κρίνεται αναγκαία για την επιτυχία της εκδήλωσης στην οποία θα προσφερθούν δωρεάν καφές και ένα ποτό (ούζο – κρασί) ή δύο ποτά (ούζο-κρασί) και βασιλόπιτα κατά άτομο.

Σας περιμένουμε με ιδιαίτερη χαρά!΄΄, αναφέρει το Δ.Σ. στην πρόσκλησή του προς τα μέλη του Συλλόγου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr