background img
banner
banner

350 αναβιωτές από όλη την Ελλάδα έδωσαν το στίγμα του ’21 | ΦΩΤΟ

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ Η ΒΡΑΔΙΝΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

Σε… πεδίο αναπαράστασης του πιο σημαντικού προεπαναστατικού γεγονότος, αυτού που έμελλε να αλλάξει τον ρου της ελληνικής ιστορίας, της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, μετατράπηκε το Αίγιο το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιανουαρίου. Με πρωτοστάτη τον Σύλλογο Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», περισσότεροι από 350 αναβιωτές παρέλασαν στους δρόμους του Αιγίου με ιστορικές φορεσιές, λάβαρα και άρματα, αποδεικνύοντας πως το λαμπρό παρελθόν μπορεί να εμπνεύσει και να παραδειγματίσει για το μέλλον!

Η Τέμενη τίμησε τη Συνέλευση

Το πρωί του Σαββάτου, η Τέμενη τίμησε την δική της συμμετοχή στη Μυστική Συνέλευση, με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και παραδοσιακούς χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Ένωση». Λίγη ώρα πριν, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο υπέρ των συμμετεχόντων στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (της οποίας μία εκ των συναντήσεων εικάζεται πως έλαβε χώρα στο παλαιό εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου της Τέμενης), χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου. Μετά το πέρας του μνημόσυνου, ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας του Παντείου πανεπιστημίου και Νομικός εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας, δίνοντας σημαντικές λεπτομέρειες για το ιστορικό γεγονός.

Δύο εκθέσεις

Την ίδια ώρα, δύο σημαντικές εκθέσεις στο κέντρο του Αιγίου είχαν ανοίξει τις πύλες τους περιμένοντας το κοινό. Η έκθεση του Συλλόγου Ελληνομνήμονες Καλαμάτας με όπλα και φορεσιές, υπό την επιμέλεια του κ. Κοτσίρα και φέτος στεγάστηκε στο αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Επίσης, η έκθεση φωτογραφίας 1821 του Ηλία Περγαντή φέτος φιλοξενήθηκε σε ακίνητο επί της οδού Μητροπόλεως, απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης.

Περίπου στις 6.30 ξεκίνησε η παρέλαση των Συλλόγων Ιστορικής Αναβίωσης που επισκέφθηκαν το Αίγιο προσκεκλημένοι του Συλλόγου «Βοστίτσα 1821» που είχε σημαντική συνεισφορά στις εκδηλώσεις του διημέρου. Συνολικά επισκέφθηκαν το Αίγιο περί τα 350 άτομα για να παρελάσουν, μαζί με τους συνοδούς τους. Συμμετείχαν ακόμη Χορευτικοί Σύλλογοι της περιοχής.

Με λάβαρα και αναμμένες δάδες!

Με λάβαρα, με δάδες αναμμένες, με όπλα και εντυπωσιακές φορεσιές της εποχής, ξεκίνησαν από την πλατεία Αγ. Λαύρας και κατέληξαν στα Υψηλά Αλώνια, βάζοντας στο κλίμα της εποχής εκείνης τους Αιγιαλείς που είχαν βγει στους δρόμους για να τους χειροκροτήσουν γεμάτοι υπερηφάνεια για την συμβολή της Αιγιάλειας στην Επανάσταση.

Παρέλασαν οι εξής: Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας “Άγημα Ανδρέας Λόντος”, Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας Λόγγου, Λαογραφικός Σύλλογος Τρικάλων “Οι θεριστάδες”, Σύλλογος “Οι Πορθητές των Σαλώνων 1821”, Πολιτιστικός Σύλλογος Καρπενησίου, Σύλλογος Αναβίωσης Απογόνων Σουλιωτών Ναυπακτίας “Έπαχτος”, Σύλλογος Φίλων Ιστορίας και Αναπαράστασης αυτής Γιαννιτσών, Κέντρο Ελληνικού Χορού Τρίπολης, Άγημα Ιστορικής Αναβίωσης “Παναγιώτης Καρατζάς” από Πάτρα, Χορευτικός Όμιλος Αιγίου 1978, Σκοπευτικός Όμιλος Παραδοσιακών Όπλων Πάτρας, Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Γρηγόρης Λιακατας” Αιτωλικού, Λαογραφικός Σύλλογος “Μωραΐτες εν χορώ” Πάτρας, Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας “Ο Νικηταράς”, Συλλογή Φορεσιών “Νίκος Πλακίδας” Κατοχής Μεσολογγίου, Σύλλογος Διάσωσης της Παράδοσης “Ελληνομνήμονες” Καλαμάτας, Χορευτικό Εργαστήρι Αιγίου, Όμιλος Ιστορικής Φορεσιάς και Οπλισμού “Λιάρος” Ι.Π. Μεσολογγίου, Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης “Βοστίτσα 1821” και Έφιπποι “Horse Steps”. Παιάνισαν οι μπάντες Φιλαρμονική Αιγίου, Ακράτας, Αιγείρας, Δερβενίου.

Χοροί στα Υψηλά Αλώνια

Μετά το τέλος της παρέλασης, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων. Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ανέφερε: ΄΄Μας δίνει τη δυνατότητα να συνειδητοποιήσουμε την ηρωική συνείδηση που είχαν τότε αυτοί οι άνθρωποι και να προτάξουμε κι εμείς τέτοιες αρχές και αξίες που να συνεχίσουμε την ιστορία του τόπου μας και να αφήσουμε χρυσή παρακαταθήκη στις μέλλουσες γενιές΄΄. Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των συλλόγων από όλη την Ελλάδα, εξέφρασε τη συγκίνησή του, μεταφέροντας τις ευχαριστίες του αιγιώτικου λαού. Όπως είπε «τιμάτε με την παρουσία σας την πόλη μας και την περιοχή μας και το πρωτογενές ιστορικό γεγονός της Συνέλευσης της Βοστίτσας και γι’ αυτό σας ευχαριστούμε θερμά».

Την ίδια ώρα ένα εντυπωσιακό μουσικό πρόγραμμα παρουσιάστηκε στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων». Ήταν η φημισμένη μπάντα του Σμήνους Μουσικής της Πολεμικής Αεροπορίας, που σκόρπισε ρίγη υπερηφάνειας στους περίπου 200 παριστάμενους.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr