background img
banner
banner

«Φράγμα» στο… ακριβό αρδευτικό νερό

ΑΠΟ ΤΡΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ – ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

Στο επιχείρημα ότι δεν μπορεί να ισχύει ενιαία τιμολογιακή πολιτική για την άρδευση σε περιοχές που αρδεύονται από γεωτρήσεις και σε αυτές που ποτίζονται από ποταμούς θα στηριχθούν οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας που προτίθενται να ζητήσουν ακύρωση της απόφασης του Σώματος για τις αυξήσεις στο τιμολόγιο της άρδευσης. Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη στην χθεσινή συνάντηση των τριών παρατάξεων με την συμμετοχή των επικεφαλής και στελεχών τους. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ που στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για τις παρατάξεις «Αιγιάλεια αύριο» του Χρήστου Γούτου, «Μαχητική Προοδευτική Συνεργασία της Αιγιάλειας» του Τάκη Παπακωνσταντινόπουλου και «Λαϊκή συσπείρωση» με επικεφαλής την Αγγελική Κουρή, που με αφορμή το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την άρδευση, την μεταφορά της στην ΔΕΥΑΑ και εν συνεχεία την ανάθεση του έργου σε εργολάβο, αλλά και τις υπέρογκες αυξήσεις στα τέλη άρδευσης, συσπειρώνονται και ακολουθούν πλέον μία κοινή γραμμή. Αποφάσισαν έτσι να καταθέσουν αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για ακύρωση της απόφασης της αύξησης του τέλους άρδευσης, με τις υπογραφές όλων και ευελπιστώντας ότι κάποιοι θα ψηφίσουν υπέρ του αιτήματος λαμβάνοντας το μήνυμα του κόσμου, ανεξάρτητα από την γραμμή της παράταξης που ανήκουν. Διότι μόνο σε αυτή την περίπτωση θα υπερισχύσει αριθμητικά το αίτημά τους. Πάντως, στην συνάντηση είχε κληθεί και ο Γιώργος Γκίκας που είχε εκλεγεί με την παράταξη της κ. Ψυχράμη, ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Παρέστησαν πάντως εκλεγμένα μέλη των παρατάξεων και μη καθώς και πολλοί πρόεδροι κοινοτήτων κυρίως από την Ανατολική Αιγιάλεια. Επίσης, παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των δύο αγροτικών συλλόγων της περιοχής, μεταφέροντας την αγανάκτηση των μελών τους για το υπέρογκο κόστος της άρδευσης που καθιστά, σε πολλές περιπτώσεις, ασύμφορη την καλλιέργεια των προϊόντων τους…

Κίνδυνος να μην εκτελεστεί το έργο αν δεν δηλώσουν τα στρέμματα

Επιπλέον, τονίστηκε πως όταν ψηφίστηκε η απόφαση για τις αυξήσεις δεν διασφαλίστηκαν τα αρδευτικά δικαιώματα των κτημάτων, ενώ αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι ο εργολάβος κινδυνεύει να βρεθεί στο κενό, από τη στιγμή που είναι πολύ πιθανό να έρθει το τέλος της καταγραφής και να έχουν δηλωθεί ελάχιστα κτήματα. Σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να εκτελέσει το έργο. Μάλιστα, οι πρόεδροι κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο εργολάβος αναγκάζεται να τους πιέσει να υποδείξουν ποιοι ποτίζουν χωρίς να δηλώσουν, υπό το πρίσμα της επιβολής των προστίμων.

Πώς θα διατυπωθεί το αίτημα

Στην χθεσινή συνάντηση τέθηκαν τα ερωτήματα σχετικά με το εάν μέσω του αιτήματος που θα υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ζητείται ακύρωση της απόφασης παραχώρησης της αρμοδιότητας στην ΔΕΥΑΑ ή ακύρωση της απόφασης αύξησης του τιμολογίου ή μείωση του τέλους για την άρδευση. Σαν πρώτη απόφαση ελήφθη το αίτημα να εστιάζει στην ακύρωση της απόφασης της αύξησης κάτι που αποτέλεσε θέση του κ. Γούτου. Μάλιστα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε πως ΄΄δεν μπορεί να ισοσκελίζεται το τιμολόγιο της άρδευσης την στιγμή που κάθε περιοχή έχει την ιδιαιτερότητά της΄΄.

Όπως τονίστηκε ο νόμος 1069/80 που καθορίζει τη λειτουργία της ΔΕΥΑ, στο άρθρο 26 αναφέρεται πως με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να καθορίζεται ειδικό τιμολόγιο ύδρευσης και αποχέτευσης για τους κατοίκους που εξυπηρετούνται με δικό τους δίκτυο ανεξάρτητο από το ενιαίο δίκτυο της επιχείρησης και να θεσπίζονται διαφορετικά τιμολόγια κατά περιοχές ανάλογα με το κόστος λειτουργίας και εκφράστηκε το ερώτημα «πώς στην ύδρευση καθορίζονται ανά ενότητα διαφορετικά τιμολόγια και στην άρδευση ενιαίο; ΄΄Δεν μπορεί να είναι το ίδιο τέλος ή τιμολόγιο είτε κατά στρέμμα είτε γενικό σε αυτόν που αρδεύει από το λαγκάδι και σε αυτόν που αρδεύει από άντληση. Να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν ανά χωριό΄΄, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γούτος.

«Ενισχύονται οι ανισότητες»

Ο κ. Παπακωνσταντινόπουλος τόνισε πως η παράταξή του θεωρεί ότι καμία απόφαση δεν είναι δεδομένη. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τόνισε: ΄΄Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής για να επιβάλει την υπαγωγή της άρδευσης στην ΔΕΥΑΑ και την αύξηση ήταν ότι δεν υπήρχε εξορθολογισμός και υπήρχαν ανισότητες. Δηλαδή παραδεχόταν πως ήταν ανίκανη να διαχειριστεί την άρδευση.
Άρα λειτούργησε με το σκεπτικό «το δίνω στον ιδιώτη που θα λειτουργεί με τα κριτήρια του ισολογισμού». Περνάει την εντύπωση στην κοινωνία ότι αυτό είναι υποχρεωτικό όμως από όλους τους δήμους της χώρας, ούτε δέκα δεν έχουν υπαγωγή της άρδευσης σε δημοτική επιχείρηση. Ο λόγος ήταν σαφής: Καθαρά εισπρακτικός και κερδοσκοπικός΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς να ζητηθεί η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. ΄΄Υποτίθεται πως κινούνται για να καταπολεμήσουν μία ανισότητα όμως δημιουργούν μία κατάσταση που ενισχύει τις ανισότητες΄΄, τόνισε, προτείνοντας την οργάνωση λαϊκών συνελεύσεων για ενημέρωση και την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων.

Ζητείται πλειοψηφία στο Συμβούλιο

Εν κατακλείδι οι παριστάμενοι συμφώνησαν στο γεγονός ότι δεν δικαιολογείται για ποιο λόγο η δημοτική αρχή παραχώρησε ένα σοβαρό έσοδο του δήμου σε δημοτική επιχείρηση που είναι άλλος οργανισμός, τη στιγμή που και ο Συνήγορος του Πολίτη απεφάνθη ότι για να ληφθεί τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχει έκθεση εσόδων εξόδων. Πολλώ δε μάλλον τη στιγμή που η πρώτη αιτιολόγηση ήταν πως η ΔΕΥΑΑ έχει την τεχνογνωσία και μπορεί να βάλει σε τάξη την – κατά τη δημοτική αρχή-… αμαρτωλή άρδευση…

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις παρατάξεις έχουν 15 ψήφους στο 33μελές δημοτικό συμβούλιο Αιγιαλείας, δηλαδή για την ώρα δεν συγκεντρώνουν πλειοψηφία. Την ίδια ώρα η δημοτική αρχή επιχειρεί να εξηγήσει την πολιτική της στο μείζον θέμα της άρδευσης, με τον δήμαρχο Δημήτρη Καλογερόπουλο να τονίζει από το Διακοπτό που μίλησε το βράδυ της Τρίτης σε λαϊκή συνέλευση, πως δεν πρέπει να επιβαρύνονται οι περισσότεροι από τους λιγότερους παρουσιάζοντας στοιχεία για επιβαρύνσεις των δημοτών πάνω από 1 εκ. ευρώ ετησίως με την προηγούμενη κατάσταση.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr