background img
banner
banner

Δημήτρης Αγγελόπουλος: “Αν ξαναγεννιόμουν, μουσικός πάλι θα γινόμουν” | ΦΩΤΟ

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΑΙΓΙΩΤΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Σήμερα φιλοξενούμε έναν γνωστό Αιγιώτη καλλιτέχνη, τον δάσκαλο μουσικής Δημήτρη Αγγελόπουλο, ο οποίος έχει αφήσει το δικό του “στίγμα” στα πολιτιστικά και καλλιτεχνικά δρώμενα της Αιγιάλειας και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σπουδαία ονόματα στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”, συμμετείχε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο “μαγεύοντας” το κοινό με την υπέροχη βυζαντινή φωνή του. Ξεκίνησε από τα μαθητικά του χρόνια να ασχολείται ενεργά με τη μουσική και υπήρξε μέλος ενός λαϊκού συγκροτήματος που έγραψε τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο χώρο της μουσικής. Την “Αιγιώτικη Κομπανία” που μεσουράνησε στις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80.

Ο Δημήτρης Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Ελίκη Αιγιαλείας το 1964 και προέρχεται από αγροτική οικογένεια. Τα πρώτα μουσικά του ακούσματα ήταν παραδοσιακά τραγούδια από τον συγγενικό κύκλο και Βυζαντινή Μουσική από την Εκκλησία του χωριού. Τα βιώματα αυτά είχαν ως συνέχεια την φοίτηση Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής Μουσικής στη σχολή του Κωνσταντίνου Τασόπουλου στο Αίγιο και έλαβε Πτυχίο Β.Μ. κατά το έτος 1985 και Δίπλωμα Β.Μ. το 1987.

Με την Καίτη Χωματά το 1990

Με ποιο όργανο ξεκινήσατε τη μουσική σας πορεία; Και θα ήθελα να μας μιλήσετε και για την “Αιγιώτικη Κομπανία”, το συγκρότημα που θυμόμαστε και εμείς από τα μαθητικά μας χρόνια.

Η “Αιγιώτικη Κομπανία” έχει πάντα ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ήμασταν μία ομάδα, μαθητών ακόμη, που την ξεκινήσαμε στα τέλη της δεκαετίας του ΄70 και είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο. Εγώ αποχώρησα το 1981, όταν παρουσιάστηκα στο στρατό, αλλά τα υπόλοιπα παιδιά συνέχισαν για κάποια χρόνια ακόμη. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συναντηθεί ξανά, μέχρι και πρόσφατα, σε διάφορες εκδηλώσεις αναβιώνοντας τις παλιές καλές εποχές της “Αιγιώτικης Κομπανίας”.

Όσο αφορά στη μαθητεία μου αργότερα, στη σχολή Μουσικής, «γνωρίστηκα» με μουσικά όργανα και τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκα με το μπουζούκι, με το οποίο άνοιξα τον δρόμο της σταδιοδρομίας μου και μετοικώντας στην Αθήνα πήρα μαθήματα από τον τυφλό δάσκαλο Τάσο Πολυκανδριώτη.

Με Στάθη Ψάλτη και Γιώργο Καμπουρίδη το καλοκαίρι του 1990

Έχετε συνεργαστεί, από ότι γνωρίζω, με γνωστά ονόματα από τον χώρο του τραγουδιού.

Στα καλά “μουσικά χρόνια” συνεργάσθηκα με αρκετούς καλλιτέχνες του ελαφρού τραγουδιού, όπως η Καίτη Χωματά, η Ελένη Ροδά, ο Γιάννης Καλαντζής και άλλοι. Αλλά και του λαϊκού (Βασίλη Τερλέγκα, Νίκο Πάνο, Ρία Κούρτη, Γιώργο Καμπουρίδη κ.α) και η πορεία αυτή κράτησε μέχρι το 2000. Στη συνέχεια επέστρεψα στον δρόμο τής παραδοσιακής μουσικής κάνοντας παράλληλα μαθήματα στο μπουζούκι. Ανέλαβα και αναλόγιο Ιεροψάλτου ευρισκόμενος στα Σπάτα, όπου πήρα μαθήματα στο Ούτι από τον μοναδικό Νίκο Σαραγούδα.

Με τον Βασίλη Τερλέγκα το 1988

Πότε επιστρέψατε μόνιμα στο Αίγιο;

Το 2013 επέστρεψα οριστικά στο Αίγιο και ανέλαβα το αναλόγιο του Ι.Ν.Αναλήψεως Πλατάνου και παράλληλα κάνω μαθήματα σε δύο πλέον όργανα, ενώ ηχογραφώ σε προσωπικό επίπεδο. Προηγουμένως και ακολουθώντας τις ανάγκες της νεότερης εποχής, πήρα και μαθήματα Μουσικής Τεχνολογίας στην σχολή S.A.E. Έτσι πέρασε μια 10ετία Ίερού αναλογίου (Μητροπολιτικού Σπατων, Αγ.Τριάδα Βύρωνος και Αγ.Κοσμά Ν.Φιλαδελφείας), συμμετοχή σε ορχήστρες με το ούτι και ψηφιακών ηχογραφήσεων.

Από τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας

Σας είδαμε δύο χρονιές στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”. Υποθέτω ότι η συνεργασία με τον Δήμο Αιγιάλειας θα συνεχιστεί και του χρόνου.

Το 2021 είναι όπως γνωρίζουμε επετειακή χρονιά καθώς συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Ασφαλώς οι εκδηλώσεις θα είναι λαμπρές όπως ταιριάζουν στο μεγάλο αυτό γεγονός, καθώς και μεγαλύτερης διάρκειας και η προετοιμασία θα ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Ο Δήμος Αιγιαλείας, από ότι γνωρίζω, σε συνεργασία με διάφορους φορείς θα ξεκινήσει από νωρίς τις εκδηλώσεις ιστορικού περιεχομένου εν όψει του εορτασμού. Έχω αποστείλει και σχετικό υπόμνημα στη ΔΗΚΕΠΑ για να ετοιμάσω 40 παραδοσιακά τραγούδια που θα ακουστούν τις ημέρες που θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τη μεγάλη επέτειο.

Κάνετε σήμερα εμφανίσεις σε μαγαζιά ή σε διάφορες εκδηλώσεις;

Εδώ και πολλά χρόνια μόνο σε εκδηλώσεις, κυρίως με την ορχήστρα ΑΪΣΩ, περισσότερο δε, σε καλοκαιρινές εκδηλώσεις σε συνεργασία με φορείς ή θεατρικές ομάδες. Η ορχήστρα ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2017 με σκοπό να προβάλλει την ελληνική παραδοσιακή μουσική και αποτελείται από σπουδαίους μουσικούς. Οι εμφανίσεις μου σε μουσικά στέκια αποτελούν ένα όμορφο παρελθόν με ωραίες συνεργασίες και ξεχωριστές στιγμές.

Πλέον, απολαμβάνοντας την επιστροφή στην πατρίδα και την ηρεμία της οικογενείας μου, αν με ρωτήσετε σχετικά, θα σας πω…”Οι αγαπημένοι μου Δάσκαλοι με φόρτωσαν με μουσική υποχρέωση ζωής αλλά αν ξαναγεννιόμουν, μουσικός πάλι θα γινόμουν”.

Από εκδήλωση στα Ψηλαλώνια

 


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr