background img
banner
banner

Συγκίνηση και υπερηφάνεια για τον Χαράλαμπο Ρούπα

Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση για την κοπή πίτας των Οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας (τελευταία δημιουργήθηκε οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ και στο Διακοπτό), ιδιαίτερου ενδιαφέροντος και με επίκαιρα μηνύματα, ήταν η προχθεσινή εκδήλωση μνήμης που διοργάνωσε η Επιτροπή πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Αιγιαλείας για τον Αιγιώτη Αγωνιστή, Αντιστασιακό Χαράλαμπο Ρούπα.
Σε κλίμα συγκινησιακής φόρτισης, καθώς παρέστησαν η σύζυγός του Ασπασία, η κόρη του Φάνη Ρούπα, ο ανιψιός του οικονομολόγος – πολιτευτής Ηρακλής Ρούπας, παρουσιάστηκε η προσωπικότητα του φωτισμένου αγωνιστή.

Μάλιστα, μέσω βίντεο παρουσιάστηκε ο ίδιος ο αγωνιστής να εξιστορεί συγκλονιστικά γεγονότα που έζησε μέσα από την έντονη δράση του στην Αντίσταση. Μιλούσε για τη φυλακή, τα βασανιστήρια, τις εκτελέσεις, δίνοντας το στίγμα της κτηνωδίας που έζησαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη. Να σημειωθεί ότι ο Χαράλαμπος Ρούπας είχε καταδικαστεί σε θάνατο από δύο δικαστήρια…

Ακολούθησε η σύντομη ομιλία της κόρης του και του ανιψιού του, ο χαιρετισμός της Μαρίας Γιδά εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ενώ η κεντρική ομιλία ανήκε στην βουλευτή Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου που μίλησε για την σπουδαία γενιά της αντίστασης και της διεκδίκησης. Παρεμβάσεις έκαναν ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Στυξ» Βασίλης Αντωνίου και η ιστορικός – φιλόλογος Βάνα Μπεντεβή. Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Κατερίνα Δημουλά με εύστοχες παρατηρήσεις, ενώ ακολούθησε μουσική αφιέρωμα στο αντιστασιακό τραγούδι.

Ποιος ήταν ο μεγάλος Αιγιώτης αγωνιστής της Αντίστασης

Ο Χαράλαμπος Ρούπας γεννήθηκε στο Αίγιο στις 25.1.1924 και ήταν εκ των πλέον έμπιστων του Άρη Βελουχιώτη και κρυπτογράφος των μηνυμάτων του. Έμεινε δίπλα στον Άρη μέχρι το τέλος. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής αγωνίστηκε με πάθος και γενναιότητα εναντίον του Άξονα έχοντας ως σύνθημα «θέλουμε ελεύθερη εμείς πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά».
Έγινε μαυροσκούφης όταν με εντολή του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ ο Άρης πέρασε από το Μαραθιά της Ρούμελης στην Πελοπόννησο (στην τοποθεσία Παναγοπούλα του Αιγίου) και εγκαταστάθηκε στην Αράχωβα Αιγιαλείας. Τότε η οργάνωση του ΕΑΜ έστειλε τον Ρούπα στον Αρχηγό, λόγω του ότι είχε εκπαιδευθεί ως στενογράφος και κρυπτογράφος και, μάλιστα, έγινε ο εξ απορρήτων του Άρη αναλαμβάνοντας χρέη κρυπτογράφου.

Ο ίδιος μάλιστα ο Άρης του φόρεσε τον σκούφο και παρέμεινε μέχρι το τέλος κοντά του και μετά τη διάλυση του Ουλαμού του Άρη. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας (ευχαριστώ τον Πέτρο Κουλουφάκο για τα πρόσθετα στοιχεία). Σε κάθε περίπτωση, τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και σε όσους αντιστάθηκαν στον Άξονα και μέσα στη Γερμανία. Ανυποχώρητος αγώνας για Δικαιοσύνη!

Μετά τον πόλεμο αγωνίστηκε με την ίδια συνέπεια για μία κοινωνία ισότητας και δημοκρατίας, σε έναν ειρηνικό και ανθρώπινο κόσμο. Επίσης σπούδασε στη Φιλοσοφική.
Φυλακίσθηκε επί 17,5 ολόκληρα χρόνια και γνώρισε ως κρατούμενος (με τις ανάλογες «περιποιήσεις») τις φυλακές Πάτρας, Κεφαλονιάς, Κέρκυρας, Αβέρωφ, Ιτζεδήν (πρώην Καλαμίου στα Χανιά) κ.α. από το 1945 έως το 1964! Χωρίς ποτέ να καμφθεί, χωρίς να υπογράψει δήλωση μετανοίας, χωρίς να προδώσει τους συναγωνιστές του και τον αγώνα Έφυγε από τη ζωή στις 30.5.2018.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr