background img
banner
banner

22 Ιανουαρίου 1944: Ημέρα μνήμης

Σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια, το ξημέρωμα της 22ας Ιανουαρίου του 1944, έντρομοι οι κάτοικοι του Αιγίου βλέπουν πέντε πατριώτες κρεμασμένους στα δέντρα της πλατείας Αγίας Λαύρας (τότε Πολυχρονιάδη) για λόγους αντιποίνων και εκφοβισμού από τους Γερμανούς. Ήταν ο Διογένης Πετρόπουλος από τους Αμπελόκηπους Ακράτας (πρώην Αρφαρά), φοιτητής Νομικής, ο Φώτιος Πουλίτσας από τη Μυρόβρυση Αιγίου,ο Παναγιώτης Φαρδέλας από το Κράθιο,ο Παναγιώτης Μαρούδας από την Πάτρα και ο Δημήτρης(Βερσαράς από την Καλαμάτα. Πέντε κρεμασμένοι, ένας σε κάθε δέντρο στην κάτω μεριά της πλατείας.

Όπως αναγράφει στην προσωπική – εκπαιδευτική του ιστοσελίδα ο Κώστας Μεσάζος, η αδερφή τού Διογένη Πετρόπουλου, εκείνο το πρωινό,πήγαινε στο κρατητήριο για να επισκεφτεί τον αδερφό της. Μόλις τον είδε κρεμασμένο στο δέντρο έπεσε λιπόθυμη. Οι Γερμανοί φρουροί των νεκρών, με το δάχτυλο στη σκανδάλη του μυδραλίου, άφησαν ένα παγωμένο γέλιο αντικρίζοντας σωριασμένη τη γυναίκα.

Αλήθεια, πόσοι άνθρωποι που καθημερινά περνούν ή κάθονται στην πλατεία βλέποντας το μνημείο δίνουν την ανάλογη σημασία; Και με την ευκαιρία αυτής της θλιβερής επετείου, καλό θα είναι η δημοτική αρχή να να τονίσει τα ονόματα των πέντε ηρώων καθώς το μελάνι έχει ξεθωριάσει με το πέρασμα του χρόνου.
Ως μια μικρή ένδειξη σεβασμού στη μνήμη τους…

* Η φωτογραφία – ρετρό είναι από το λεύκωμα “Εν Αιγίω”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr