background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός… χτύπησε τα καρναβάλια

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΑΛΛΑ… Ο ΦΟΒΟΣ ΦΥΛΑΕΙ ΤΑ ΕΡΗΜΑ

Πολλαπλές επιπτώσεις μετριούνται ήδη στην τοπική κοινωνία από την εμφάνιση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, γεγονός που έχει σημάνει… συναγερμό σε όλα τα επίπεδα. Η Αιγιάλεια παρακολουθεί τις εξελίξεις, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ματαιώθηκαν, οι χώροι συνάθροισης… αραιώνουν και οι πολίτες φοβισμένοι, μετά τα φαρμακεία… αδειάζουν και τα σούπερ μάρκετ.
Οι προγραμματισμένες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Αιγιάλεια για το τριήμερο ήταν η νυχτερινή ποδαράτη το Σάββατο από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και η καύση του καρνάβαλου την Κυριακή με χορούς στο λιμάνι, καθώς επίσης, το καρναβάλι Διακοπτού αλλά και το καρναβάλι Αιγείρας την Κυριακή, με τους διοργανωτές να φιλοδοξούν να προσελκύσουν και φέτος πλήθος κόσμου.

Η απόφαση του δήμου Αιγιαλείας

Η χθεσινή απόφαση όμως του υπουργού Παιδείας για ακύρωση των εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην εφαρμοστεί και σε τοπικό επίπεδο. Ερωτηθείσα από το protionline.gr, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά ανέφερε πως η Δημοτική Επιχείρηση δεν ήταν διοργανώτρια πλην όμως είχε αποφασίσει και φέτος να στηρίξει τις εκδηλώσεις με την κάλυψη των ηχητικών. ΄΄Αμέσως μετά την ανακοίνωση του υπουργού και την ενημέρωσή μας ότι θα υπάρξει και διυπουργική απόφαση, συζητήσαμε το θέμα με τον δήμαρχο και αποφασίσαμε να ενημερώσουμε πως σαν δήμος δεν θα προχωρήσουμε σε στήριξη των εκδηλώσεων καθώς αυτό θα αντίκειται στις αποφάσεις της Πολιτείας. Δεν κρίνουμε την απόφαση, όμως την σεβόμαστε΄΄, τόνισε η κ. Τσουκαλά.

Αμέσως μετά, εξεδόθη ανακοίνωση από το γραφείο δημάρχου, στην οποία τονίζονται τα εξής: ΄΄Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Υγείας, Προστασίας του Πολίτη και Εσωτερικών κ.κ. Βασίλη Κικίλια, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Τάκη Θεοδωρικάκου, δεν θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες σε όλη τη χώρα καρναβαλικές εκδηλώσεις, υπό τον φόβο της υψηλής μεταδοτικότητας του κορωνοϊού που πλέον μετρά κρούσματα και στην Ελλάδα, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας. Ως εκ τούτου, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος ενημερώνει τους δημότες πως ματαιώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του τριημέρου σε όλο το Δήμο, σε εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης΄΄.
Την ίδια στιγμή και με αφορμή την ακύρωση του μεγαλύτερου καρναβαλιού της χώρας, αυτού του δήμου Πατρέων, ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, δήλωνε: ΄΄Είχα πει σε όλες μου τις αναρτήσεις , ότι τα δεδομένα μεταβάλλονται από ώρα σε ώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς για να αποφασίσει έτσι το υπουργείο που έχει όλα τα δεδομένα από ΕΟΔΥ πρέπει κάτι να ξέρει παραπάνω από όλους μας. Προέχει η δημόσια υγεία. Πρέπει όμως να υπάρξει από την πολιτεία και η ανάλογη αποζημίωση η τα μέτρα για την ανακούφιση επαγγελματιών που θα υποστούν οικονομική ζημιά. Θυμίζω ότι αναβλήθηκε καρναβάλι Βενετίας, Νίκαιας μεγάλες διοργανώσεις. Άρα ας είμαστε σοβαροί και ψύχραιμοι στις αποφάσεις που αφορούν την υγεία. Ξαναλέω φαντάζομαι ο υπουργός να έχει κάποια άλλα επιδημιολογικά δεδομένα που εμείς δεν τα έχουμε ώστε να πάρει την κρίσιμη απόφαση που διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή΄΄.

Και για την περιοχή όμως, ανεξάρτητα από την ορθότητα της απόφασης, οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές, δεδομένου ότι οι διοργανωτές είχαν… επενδύσει πολλά στις εκδηλώσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε χρόνο, Διακοπτό και Αιγείρα προσέλκυαν πλήθος επισκεπτών με αφορμή τις εκδηλώσεις, ενώ και τα καταστήματα του Αιγίου (κυρίως εστίασης και αναψυχής) αποκτούσαν «ζωή» εξαιτίας των δράσεων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων.

Θα ζητηθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Πώς όμως θα καλυφθεί το… χαμένο έδαφος; ΄΄Είναι γεγονός ότι το οικονομικό πλήγμα θα είναι μεγάλο και για την περιοχή μας και για κάθε περιοχή που διοργανώνει καρναβαλικές εκδηλώσεις. Με το Επιμελητήριο Αχαΐας και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προτείνουμε μέτρα ελάφρυνσης΄΄, ανέφερε στο protionline.gr ο α΄αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Αρίστος Τηλιγάδης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Πάτρα η απώλεια υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ, ενώ σε κάποιες χιλιάδες ευρώ για την Αιγιάλεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης προς το υπουργείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της αναστολής του καρναβαλιού είναι: 1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 31 Ιουλίου 2020. 2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 31 Ιουλίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου. 3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 31 Ιουλίου 2020. 4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/07/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑΑ. 5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις. 6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων. 7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες. 8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες επιχειρήσεων. 9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για συγκεκριμένες επιχειρήσεις 10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr