background img
banner
banner

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΙΟΥ: Ένας πολυπληθής σύλλογος με προσφορά στο περιβάλλον!

Αρωγός στην προστασία του περιβάλλοντος από πυρκαγιές ή παράνομες δραστηριότητες χαρακτηρίζεται ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αιγίου που ιδρύθηκε το 1977 και από τότε έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιοχή. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του να έρθουν πιο κοντά στη φύση προσφέροντας κοινωνικό έργο.

Σήμερα απαριθμεί περίπου 850 μέλη όμως ανά χρονιά διαφέρει ως προς τον μέγιστο αριθμό ατόμων του, ανάλογα με το πόσοι εκδίδουν κυνηγετική άδεια. Οι οικονομικοί πόροι του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου προέρχονται από την συνδρομή που καταβάλουν τα μέλη του για την έκδοση της κυνηγετικής άδειας και η οποία ανέρχεται σε ελάχιστα χρήματα. Η έκδοση των κυνηγετικών αδειών ξεκινά κατόπιν απόφασης του Υπουργείου Γεωργίας και του αρμόδιου υπουργού, κάθε έτος, όπως και ο καθορισμός της διάρκειας των κυνηγετικών περιόδων σε όλη την επικράτεια. Η περίοδος κυνηγίου ξεκινάει περί τα τέλη περίπου Αυγούστου κάθε έτους και λήγει περί τα τέλη Φεβρουαρίου ή τα μέσα Μαρτίου, αναλόγως την ισχύουσα ετήσια νομοθεσία για κάθε θήραμα. Στην ίδια απόφαση του Υπουργείου, συμπεριλαμβάνεται επίσης και η ρύθμιση για τα όπλα και το τι θα πρέπει να προσέχουν οι κυνηγοί.

Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου είναι επταμελές, διετούς θητείας και έχει διαμορφωθεί ως εξής: Πρόεδρος: Ανδριόπουλος Δημήτριος, αντιπρόεδρος: Δημόπουλος Ιωάννης, γραμματέας: Γεωργαντάς Γεώργιος, κοσμήτωρ: Μουρτίκας Θεόδωρος, ταμίας: Σταυρόπουλος Ιωάννης, μέλη: Αγγελόπουλος Σωκράτης, Κωνσταντίνος Χρυσανθόπουλος (να επισημανθεί πως ο ταμίας του Συλλόγου δεν εκλέγεται, αλλά ορίζεται από το Δασαρχείο μετά από πρόταση του εκάστοτε συμβουλίου και πρέπει να είναι δημόσιος υπάλληλος κατά προτίμηση).

Στόχος η αύξηση των μελών και η καθοδήγηση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Ανδριόπουλος μιλώντας στο protionline,gr τονίζει: «Πάγιος προγραμματισμός του Συλλόγου και όχι μόνο, για το 2020 – 2021 είναι η αύξηση των μελών μας, η μέριμνα έκδοσης άδειας σε νεότερες ηλικίες των τέκνων των κυνηγών με την καθοδήγηση των γονέων τους και την επίβλεψη αυτών προς την ανάπτυξη της αγωγής και της αγάπης προς το θήραμα και το περιβάλλον, όπως επίσης και ο εμπλουτισμός κυνηγότοπων με θηράματα».

Δεν έχουν κληθεί ακόμη από τον δήμαρχο…

Ποια είναι όμως η στήριξη της δημοτικής αρχής στον σύλλογο; «Στο πλευρό του Κυνηγετικού Συλλόγου Αιγίου πρέπει πάντα να υπάρχει η δημοτική αρχή. Αν και δεν μας έχει ζητηθεί επίσημα, ο Σύλλογος βρίσκεται αρωγός σε περιόδους αυξημένης επιτήρησης της προστασίας του περιβάλλοντος και θέλει πάντα να συμβάλει στη διατήρηση της χλωρίδας και της πανίδας, ένεκα της γνώσης του σε κάθε περίπτωση. Αλλά δυστυχώς ο σύλλογός μας δεν κλήθηκε στην πρόσφατη σύναξη όλων των σωματείων από την δημοτική αρχή προκειμένου να γνωστοποιηθεί ο ρόλος του. Ευελπιστούμε στην καλύτερη συνεργασία με τη νέα δημοτική αρχή και τον δήμαρχο προσωπικά», αναφέρει ο πρόεδρος.

Έλεγχος για τη λαθροθηρία από τον σύλλογο

Ρωτώντας τον για το φαινόμενο της λαθροθηρίας, απαντά: «Αυτό είναι ένα ευαίσθητο κομμάτι… Για την πάταξη της λαθροθηρίας και των φαινομένων παρανομίας ο Σύλλογός μας χρησιμοποιεί κατά καιρούς δικό του θηροφύλακα με δικά του έξοδα, ανάλογα των εσόδων που έχει και μπορεί να ανταποκριθεί, μα και πέραν αυτού μόνιμα θηροφύλακα της ομοσπονδίας εντός των κυνηγετικών ορίων της περιοχής μας».

Αναμφισβήτητα, η συμβολή του συλλόγου στην προστασία του περιβάλλοντος είναι σημαντική. Σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο, «ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αιγίου βρίσκεται αρωγός με δικά του οχήματα στην προστασία του περιβάλλοντος από πυρκαγιές και παράνομες δραστηριότητες. Ανήκουμε και εναρμονιζόμεθα με τις διατάξεις του δασικού κώδικα καθώς η προϊστάμενη αρχή είναι το δασαρχείο Αιγίου. Το διοικητικό συμβούλιο έχει θέσει ως προτεραιότητα και προτείνει την οριοθέτηση ζωνών εκπαίδευσης κυνηγετικών σκύλων και ως σκέψη την περίπτωση αλλαγής των καταφυγίων».

Προς… νέους κυνηγούς

Τι χρειάζεται όμως κάποιος για να γίνει κυνηγός; Τα τέλη έκδοσης άδειας κυνηγίου του κάθε έτους για όλες τις κατηγορίες κυνηγών, όπως και για το ποιες θα είναι οι δημόσιες ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, καθορίζονται αναλόγως από το Υπουργείο. Επίσης συγκεκριμενοποιείται νομοθετικά και το ύψος της συνδρομής των κυνηγών – μελών των αναγνωρισμένων Κυνηγετικών συλλόγων για την κάθε περίοδο, όπως και τα επιτρεπόμενα να κυνηγηθούν είδη, η χρονική περίοδος και οι μέρες κυνηγίου τους, καθώς και ο μέγιστος αριθμός θηραμάτων κατά είδος που θα επιτρέπεται να θηρεύει ο κάθε κυνηγός στην ημερήσια έξοδό του. Για όποιον ενδιαφέρεται για πληροφορίες ή διευκρινήσεις, το τηλέφωνο του Συλλόγου είναι 2691027411 και το email επικοινωνίας είναι [email protected].


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr