background img
banner
banner

“Οι θεοί της Τραπεζάς” στο Αίθριο

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ – ΜΕΤΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΘΑ «ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ» ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Τη δυνατότητα να γνωρίσουν σημαντικά ευρήματα που έφερε στο φως η σκαπάνη στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς και όχι μόνο, έχουν μαθητές των σχολείων αλλά και όλοι οι Αιγιαλείς και επισκέπτες της περιοχής. Τα νέα ευρήματα μεταφέρθηκαν το πρωί της Παρασκευής 14 Φεβρουαρίου, και εκτίθενται πλέον στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου, προσδίδοντας ακόμη μεγαλύτερη αξία στους αρχαιολογικούς θησαυρούς που περικλείει στις τάξεις του.

Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας με ιδιαίτερη προσοχή και παρουσία αστυνομίας, συνοδεία των υπεύθυνων αρχαιολόγων και τοποθετήθηκαν στο Αίθριο. Πρόκειται για τρία αξιοθαύμαστα γλυπτά μεγάλης ιστορικής σημασίας που θα τεθούν στη «διάθεση» μαθητών της Αιγιάλειας μέσω ενός εκπαιδευτικού προγράμματος.

Είναι τρία κομμάτια, τα δύο εκ των οποίων προέρχονται από ένα γλυπτό που κατά πάσα πιθανότητα απεικονίζουν θεούς της αρχαιότητας. Τα δύο εκθέματα προέρχονται από το αέτωμα ενώ το τρίτο, είναι ένα μικρό άγαλμα που βρέθηκε πίσω από το λατρευτικό άγαλμα στο σηκό του ναού.

Γλυπτά από τον 6ο π.Χ. αιώνα

Μιλώντας στο protionline.gr για τα ευρήματα, ο Ανδρέας Βόρδος Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, υπεύθυνος των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Τραπεζάς, κοντά στην Κοινότητα Κούμαρη, επισήμανε: «Σήμερα μεταφέρονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου τρία πολύ σπουδαία αγάλματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή της Τραπεζάς που αποτελούν γλυπτά των αετομάτων του υστεροαρχαϊκού ναού. Χρονολογούνται στο τέλος του 6ου αιώνα π.Χ. Βρίσκονταν σε μία περιοδική έκθεση στο Μουσείο της Πάτρας και σήμερα η έκθεση με το περιοδικό της υλικό μεταφέρεται στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιγίου. Θα παραμείνουν εδώ μέχρις ότου γίνει η επέκταση της έκθεσης του Μουσείου, υπολογίζεται πως σε δύο ίσως χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτησή της στο Αίθριο. Θα πρόκειται ουσιαστικά για ένα νέο μουσείο. Αυτά τα αγάλματα μαζί με πολλά άλλα αντικείμενα τόσο από την Τραπεζά όσο και από νεότερες ανασκαφές στην Αιγιάλεια, θα ενταχθούν σε αυτή τη μεγάλη έκθεση».

Ο κ. Βόρδος σημείωσε ακόμη πως «είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μία στείρα έκθεση γλυπτών αλλά θα πλαισιωθεί από ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πάτρας».

Για το πρόγραμμα μίλησε στo protionline.gr η Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, διδάκτωρ της κλασικής αρχαιολογίας με πολλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα έγκριτα επιστημονικά περιοδικά, Κωνσταντούλα Χαβέλα.

Θα εξάψουν τη φαντασία των μαθητών

Όπως είπε, «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οι θεοί της Τραπεζάς» απευθύνεται σε μαθητές από τετάρτη δημοτικού και πάνω γιατί είναι απαραίτητο να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι βιωματικό γιατί τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από μία παρουσίαση, στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής και της εξέλιξης της ανθρώπινης μορφής μέχρι τα αρχαϊκά χρόνια. Μαθαίνουν για τον ναό της Τραπεζάς μέσα από προβολή και τα γλυπτά, στη συνέχεια έρχονται μπροστά στα γλυπτά, τα γνωρίζουν και αφήνουμε ελεύθερους τους μαθητές να αποτυπώσουν ζωγραφίζοντας αυτά που αποτυπώθηκαν μέσα τους. Είναι σημαντικό να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία τους γιατί ο τρόπος με τον οποίο έχουν μάθει να λειτουργούν μέσα από το σχολείο, την κοινωνία και την οικογένεια, θεωρώ ότι τους έχει στερήσει ένα κομμάτι της φαντασίας του και της δημιουργικότητάς τους».

Επίσης, έκανε γνωστό πως «το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αυτό «έτρεξε» και στην Πάτρα με μεγάλη συμμετοχή και αυτό που μου έμεινε από αυτό είναι οι ζωγραφιές των παιδιών και ο τρόπος καταφέραμε να ενεργοποιήσουμε τη φαντασία τους. Θέλω να κάνω το ίδιο και στην Αιγιάλεια. Ήδη έχουμε κλείσει μέχρι και το Μάιο όλα τα προγράμματα με σχολεία τόσο του Αιγίου όσο και της ευρύτερης περιοχής. Όσο παραμένει το έκθεμα θα συνεχίσω και το νέο σχολικό έτος γιατί βλέπω μεγάλη ανταπόκριση».

Ανασκαφές στην αγορά της αρχαίας πόλης

Ποια είναι όμως η πορεία των ανασκαφών στην Τραπεζά; Ο κ. Βόρδος απαντά: «Στην ανασκαφή από το 2007 και μετά έχουν βρεθεί σχεδόν περίπου 300 γλυπτά τα οποία συγκροτούν τα αετώματα και μας δίνουν πληροφορίες τόσο για τα θέματα που απεικονίζονται όσο και για τη σημασία της απεικόνισης των θεμάτων της Γιγαντομαχίας κυρίως που ήταν στο δυτικό αέτωμα και της Ιλίου Πέρσις στο ανατολικό. Η ανασκαφή συνεχίζεται συστηματικά κάθε χρόνο και τα αποτελέσματά της είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα. Αυτή την περίοδο τα τρία τελευταία χρόνια ερευνώνται τα κτίρια που βρίσκονται στην αγορά της αρχαίας πόλεως και ο αρχαϊκός ναός που είναι στο κέντρο της οχυρωμένης ακρόπολης».

«Τα τελευταία πέντε χρόνια μάλιστα, ερευνάται το μυκηναϊκό νεκροταφείο ασύλητων τάφων (πλούσιων σε ευρήματα από όλες τις περιοχές του ελλαδικού χώρου και όχι μόνο σε χρήση από την ανακτορική περίοδο από τον 15ο αιώνα ως το τέλος του αρχαϊκού κόσμου) που εντοπίστηκε στο νοτιοδυτικό πρανές της Τραπεζάς» πρόσθεσε ο υπεύθυνος ανασκαφών του αρχαιολογικού χώρου.

 


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr