background img
banner
banner

Υποβολή πρότασης για υπόγειους κάδους απορριμμάτων!

ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ «ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ»

Στην υποβολή πρότασης για χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο» προκειμένου να αποκτήσει και να τοποθετήσει υπόγειους κάδους, προχωρά ο δήμος Αιγιαλείας. Πρόκειται για ένα μόνο σκέλος της προωθούμενης αλλαγής στον τρόπο διαχείρισης των δημοτικών απορριμμάτων από την δημοτική αρχή, που αναμένεται να βελτιώσει την αισθητική καθώς και την καθαριότητα της πόλης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας και η πρόταση έχει τον τίτλο «Αναβάθμιση Κοινοχρήστων Αστι-κών Χώρων Δήμου Αιγιαλείας μέσω της υπόγειας αποθήκευσης & αποκομιδής των δημοτικών απορριμμάτων».

Το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αφορά «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» 2019-2020, στον Άξονα Προτεραιότητας 1 (Α.Π.1) «Αστική Αναζωογόνηση 2019» – Α’ Πρόσκληση – Κωδικός Πρόσκλησης: Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο-2019 του «Πράσινου Ταμείου Ν.Π.Δ.Δ.», του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου

Όπως μετέφερε στo protionline.gr ο του Εντεταλμένος Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης και ΤΠΕ του δήμου Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄ο δήμος μας, ανταποκρινόμενος στη συγκεκριμένη πρόσκληση προτίθεται να υποβάλλει πρόταση προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα. Για το σκοπό αυτό συντάχθηκε μελέτη και καταρτίστηκε φάκελος που θα υποβληθεί για χρηματοδότηση, με την σύνταξη της έκθεσης σκοπιμότητας για την τεκμηρίωση της βελτίωσης που θα προκύψει με την ανάπτυξη ενός δικτύου συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης δημοτικών αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους σε σχέση με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη του δήμου από αυτή΄΄.

΄΄Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, βάζουμε ψηλά τον πήχη σε ό,τι αφορά τα απορρίμματα και ευελπιστούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής του πολίτη΄΄, πρόσθεσε ακόμη. Για το εν λόγω θέμα ο κ. Χριστόπουλος συνεργάστηκε με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Νίκο Καραΐσκο με σκοπό τον εντοπισμό των κατάλληλων σημείων που σε πρώτη φάση θα τοποθετηθούν οι υπόγειοι κάδοι.

Στο πλαίσιο της «νέας διαχείρισης» των απορριμμάτων

΄΄Σκοπεύουμε να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα εναλλακτικού συστήματος συλλογής απορριμμάτων στον δήμο, στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την βελτίωση της διαχείρισης του αντικειμένου, με την δημιουργία ενός δικτύου υπόγειων κάδων χωρητικότητας 3 m3 περίπου έκαστος. Για τον λόγο αυτό ο δήμος μας προγραμματίζει να υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης στο ‘Πράσινο Ταμείο ΝΠΔΔ’. Η εν λόγω πρόταση αφορά την προμήθεια 11 μονάδων υπόγειων κάδων οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε κοινόχρηστα σημεία στην αρχή μέσα στην πόλη και αργότερα και σε άλλα σημεία που χρήζουν αισθητική, λειτουργική και περιβαλλοντική αναβάθμιση΄΄, επισήμανε ο κ. Καραΐσκος.

Πολλά τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα των υπόγειων κάδων αυτών είναι σημαντικά για τους δημότες αλλά και για τον δήμο και είναι τα εξής: Κάθε υπόγειος κάδος 3 m3 έχει έως τετραπλάσια χωρητικότητα από ένα συμβατικό τροχήλατο κάδο 1100 lt (λόγω της βαρύτητας τα απορρίμματα συμπιέζονται και καταλαμβάνουν ακόμα λιγότερο όγκο).

Ακόμη, βελτιώνεται η αισθητική εικόνα της περιοχής όπου εγκαθίστανται οι νέοι υπόγειοι κάδοι. Κάθε υπόγειος κάδος μπορεί να εγκαταστήσει έως και 4 συμβατικούς (4τροχους) κάδους με προφανή αποτελέσματα στην αισθητική του σημείου εγκατάστασης. Οι νέοι υπόγειοι κάδοι καταλαμβάνουν παραπλήσια επιφάνεια με έναν συμβατικό τροχήλατο κάδο. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομείται πολύτιμος χώρος προκειμένου να χρησιμοποιηθεί είτε για χώρο πρασίνου, είτε για θέσεις πάρκινγκ.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι βελτιώνεται η καθαριότητα και η υγιεινή της περιοχής που τοποθετείται, λόγω του γεγονότος ότι περιορίζεται η δυσοσμία καθώς η θερμοκρασία μέσα στο έδαφος είναι ηπιότερη από την επιφανειακή. Επίσης τα απορρίμματα δεν είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και στα αδέσποτα ζώα.

Πού θα τοποθετηθούν

Η τοποθέτηση των υπογείων κάδων προσωρινής αποθήκευσης απορριμμάτων, θα γίνει σε πλατείες ή σε περιοχές με μεγάλα πεζοδρόμια ή σε παρτέρια, ώστε να μην δυσχεραίνεται η διέλευση των πεζών. Η τοποθέτηση των υπόγειων κάδων, θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της περιοχής καθώς δεν θα υπάρχουν υπέργειοι κάδοι απορριμμάτων οι οποίοι προκαλούν δυσοσμία, ιδιαίτερα με τα απορρίμματα γύρω από αυτούς.

Μεταξύ των θέσεων (15 σε πρώτη φάση) που έχει μελετηθεί να τοποθετηθούν είναι στην οδό Μελετοπούλων στα Υψηλά Αλώνια, στη συμβολή των οδών Κλ. Οικονόμου και Ερμού, μπροστά από το πάρκινγκ της Ασ. Φωτήλα, στην Ανδρονοπούλου πίσω από το Δημαρχείο, στο κάτω μέρος της Τεμπελόραχης και αλλού.

Να σημειωθεί τέλος ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον και του πρώην δημάρχου Θανάση Παναγόπουλου ο οποίος είχε πραγματοποιήσει καταγραφή με την Τεχνική Υπηρεσία, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει…


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr