Αποκαρδιωτικά τα στατιστικά στοιχεία για τη ζωή των Τρικάλων, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
Τα διαζύγια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς και άνθρωποι που κάποτε ένωσαν τις ζωές τους επιλέγουν …μοναχικούς και χωριστούς δρόμους.
Το ακόμη πιο στενάχωρο είναι το γεγονός ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τα διαζύγια είναι «ματωμένα», μέσα από εντάσεις των ζευγαριών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ληξιαρχείου Τρικάλων, τα οποία έχει στη διάθεσή του το trikalavoice.gr, το 2019 εκδόθηκαν… 97 διαζύγια στην πόλη των Τρικάλων… Και ο αριθμός αυξάνει χρόνο με το χρόνο.
Διαζύγια με ρυθμό …πολυβόλου στα χρόνια της κρίσης – Ράγισε η οικογενειακή ασπίδα
Περισσότερο από 70% είναι η αύξηση των διαζυγίων στην Ελλάδα. Η οικονομική κρίση δεν οδήγησε μόνο στην πτώχευση χιλιάδες επιχειρήσεις αλλά έφερε γκρίνια και τελικά διαζύγια σε αρκετά ζευγάρια. Την τελευταία δεκαετία τα διαζύγια στην Ελλάδα παρουσίασαν αύξηση 45,8%. Μεταξύ των διαζυγίων κυριαρχούν τα συναινετικά, ενώ εμφανίζονται συχνά και τα… εικονικά διαζύγια για οικονομικούς λόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από 13.163 διαζύγια που είχαν εκδοθεί το 2008, έφθασαν τα 19.190 το 2017. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις ζευγαριών που χωρίζουν για τα μάτια της εφορίας και των τραπεζών. Για να γλιτώσουν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων και πλειστηριασμούς. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι αποκαλυπτικά για την κρίση στις σχέσεις των ζευγαριών.
Το 2017 έγιναν 50.138 γάμοι με την αναλογία γάμων και διαζυγίων ανά 1000 κατοίκους να είναι 4,7 και 1,8 αντίστοιχα. Επτά στα δέκα διαζύγια που εκδόθηκαν την τελευταία δεκαετία είναι συναινετικά. Οι περισσότερες αιτήσεις διαζυγίων υποβάλλονται από άτομα ηλικίας 40-44 ετών.
Η ανοδική τάση των διαζυγίων ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο το 2013 φτάνοντας στο ύψος ρεκόρ για την Ελλάδα των 16.717.
Αν και η διαχρονική τάση είναι αυξητική (το 1992 είχαν εκδοθεί μόνο 6.156 διαζύγια και το 2000 11.309), λόγω γενικότερων αλλαγών που αφορούν τις κοινωνικές συνθήκες και αντιλήψεις, η σημαντική ενίσχυση τα τελευταία χρόνια οφείλεται στην οικονομική κρίση.Τέλος, τα περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να χωρίσουν μεταξύ του τέταρτου και δωδέκατου έτους έγγαμου βίου.
trikalavoice.gr