background img
banner
banner

Τα παράπονά τους στον δήμαρχο

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΔΕΥΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ – ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΥΠΟΨΗ ΟΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Πιο δύσκολο απ’ ό,τι θα περίμεναν στην δημοτική αρχή εξελίσσεται το ζήτημα της διαχείρισης της άρδευσης μέσω της ΔΕΥΑΑ κι αυτό έχει να κάνει τόσο με τις αντιδράσεις που πηγάζουν κυρίως από τη νέα τιμολογιακή πολιτική όσο και με την διαδικασία αυτή καθ’ αυτή.

Το έργο έχει ανατεθεί σε εργολάβο πλην όμως, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αρδεύσιμων εκτάσεων καθώς ελάχιστοι έχουν προσέλθει να τις δηλώσουν. Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και μέσα από κοινή σύσκεψη παρουσία των Χρήστου Γούτου, Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου και Αγγελικής Κουρή, αποφασίστηκε υποβολή αιτήματος ακύρωσης της απόφασης για τις αυξήσεις στην άρδευση με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ισχύει ενιαία τιμολογιακή πολιτική για την άρδευση σε περιοχές που αρδεύονται από γεωτρήσεις και σε αυτές που ποτίζονται από ποταμούς.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γεγονός ότι ο εργολάβος κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό, από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να έρθει το τέλος της καταγραφής και να έχουν δηλωθεί ελάχιστα κτήματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο. Μάλιστα, οι πρόεδροι κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο εργολάβος αναγκάζεται να τους πιέσει να υποδείξουν ποιοι ποτίζουν χωρίς να δηλώσουν, υπό το πρίσμα της επιβολής των προστίμων!

‘’Άκουσε’’ το Διακοπτό ο δήμαρχος

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι ενημερώσεις ανά κοινότητα από την δημοτική αρχή, ούτως ώστε να αντιληφθούν οι κάτοικοι το σκεπτικό του νέου τρόπου διαχείρισης της άρδευσης. Μετά τον Ελαιώνα, σειρά είχε την περασμένη Τρίτη το Διακοπτό, εκεί όπου παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Όπως ανέφερε στo protionline.gr ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης ερωτηθείς σχετικά, ΄΄μας έχει ζητηθεί από τους κατοίκους να γίνει λαϊκή συνέλευση για το θέμα της άρδευσης, ωστόσο ζητήσαμε να προηγηθεί μία ενημέρωση. Κατά κύριο λόγο, οι αντιδράσεις των κατοίκων έχουν να κάνουν με το κοστολόγιο και ιδίως για την δική μας περιοχή, το Διακοπτό, δεδομένου ότι παρουσιάζει την ιδιομορφία, να έχει πολλές μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Για παράδειγμα, εκεί που κάποιος ιδιοκτήτης αρδεύσιμης έκτασης μέχρι 500τ.μ. επιβαρυνόταν ετησίως με 30 ευρώ το στρέμμα τώρα θα επιβαρύνεται με 75 ευρώ΄΄.

Αυτό που ζητήθηκε από τον δήμαρχο στην ίδια συνάντηση είναι να εξειδικεύεται το κόστος ανάλογα με την έκταση, όπως επίσης και το γεγονός ότι όταν υπάρχει μία έκταση π.χ. δύο στρεμμάτων και καλλιεργείται μόνο το ένα στρέμμα να μην επιβαρύνεται η άρδευση και για τα δύο παρά μόνο για το καλλιεργήσιμο μέρος. Επίσης, οι κάτοικοι δήλωσαν επιφύλαξη και για τον όρο της σύμβασης ότι δεν θα φέρει ευθύνη σε ό,τι αφορά την επάρκεια του νερού μελλοντικά, τονίζοντας πως δεν τους διασφαλίζει.

΄΄Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει τα αιτήματα που του τέθηκαν΄΄, σημείωσε ο πρόεδρος της Δ.Κ. Διακοπτού, προσθέτοντας πως ΄΄οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έδειξαν να αντιλαμβάνονται το σκεπτικό του δημάρχου σε ό,τι αφορά την άρδευση΄΄.

Παρόλα αυτά, ο κ. Ρουφογάλης παρατήρησε πως ίσως η διαδικασία «έτρεξε» πολύ γρήγορα, δεδομένου ότι δεν ήρθε σε επαφή κανείς με τους εκπροσώπους της κάθε περιοχής ώστε να καταγραφούν οι ιδιαιτερότητες.

Ερωτηθείς από τo protionline.gr για την ενημερωτική συνάντηση του Διακοπτού, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος επισήμανε: ΄΄Άκουσα τις αιτιάσεις των πολιτών οι οποίες δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, παρόλα αυτά έχω καταγράψει αυτά που μου μετέφεραν και όπου υπάρχει συνοχή των αιτιάσεων και των παραπόνων με την πραγματικότητα θα εξεταστούν σε θετικό πρίσμα. Άλλωστε, η εντύπωσή μου είναι ότι υπάρχει διάθεση για πληροφόρηση΄΄.

Λύση μέσα από την ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων βλέπει ο Αγροτικός Σύλλογος

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωση αναφορικά με το θέμα, εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», η διοίκηση του οποίου ήταν παρούσα στη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης. Ο Σύλλογος βλέπει ότι το αίτημα ανάκλησης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως τονίζει πως παίζουν ρόλο οι συσχετισμοί δυνάμεων, τονίζοντας πως το κίνημα πρέπει να παλέψει για να αλλάξουν έτσι ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται για το συμφέρον του λαού.

Όπως τονίζει, ΄΄η κίνηση για την ανάκληση της απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκτιμάμε πως είναι σε θετική κατεύθυνση, αλλά εκεί είναι που θα παίξουν ρόλο οι συσχετισμοί δυνάμεων. Το κίνημα είναι αυτό που πρέπει να ασκήσει πίεση, για την ανατροπή των συσχετισμών, για να μην επικυρώσουν δεύτερη φορά την αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική της Δημοτικής αρχής, με αύξηση των τελών, σε χρονική περίοδο που Πανελλαδικά το αγροτικό κίνημα αγωνίζεται για την μείωση του κόστους παραγωγής.

Την στιγμή που η παραγωγή στα αγροτικά προϊόντα της Αιγιάλειας τα τελευταία Δεκαπέντε χρόνια έχει μειωθεί πάνω από 50%, με παράλληλη πτώση των τιμών. Το ίδιο ισχύει και στις ενισχύσεις και έπεται συνέχεια΄΄.

Ο Σύλλογος απευθύνει κάλεσμα στους αγρότες να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, λέγοντας: ΄΄Καλούμε τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και των αγροτικών συνεταιρισμών να πάρουν θέση, τους Δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η θέση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου όπως διατυπώθηκε σε σχετική ανακοίνωση στις 27-11-2019 είναι: Να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση των τελών και το πέρασμα της άρδευσης στη ΔΕΥΑ. Έργα υποδομής και αξιοποίηση όλων των υδάτινων πόρων με διαχείριση του νερού, ως κοινωνικού αγαθού προς όφελος του λαού, χωρίς καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση στο μέλλον. Οι υδάτινοι πόροι, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων αποτελούν κοινωνική δημοτική ιδιοκτησία. Ο αγώνας συνεχίζεται΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr