background img
banner
banner

Τα νεογέννητα με ΑΦΜ και ΑΜΚΑ από σήμερα

Σε πιλοτική εφαρμογή μπαίνει από σήμερα το πρόγραμμα για την ψηφιακή δήλωση των γεννήσεων των παιδιών. Όσα μωρά γεννηθούν από σήμερα θα αποκτούν ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Δηλαδή, θα έχουν αριθμούς φορολογικού και ασφαλιστικού μητρώου.

Πώς θα γίνεται η δήλωση από τους γονείς

Η δήλωση των γονέων θα γίνεται και θα ολοκληρώνεται με τα εξής βήματα:

  • Οι γονείς που από σήμερα αποκτούν παιδί θα πρέπει να προσέρχονται σε αρμόδια υπηρεσία που θα υπάρχει εντός των μαιευτηρίων. Εκεί θα ταυτοποιούν τα στοιχεία τους.
  • Τα δικαιολογητικά για τη ψηφιακή δήλωση της γέννησης του παιδιού θα αντλούνται από το «Μητρώο Πολιτών» .
  • Κατόπιν, η δήλωση θα αποστέλλεται online στο Ληξιαρχείο. Το Ληξιαρχείο -μέσω του Μητρώου Πολιτών- θα συντάσσει την οριστική ληξιαρχική πράξη γέννησης.
  • Αυτόματα, θα δίνονται στο νοεγέννητο ΑΜΚΑ και ΑΦΜ που θα αποτελεί τον «ενιαίο αριθμό πολίτη». ΗΔΙΚΑ και ΕΦΚΑ θα καλύπτουν ασφαλιστικά το παιδί και στο τέλος της διαδικασίας οι γονείς θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με sms είτε με e-mail σχετικά με την απόδοση του ΑΜΚΑ και την εγγραφή στο Ασφαλιστικό Ταμείο.

Σημειώνεται ότι ηλεκτρονικά θα γίνεται και η διαδικασία απόδοσης του επιδόματος γέννησης. Στο μαιευτήριο θα καταχωρείται το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού της μητέρας και η ΑΑΔΕ θα ενημερώνει τον ΟΠΕΚΑ για τα οικονομικά στοιχεία που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος γέννησης.

https://www.thetoc.gr/


Κατηγορίες Άρθρου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr