background img
banner
banner

Επί τάπητος τα θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία σε θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, έβαλαν τα Εργατικά Κέντρα Αιγίου, Ναυπακτίας και Δωρίδας και Πύργου καθώς επίσης και η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος που πραγματοποίησαν γι’ αυτό το σκοπό συνάντηση, προχθές Τετάρτη στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αιγίου. Έγινε εκτίμηση της κατάστασης που επικρατεί στους χώρους εργασίας σε συνάρτηση τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων και ενημερωτικές ημερίδες σε συνεργασία με τη ΓΣΕΕ.

Τη σύσκεψη συγκάλεσε το Ε.Κ. Αιγίου λόγω της αύξησης των εργατικών ατυχημάτων που συμβαίνουν σε διάφορες περιοχές και την εκδήλωση ασθενειών σε επαγγελματικούς κλάδους, ελλείψει μέτρων ασφαλείας αλλά και ενημέρωσης των εργαζομένων, όπως τόνισε στο protionline.gr ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. Παναγιώτης Γεωργόπουλος.

Την τελευταία δεκαετία έχουν γίνει ριζικές αλλαγές στην εργασία και την κοινωνία. Νέες τεχνολογίες ανατρέπουν τις καθιερωμένες μεθόδους παραγωγής και απασχόλησης, ενώ δεν έχει δοθεί η δέουσα βαρύτητα για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου στις σημερινές συνθήκες. Εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες είναι συνήθη με αποτελέσματα πολύ συχνά δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων.
Μάλιστα, διαπίστωση των ανθρώπων του Εργατικού Κέντρου Αιγίου είναι ότι δεν λειτουργούν σε όλες τις επιχειρήσεις της Αιγιάλειας οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας που ο νόμος ορίζει.

Εποικοδομητική συνάντηση με ουσιαστικές αποφάσεις

Στη συνάντηση στο Ε.Κ. Αιγίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος και ο Γεν. Γραμματέας Παναγιώτης Καυκάς, ο εθνικός αντιπρόσωπος της Γ.Σ.Ε.Ε. στα θέματα ΥΑΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τεχνικών Υπαλλήλων (ΟΣΕΤΕΕ) Ανδρέας Στοϊμενίδης, ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Ναυπακτίας & Δωρίδας Αριστομένης Χάρος με αντιπροσωπία του Ε.Κ. τον Γεν. Γραμματέα Παρασκευά Οικονόμου και τον Αντιπρόσωπο Γιάννη Γαλάνη, ο Πρόεδρος του Ε.Κ.Πύργου Ιωάννης Βέντρας και ο υπεύθυνος για θέματα ΥΑΕ της ΟΣΕΤΕΕ Χρήστος Οικονόμου.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρουσία της Διευθύντριας της Περιφερειακής Δ/νσης Επιθεώρησης Εργασίας Ασφάλειας & Υγείας στην Εργασία Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας – Ηπείρου – Ιονίων Νήσων κας Βασιλικής Σεϊντή η οποία έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν από τα Συνδικάτα.

΄΄Είχαμε μία εποικοδομητική συζήτηση, εκτιμήσαμε την κατάσταση και αποφασίσαμε πώς πρέπει να κινηθούμε στο εξής ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης εργαζομένων. Αποφασίσαμε να διοργανώσουμε ημερίδες σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ που ήδη κινείται προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με Εργατικά Κέντρα ανά την Ελλάδα, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι. Κρίναμε βασική την συνεργασία μας με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας και γενικότερα καταθέσαμε τις δικές μας προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων αλλά και των ασθενειών στους χώρους εργασίας΄΄, επισήμανε ο κ. Γεωργόπουλος.

Τα συμπεράσματα που εξήχθησαν

Συγκεκριμένα, ως κύρια συμπεράσματα της συνάντησης προέκυψαν τα παρακάτω: 1) Η εντατικοποίηση συνεργασίας Συνδικάτων – Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας. 2) Ο προγραμματισμός για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων στην περιοχή στο επόμενο τρίμηνο. 3) Η άμεση ανάγκη ενημέρωσης των Σωματείων και των Εργαζομένων για τη συμμετοχή τους στις Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Επιχειρήσεων. 4) Η ανάληψη πρωτοβουλιών από τα Συνδικάτα για την αναγγελία, τη διερεύνηση και την παρακολούθηση των ατυχημάτων. 5) Η ανάγκη ίδρυσης Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικών Ασθενειών στη χώρα. 6) Ζητήματα επικαιροποίησης της νομοθεσίας και προσαρμογής στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr