background img
banner
banner

Με έκπτωση 46% ο προσωρινός μειοδότης για την άρδευση

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΔΕΥΑΑ – ΠΕΝΤΡ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 650 ΧΙΛ. ΕΥΡΩ ΠΛΕΟΝ ΦΠΑ

Νέα χρονιά ξεπρόβαλε, νέα εποχή ανατέλλει για την άρδευση στον δήμο Αιγιαλείας. Η ορθή διαχείριση και η οργάνωση από πλευράς ΔΕΥΑΑ, εκτιμάται ότι θα εξυγιάνει έναν τομέα που επιβάρυνε οικονομικά τον δήμο χωρίς να αποδίδει ενώ ταυτόχρονα θα ευνοήσει τη διαδικασία άρδευσης των καλλιεργειών ώστε να έχουν καλύτερη απόδοση.

Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, θα πρέπει η επιχείρηση που διαχειρίζεται πλέον την άρδευση να έχει την πλήρη εικόνα των αρδεύσιμων περιοχών και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες φροντίσουν να τις δηλώσουν. Για τον σκοπό αυτό έχει συσταθεί γραφείο επανδρωμένο με προσωπικό που στεγάζεται στο πρώην δημαρχείο Συμπολιτείας, εκεί όπου οι ιδιοκτήτες καλούνται να δηλώσουν τις εκτάσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη δημιουργηθεί το λογισμικό για την καταγραφή των ιδιοκτητών, των τοποθεσιών και των εκτάσεων που θα αδρεύονται μέσω του δήμου και οι οποίες είναι εκτός ΤΟΕΒ και Αρδευτικού Οργανισμού Σελινούντα.

Υποχρεωτικά νέες συμβάσεις

Το γραφείο συστάθηκε μόλις στις 20 Δεκεμβρίου και μέχρι στιγμής η προσέλευση είναι μικρή, γιατί λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξή του και την υποχρέωσή τους αυτή αλλά και γιατί όσοι γνώρισαν δεν προσήλθαν λόγω των αγροτικών εργασιών και κυρίως λόγω της συγκομιδής της ελιάς που βρίσκεται σε άνθιση αυτή την εποχή. Η ΔΕΥΑ είχε ορίσει προθεσμία την 31η Ιανουαρίου για τις συμβάσεις αλλά έδωσε παράταση μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου.

Θα πρέπει ωστόσο, μέχρι τις 31 Μαΐου το αργότερο να έχουν υπογράψει τη σχετική σύμβαση όλοι οι ιδιοκτήτες διότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν δικαίωμα άρδευσης.
Αναλόγως θα γίνεται και η χρέωση των ιδιοκτητών καθώς είναι αποδεδειγμένο με το προηγούμενο καθεστώς πως υπάρχουν πάρα πολλοί συνεπείς δημότες ως προς τους υποχρεώσεις τους απέναντι στον δήμο για την άρδευση, υπάρχουν όμως κι άλλοι με δεκάδες καλλιεργήσιμα στρέμματα που αρδεύονται εδώ και χρόνια, πλην όμως δεν καταβάλουν ούτε ευρώ…

Στο πλαίσιο του εξορθολογισμού και της αποκατάστασης της αδικίας, από τη δημοτική αρχή του Δημήτρη Καλογερόπουλου, η αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη κι έτσι η ΔΕΥΑΑ είναι αυτή που θα σηκώσει το «βάρος», που όμως δεν είναι ασήκωτο, όπως απέδειξε ο διαγωνισμός για τη διαχείριση της άρδευσης.

Και σε αυτό τον τομέα όμως έδειξε ετοιμότητα, έχοντας ήδη συστήσει το γραφείο και δημιουργώντας και την βάση δεδομένων για την καταγραφή. Υπάρχει βέβαια και η παλαιότερη απόπειρα καταγραφής του δημοτικού αρδευτικού δικτύου που προσήλθαν μόλις 567 χρήστες του δικτύου και καταγράφηκαν μόλις 1.614 αγροτεμάχια έκτασης 4.774 στρεμμάτων τη στιγμή που οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σε όλη την Αιγιάλεια οι αρδεύσιμες εκτάσεις κυμαίνονται στα 30 με 35 χιλιάδες στρέμματα… Σκοπός της ΔΕΥΑΑ πάντως είναι να καταγραφούν όλες οι εκτάσεις ψηφιακά τόσο τα στρέμματα των καλλιεργειών όσο και τα μήκη των αυλακιών άρδευσης.

Ο Θεοφανόπουλος προσωρινός μειοδότης

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο που την άρδευση διαχειριζόταν ο δήμος, κάθε χρόνο η Υπηρεσία Άρδευσης προσλάμβανε 44 υδρονομείς για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες με μικρό αποτέλεσμα και υψηλό κόστος. Τώρα αυτή τη δουλειά θα πρέπει να την κάνει ο εργολάβος, που θα κερδίσει το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη με το άνοιγμα των προσφορών που κατέθεσαν πέντε εταιρίες.

Για έργο της διαχείρισης της άρδευσης ενδιαφέρον έδειξαν οι εξής εταιρείες: ΑΚΡΟΣ ΑΤΕ, ΑΝΤΑΙΟΣ ΑΤΕ και Α. Θεοφανόπουλος από το Αίγιο και οι εταιρείες Μεσόγειος και Constrat με έδρα την Αθήνα.

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλής πληροφορίες, προσωρινός μειοδότης της διαχείρισης της άρδευσης, είναι ο Αλέξανδρος Θεοφανόπουλος, με έκπτωση 46%. Ακολουθούν η Μεσόγειος με 37%, η Constrat με 36%, η Ανταίος με 11% και η ΆΚΡΟΣ με 5%.

Η ανακήρυξη του τελικού μειοδότη θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ, αφού θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών που κατέθεσαν οι εργολάβοι.
Εφόσον επικρατήσει ο Θεοφανόπουλος, που έδωσε την μεγαλύτερη έκπτωση, τότε από τα ταμεία της ΔΕΥΑ θα βγουν μόλις 351.000€ πλέον ΦΠΑ, με τη δημοτική αρχή να δικαιώνεται για την επιλογή της, αφού το άνοιγμα για τον δήμο ήταν σαφώς μεγαλύτερο όσο εξυπηρετούσε την άρδευση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr