background img
banner
banner

Φως στον ορίζοντα για τα σκουπίδια

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΕΝΑΠΟΘΕΣΗ – ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΦΛΟΚΑ – ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΥΤΑ ΑΙΓΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΥΤΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥΣ – Ο ΓΡΑΦΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΕΡΘΕΙ ΤΥΧΑΙΑ ΣΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΚΑΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και η νέα διακυβέρνηση του τόπου υπό την ηγεσία του νέου δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, ορκίζεται σε μία πανηγυρική εκδήλωση στο “Πολύκεντρο” της πρώην Χαρτοποιΐας. Το παρών σε εκείνη την εκδήλωση δίνουν δύο πρόσωπα που μαζί με τον νέο δήμαρχο συνεργάστηκαν για να ξεφύγει η Αιγιάλεια οριστικά από τον κλοιό των σκουπιδιών. Ήταν ο επίσης νεοεκλεγμένος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, και ο νέος Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος.

Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα και με τη δημοτική αρχή να ξεδιπλώνει το δικό της σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, πατώντας αναγκαστικά στις πρωτοβουλίες εξεύρεσης λύσης που δρομολόγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΧΥΤΑ Κοζάνης κλπ), ήταν ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης που στο περιθώριο των εκδηλώσεων της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Ιερώνυμου, αποκάλυψε στον δήμαρχο πως η Κυβέρνηση προωθεί λύση για την Αχαΐα στο θέμα των σκουπιδιών και πρωτίστως για την Αιγιάλεια.

Μάλιστα, ενημέρωσε τον Δημήτρη Καλογερόπουλο πως στο νέο ΧΥΤΥ που κατασκευάζεται στην Στερεά Ελλάδα, κοντά στην Άμφισσα, υπάρχει συναίνεση να πάνε τα σκουπίδια της Αιγιάλειας. Με αυτό τον τρόπο, ο δήμος γλιτώνει τα κοστοβόρα δρομολόγια στην Κοζάνη, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.

Το δημοτικό συμβούλιο Αιγιάλειας, ψήφισε πρόσφατα για σύμβαση 5.000 τόνους σκουπιδιών με 38€ τον τόνο εναπόθεση, που με τα μεταφορικά δεν θα ξεπερνά τα 50€ έναντι 150€ στην Κοζάνη στο σύνολο, ωστόσο στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δρομολογήθηκε συνολική λύση για την Αχαΐα, με ένα εργοστάσιο για όλο το νομό, έτσι γλιτώνει η Τέμενη, κλείνει οριστικά ο ΧΥΤΑ Αιγείρας και ο ΧΥΤΑ κοντά στην Άμφισσα λύνει το πρόβλημα της Αιγιάλειας για τα επόμενα τρία χρόνια, αφού μετά τους 5.000 τόνους της αρχικής σύμβασης προβλέπεται επέκτασή της.

Επίσης, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκου, θα αναζητηθεί κονδύλι περί τα 2,5 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΑ στην θέση Παπανικολού, χωρίς ακόμα να έχει αποσαφηνιστεί η χρησιμότητά του, πιθανότατα ως ΧΥΤΥ ή ΚΔΑΥ.

Καλογερόπουλος: Δίνουμε μάχες για τη βελτίωση της καθημερινότητας

Έτσι λοιπόν, η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης σε συνδυασμό με τις συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής της Αιγιάλειας, δρομολογούν οριστικές και βιώσιμες λύσεις όπως τονίζει με σχετικό δελτίο Τύπου ο δήμος Αιγιαλείας: Ένα μεγάλο βήμα προς την οριστική επίλυση της ορθής διαχείρισης απορριμμάτων στο Δήμο Αιγιαλείας, πέτυχε η δημοτική αρχή που από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων έχει επιδοθεί σε έναν μεγάλο αγώνα, πάντα με γνώμονα τα πολύπλευρα οφέλη για τους δημότες.

Σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον συντονισμό του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλη Γραφάκο, συμμετείχαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραΐσκος. Εκεί, μετά από σφαιρική συζήτηση μαζί και με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη και τον πρόεδρο του ΦοΔΣΑ Αχαΐας κ. Γρηγόρη Αλεξόπουλο, με θέμα τη συνολική αντιμετώπιση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αχαΐα, ο Δήμος Αιγιαλείας πέτυχε κατ’αρχάς την έγκριση της εναπόθεσης μικρού μέρους απορριμμάτων της Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ της Στερεάς Ελλάδας, μετά και από την αποδοχή από τον οικείο ΦοΔΣΑ. Πολύ σπουδαία είναι και η απόφαση που ελήφθη για κατάργηση και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και του ΧΥΤΑ Αιγείρας, με πόρους από Περιφέρεια και ΕΣΠΑ.

«Μέσα από συνεχείς επαφές και αξιοποιώντας σοβαρά επιχειρήματα και δεδομένα, καθημερινά δίνουμε μάχες για να εξασφαλίσουμε στους δημότες μας την πολυπόθητη βελτίωση της καθημερινότητάς τους. Οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, αρκεί να έχουμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία των δημοτών μας, μιας και η επίτευξη των στόχων μας μόνο όφελος θα έχουν για το κάθε νοικοκυριό και συνολικά για την περιοχή μας» δήλωσε μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ικανοποίηση για το θέμα των απορριμμάτων αλλά επ’ ουδενί επανάπαυση για την «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ»

Την απόφαση της Πολιτείας να δώσει συνολική λύση στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αχαΐας, συνεπώς και της Αιγιάλειας, με την δρομολόγηση της δημοπράτησης της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Πάτρας στη θέση Φλόκα μέσω ΕΣΠΑ, χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ», αντιδήμαρχος Αιγιαλείας Βασιλική Ψυχράμη.

Η ίδια και ως μέλος του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά το θέμα, επιπρόσθετα δε κρίνει ως καθοριστική για τον Δήμο μας την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα απορρίμματα του δήμου Αιγιαλείας να κατευθύνονται στη Στερεά Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η κ. Ψυχράμη, «η εξέλιξη αυτή είναι απόρροια μίας συλλογικής και σημαντικής προσπάθειας από τις επαφές του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, των δημάρχων της Αχαΐας και του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Αχαΐας, που κρίνονται επιτυχημένες.

Είναι σαφές όμως ότι δεν θα πρέπει να επαναπαυόμαστε σε αυτά. Έχουμε ξεκινήσει σωστά αλλά έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας σαν δήμος αλλά και σαν δημότες, ώστε να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας τη σωστή ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, προκειμένου να μειώσουμε τον όγκο των απορριμμάτων. Όσο θα μεταφέρονται τα απορρίμματα, τόσο θα αιμορραγεί το δημοτικό ταμείο.

Σε αυτή τη φάση εξασφαλίσαμε το ¨πού¨ και όχι το ¨πόσο¨ και το ¨πώς¨».

Επιπλέον, η επικεφαλής της «ΠΟΙΟΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» χαρακτήρισε ως άκρως θετική την απόφαση, στο πλαίσιο των συσκέψεων στο ΥΠΕΝ, για κατάργηση και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) και του ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Αιγείρας.

Τέλος, η κ. Ψυχράμη τονίζει: «Αγαπητές συμπολίτισσες , αγαπητοί συμπολίτες, συνεχίζουμε την προσπάθεια μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων. Χρειαζόμαστε όμως και την συμβολή σας. Η επιτυχία θα είναι πρωτίστως δική σας επιτυχία».


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr