background img
banner
banner

Ερως ανίκατε μάχαν…

– ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ-

13 Φεβρουαρίου… λέει είναι η γιορτή των ερωτευμένων για τους Ορθόδοξους. Και 14- σήμερα- για τους Καθολικούς. Καθολικά, δηλαδή όλοι, όμως, γιορτάζουν του Αγ. Βαλεντίνου. Αυτό έχει επικρατήσει. Ο μακαριστός Χριστόδουλος πρότεινε την 3η Ιουλίου, αλλά μάλλον δεν… εισακούσθηκε από τους Ορθόδοξους Έλληνες. Σήμερα λοιπόν…
ΈΡΩΣ, το πιο δυνατό συναίσθημα! Υπερβαίνει όσο διαρκεί και την αγάπη! Αλλά ακριβώς αυτή η διάρκεια είναι το… θέμα. Δε διαρκεί για πάντα, σαν την αγάπη! Αυτή είναι και η μεγάλη τους διαφορά…

Αλλά όσο διαρκεί ο πολυθρύλητος και χιλιοτραγουδισμένος ΈΡΩΤΑΣ ανεβάζει αυτόν που μπλέχτηκε στα δίχτυα του, στα ουράνια! Κάνε- πρόσκαιρα έστω- το… θύμα του ευτυχισμένο. Αν βέβαια υπάρξει και δεύτερο… θύμα του, δηλαδή ανταπόκριση. Αυτή είναι η τέλεια μορφή έρωτα. Είναι ο έρωτας σαν το ταγκό ή το βαλς, θέλει δυο για να… ζήσει, όσο ζήσει!

Αλλά και ο ανεκπλήρωτος έρωτας δεν είναι… αμελητέος, αφού συγκινεί την καρδιά, κεντρίζει και ξυπνάει την ψυχή από το συναισθηματικό λήθαργο και δίνει μια… ανομολόγητη ελπίδα!

Με άλλα λόγια, αν ο έρωτας με ανταπόκριση είναι μια σχεδόν τέλεια κατάσταση, ο χωρίς ανταπόκριση έρωτας δίνει μια ώθηση στο συναισθηματικό τέλμα, σαν ένα βότσαλο που τάραξε τα λιμνάζοντα νερά της λίμνης. Κι ας έσβησε κάποια στιγμή. Εδώ και ο εκπληρωμένος κάποτε σβήνει, είπαμε δεν κρατά για πάντα. Αλλά όσο κρατά είναι, επίσης, η κινητήρια δύναμη για ζωή, για δημιουργία, για έντονη δράση. Πόσα ποιήματα λαμπρά, βιβλία υπέροχα γράφτηκαν από ερωτευμένο άνθρωπο. Και πόσοι ζωγραφικοί πίνακες άγγιξαν το τέλειο από δημιουργούς ερωτευμένους. Και τόσα άλλα… μεγαλουργήματα ποικίλα οφείλονται στη δημιουργική δύναμή του. Αλλά και η λάμψη στο πρόσωπο των ερωτευμένων είναι μεγάλο… επίτευγμα, σπουδαία κατάκτηση, που ακολουθεί την ερωτική κατάκτηση του άλλου, του άλλου προσώπου, γυναίκας ή άντρα αντίστοιχα.

Ο έρωτας, ακόμα και αν σε οδηγήσει σε κάποιας μορφής… γελοιοποίηση, δεν παύει να είναι υψηλό συναίσθημα! Και την Βουγιουκλάκη την κορόιδευαν οι συμμαθήτριές της όταν διάβαζε τραυλίζοντας μπροστά στον Παπαμιχαήλ το «… έρως ανίκατε μάχαν».


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr