background img
banner
banner

Οι τιμές… πρόδωσαν το ελαιόλαδο

ΜΕΤΡΑ ΑΠΩΛΕΙΕΣ Η ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΛΕΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ

Με την τιμή του ελαιολάδου να εξακολουθεί τις «χαμηλές πτήσεις» το μόνο… αντίβαρο στην ολισθαίνουσα κατάσταση είναι η ποιότητα του προϊόντος σε επίπεδο Αιγιάλειας και όλα συγκλίνουν ότι οι άνθρωποι του χώρου, είτε παραγωγοί, είτε όσοι εμπορεύονται το προϊόν, σε αυτό πρέπει να στηριχθούν. Την τρέχουσα χρονιά, η μεγάλη ποσότητα παραγωγής έφερε χρήματα στην Αιγιάλεια όχι όμως όσα θα μπορούσε να δώσει, αφενός λόγω της τιμής που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα κι αφετέρου εξαιτίας της υπερπροσφοράς.

Αν θα μπορούσε να πει κάποιος ότι από το ελαιόλαδο «πέφτουν» στην τοπική αγορά 10 εκατ. ευρώ το χρόνο σε μία καλή παραγωγικά χρονιά σαν τη φετινή, φέτος το ποσό αυτό είναι αισθητά μειωμένο, ακολουθώντας την περσινή αρνητική πορεία που λόγω άλλων συγκυριών, το λάδι δεν στήριξε την περιοχή.

Η φετινή παραγωγή άγγιξε το 70%-80% και κρίνεται πολύ καλή ωστόσο οι τιμές… πρόδωσαν το προϊόν διαμορφώνοντας κατάσταση αρνητικού ισοζυγίου τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον ελαιοτριβέα και τον έμπορο.

Μεγάλη προσφορά, μικρή ζήτηση…

Ερωτηθείς από το protionline.gr ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος ανέφερε πως όσο η ελαιοκομική περίοδος βαίνει προς τον τέλος της διαπιστώνει κανείς πως από άποψη παραγωγής και ποιότητας η χρονιά ήταν πολύ καλή, ωστόσο εξωγενείς παράγοντες συνετέλεσαν στο να πιέζεται η τιμή προς τα κάτω. Σημείωσε ακόμη πως στο «παιχνίδι» του λαδιού έχουν μπει χώρες όπως Μαρόκο, Τυνησία, Αίγυπτος που μετά τις φυτεύσεις πολλών εκταρίων κάποια χρόνια πριν, άρχισε τώρα η παραγωγή τους και με βάση ειδική συμφωνία της Ε.Ε. μπορούν να εξάγουν χωρίς δασμούς.

Το γεγονός δημιουργεί μεγάλη προσφορά του προϊόντος με το ελληνικό λάδι, παρότι υπερτερεί σαφώς και κατά κοινή ομολογία σε ποιότητα, να μένει στα… αζήτητα.

Αναφορικά με το γεγονός ότι άλλες περιοχές της Ελλάδας μετρούν φέτος απώλειες στην παραγωγή, ο κ. Σωτηρόπουλος επισήμανε: ΄΄Πράγματι Κρήτη, Σάμος και άλλες περιοχές αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είχαμε εμείς πέρυσι. Η δική τους μικρή παραγωγή όμως δεν αυξάνει τη ζήτηση του δικού μας προϊόντος και δεν αρκεί ώστε να εξισορροπήσει την απώλεια από την χαμηλή τιμή΄΄.

Η Π.Ε.Σ. επενδύει στην ποιότητα με νέο ελαιοτριβείο

Συμπερασματικά, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. τονίζει πως η Αιγιάλεια μπορεί να «ποντάρει» μόνο στην ποιότητα των λαδιών της. Προς αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, ΄΄η Ένωσή μας καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια ώστε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο στην μονάδα παραγωγής ελαιολάδου το οποίο θα λειτουργήσει για την επόμενη συγκομιδή΄΄. ΄΄Επενδύουμε στην ποιότητα του ελαιολάδου και με το νέο ελαιοτριβείο κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο το καλύτερο ελαιόλαδο από τον παραγωγό της Αιγιάλειας΄΄, πρόσθεσε ο κ. Σωτηρόπουλος. Πού κυμαίνεται όμως αυτή την περίοδο η τιμή του λαδιού; Για τον παραγωγό δεν ξεπερνά τα 2,10 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι, σε μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά λόγω κακής ποιότητας, είχε ξεκινήσει από τα 2,90 ευρώ για να φτάσει τέτοια εποχή στα 2,60 ευρώ το κιλό περίπου.

Δύσκολο να ανατραπεί η κατάσταση με τις υπάρχουσες συνθήκες

Στις διεθνείς συγκυρίες αποδίδει την διαμόρφωση της τιμής του ελαιολάδου, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εμπορίου και τυποποίησης ελαιολάδου «ΕΛΦΑ» Σωτήρης Κούσκουρης. Προβλέπει δε πως η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί όσο η Ισπανία με την μεγάλη παραγωγή είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων και η Τυνησία έχει μπει στο «παιχνίδι».

΄΄Είναι αποδεδειγμένο πως όταν υπάρχει μικρή παραγωγή και έλλειψη, οι λιγοστές ποσότητες έχουν μεγάλη ζήτηση. Φέτος, παρά την καλή ποιότητα και την μεγάλη παραγωγή η ζήτηση δεν είναι η προσδοκώμενη και η τιμή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Με τις υπάρχουσες συνθήκες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση και για την επόμενη χρονιά, οπότε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναδείξουμε το γεγονός ότι εμείς σαν περιοχή υπερτερούμε σε ποιότητα και να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο΄΄, σημείωσε ο κ. Κούσκουρης.

Κατά πόσο όμως η υπάρχουσα κατάσταση επηρεάζει μία επιχείρηση εμπορίας ελαιολάδου; ΄΄Οι πρώτες συνέπειες φαίνονται στον παραγωγό. Το ανησυχητικό είναι πως κάποιοι σταδιακά ενδεχομένως εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, εφόσον κρίνεται ασύμφορη βάσει απολαβών. Σε αυτή την περίπτωση πλήττεται όλος ο κλάδος΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν…

΄΄Η προσφορά είναι μεγάλη ωστόσο η κατανάλωση είναι μικρή και η τιμή πολύ μικρότερη από αυτή που περιμέναμε. Η ποσότητα και η ποιότητα είναι σε υψηλά επίπεδα, όμως αυτό δεν αρκεί να κάνει τη διαφορά. Δυστυχώς, τα χρήματα που λαμβάνει ο παραγωγός είναι ίσα που να βγάζει τα έξοδά του. Το ζητούμενο είναι να υπάρχουν και απολαβές ώστε να είναι συμφέρουσα η παραγωγή. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να εγκαταλειφθεί. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ίσως αλλάξουν άρδην κάποια πράγματα΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο ελαιοτριβέας, έμπορος ελαιολάδου Κωνσταντίνος Λιανός, προσθέτοντας: ΄΄Η Ισπανία παράγει το μισό ελαιόλαδο παγκοσμίως, ωστόσο η Ιταλία είναι ο ρυθμιστής των τιμών΄΄.

Παράλληλα, παρατήρησε πως φέτος οι παραγωγοί προσπαθούν να πουλήσουν φοβούμενοι περαιτέρω υποχώρηση, γεγονός που αποτελεί παράγοντα να προκαλέσει περαιτέρω πτώση. ΄΄Ο κόσμος έχει υποχρεώσεις και προσπαθεί να βγάλει τα έξοδά του από την πώληση του προϊόντος΄΄, παρατηρεί. Ενδεικτικό είναι το στοιχείο ότι από τους παραγωγούς που απευθύνονται στα ελαιοτριβεία, το 70%-75% προσπαθεί να πουλήσει, όταν άλλες χρονιές τέτοια εποχή το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 30%-40%. Την ίδια στιγμή, στο εμπόριο πωλούνται περίπου τα μισά βυτία σε σχέση με τις ποσότητες άλλων ετών…

Απαντήσεις… από τα στοιχεία του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας

Την ίδια στιγμή, ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας παρεμβαίνει στο θέμα κάνοντας λόγο για διαχρονικές ευθύνες για την σημερινή κατάσταση στην Γεωργία ιδιαίτερα με την φετινή κατρακύλα στις τιμές του ελαιολάδου, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο ΄΄αναδείχτηκαν οι αδυναμίες τόσο των κυβερνήσεων όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προστατέψουν τους παραγωγούς – πολίτες της Ευρώπης΄΄.

Επειδή κυκλοφορούν πολλά σενάρια για την πτώση των τιμών λόγω μεγάλης παραγωγής, ο Σύλλογος παραθέτει μερικά στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (IOC) για την παραγωγή 2019/2020: «Παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2019/2020. 3.144.000 τόνους μείωση σε σύγκριση με το 2018/2019 (3.217.500 τόνοι)σε ποσοστό – 2,3%. Χώρες μέλη IOC συνολική παραγωγή 2.942.500 τόνοι αφορά το 93.6% της παγκόσμιας παραγωγής μείωση με πέρυσι κατά 3.2%. Χώρες μέλη Ευρωπαϊκή Ένωσης 2.011.000 τόνοι μείωση κατά 11.1%. Παγκόσμια κατανάλωση 3.094.000 τόνοι, αύξησή 6.4%».

Σημειώνει ακόμη πως ΄΄η Ισπανία κατέχει το 42% στην παραγωγή ελαιολάδου μετά όμως από τις κυρώσεις τις από τις ΗΠΑ και τους δασμούς που επιβλήθηκαν λόγο ακαταλληλότητας, το μεγαλύτερο ποσοστό έμεινε αδιάθετο και η τιμή του έπεσε στο 2.07€.
Η Ελλάδα παρόλο που υπερτερεί ποιοτικά και παράγει περίπου μόνο το 14% της παγκόσμιας παραγωγής ακολουθεί τις τιμές της Ισπανίας ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για προσπάθεια παράκαμψης των περιορισμών για το ισπανικό λάδι και διοχέτευσής του μέσω Ελλάδας΄΄...


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr