background img
banner
banner

O Στρατής Μαστροκυριάκος “γράφει ιστορία” με τον Παγκύπριο στις Η.Π.Α.

ΤΟ 2019 ΗΤΑΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΙΓΙΩΤΗ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΡΥΛΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ

Από το 2012 στον πάγκο του ιστορικού Παγκύπριου Νέας Υόρκης βρίσκεται – όπως είναι λίγο πολύ γνωστό – ένας Αιγιώτης προπονητής, ο Στρατής Μαστροκυριάκος. 7,5 χρόνια γεμάτα επιτυχίες, τρόπαια και κύπελλα με αποκορύφωμα το 2019, χρονιά που ήταν από τις κορυφαίες στην ιστορία του συλλόγου της ομογένειας. Αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Κοσμοπόλιταν Λιγκ, Κυπελλούχοι στο NY State Cup, Πρωταθλητές στο USASA Region 1 National και κυπελλούχοι στο Marth Cu. Παράλληλα έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στην τέταρτη φάση του Open Cup, σφράγισε το εισιτήριό του για το National Cup και η λήξη της περιόδου τον βρήκε πρωταθλητή χειμώνα!

Ο Παγκύπριος-Ελευθερία Νέας Υόρκης είναι ελληνοκυπριακός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα τη συνοικία “Τζαμάικα” του Κουίνς της Νέας Υόρκης. Ιδρύθηκε το 1974 και αγωνίζεται στην 1η κατηγορία της Κοσμοπόλιταν Σόκερ Λιγκ (Cosmopolitan Soccer League – CSL) της Νέας Υόρκης, που είναι μέλος της USASA/Region I (United States Adult Soccer Association), της ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας των ΗΠΑ που διοικεί ένα δίκτυο τοπικών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων σε όλη τη χώρα. Έχει κυανόλευκα χρώματα και αγωνίζεται στο Στάδιο Μπέλσον (Belson Stadium) χωρητικότητας 2.600 θεατών, το οποίο βρίσκεται στο πανεπιστημιακό κάμπους του St. John’s University. Έχει κατακτήσει τρεις φορές το Κύπελλο ΗΠΑ και έχει λάβει μέρος στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Β. Αμερικής.

Πρωτεργάτης της ίδρυσής του θεωρείται ο Φίλιπ Κρίστοφερ, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ελληνοαμερικανικού Ν. Υόρκης, πρόσφυγας από την Κερύνεια, ο οποίος είναι για πολλά χρόνια πρόεδρός του.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αμερικής δεν είναι μόνο η ποδοσφαιρική ομάδα. Αποτελείται από έξι τμήματα που αγωνίζονται συνεχώς για την ελευθερία της Κύπρου. Χορωδία, γυναικείο τμήμα, οι παιδικές ποδοσφαιρικές ομάδες, το χορευτικό συγκρότημα, όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά και σαράντα πέντε χρόνια τώρα αγωνίζεται και παλεύει για την ελευθερία της Κύπρου. Είναι μία αδιάσπαστη οικογένεια με κοινούς στόχους και προορισμό».

Ο Στρατής Μαστροκυριάκος γεννήθηκε στις 24/8/1967 στο Αίγιο. Τα περισσότερα χρόνια του ως ποδοσφαιριστής τα έζησε στην ΑΕ Αιγίου ενώ έπαιξε και στον Παναιγιάλειο. Ως προπονητής (είναι κάτοχος διπλώματος Uefa Pro) κάθισε στον πάγκο και του Παναιγιαλείου στη Γ΄ Εθνική, που ήταν ξεχωριστή στιγμή για τον ίδιο. Είναι παντρεμένος έξι χρόνια με την Ελληνοαμερικανίδα Κyriakoula Αslanis, με την οποία γνωρίστηκε στην Ελλάδα και ζουν μόνιμα στη Νέα Υόρκη.

Με τη ζωντανή ιστορία του ΠΓΣ Αστέριο Μπέλλα

Στρατή πως νιώθεις μετά από όλες αυτές τις επιτυχίες με τον Παγκύπριο;

«Είμαστε όλοι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι! Τι άλλο να ζητήσουμε από αυτά τα παιδιά. Το 2019 έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για όλα αυτά που καταφέραμε. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Φίλιπ Κρίστοφερ και τα μέλη της διοίκησης για όλες τις θυσίες που κάνουν για την ομάδα, στους φιλάθλους μας που μας στηρίζουν, αλλά τα περισσότερα τα αξίζουν οι ποδοσφαιριστές μας που μας έδωσαν όλες αυτές τις χαρές».

Με την αγαπημένη του μητέρα

Πως προέκυψε η συνεργασία με τον σύλλογο της ομογένειας;

Κάποιοι φίλοι ήξεραν ότι ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο και είμαι προπονητής και με έφεραν σε επαφή με τους υπευθύνους της ομάδας. Συναντήθηκα μαζί τους μιλήσαμε, και τελικά μου εμπιστεύτηκαν την θέση του προπονητή της «εθνικής» όπως την αποκαλούν. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για την τιμή που μου έκαναν. Προπόνησα την ομάδα για πρώτη φορά στο μεγάλο διεθνές τουρνουά που γίνεται κάθε καλοκαίρι και στο οποίο συμμετέχουν ομάδες από δεκάδες χώρες του κόσμου και είχαμε εξαιρετικά αποτελέσματα. Έτσι ξεκίνησε η συνεργασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Στον Παγκύπριο έχουν παίξει σπουδαίοι ποδοσφαιριστές. Αρκεί να σας πω ότι πρόσφατα επιλέχθηκε ένας πρώην ποδοσφαιριστής – θρύλος της ομάδας να αγωνιστεί σε φιλικό παιχνίδι στην Αυστραλία για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Με συμπαίκτες παίκτες όπως ο Ντρογμπά, ο Τρεζεκέ και άλλοι. Πρόκειται για τον Εσκεντάριο που σταμάτησε πριν από δύο χρόνια.

Με Γιώργο Παράσχο, Ιβάν Γιοβάνοβιτς και Γιώργο Βαζάκα

Τι ανταπόκριση έχει το συγκεκριμένο διεθνές τουρνουά στην ομογένεια;

Το Cosmos Copa ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2009 και αποτελεί ένα ποδοσφαιρικό τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν τοπικές «εθνικές ομάδες», βασισμένες στις επιμέρους κοινότητες. Το τουρνουά και μόνο ότι γίνεται στην ΝΥ και το διοργανώνει ο Cosmos ΝΥ είναι από μόνο του ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός σε όλη στην Αμερική. Το ότι συμμετέχουν από την αρχή του τουρνουά πάνω από 40 ομάδες διαφόρων εθνικοτήτων και διαφορετικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας του δίνει άλλη αίγλη και διάσταση. Καθημερινά όλα τα ΜΜΕ έχουν αναφορές και νέα από τους αγώνες και τις ομάδες. Μεγάλες προσωπικότητες και μορφές του ποδοσφαίρου είναι καλεσμένοι και παρακολουθούν τους αγώνες (Πελέ, Κάρλος Αλμπέρτο, Καντονά κ.α). Επίσης όλα τα ομογενειακά ΜΜΕ ασχολούνται με την «Εθνική Ελλάδας» όπως την αποκαλούν δίνοντας καθημερινά πλήρες ρεπορτάζ με συνεντεύξεις, νέα, ακόμα και από τις προπονήσεις της ομάδας. Για όλους εδώ είναι θα έλεγα κάτι σαν ένα μικρό Mundial.

Με την ΑΕΑ (όρθιος δεξιά)

Ποιοi είναι οι στόχοι σου για το μέλλον;

Οι στόχοι μου για το μέλλον, πρώτα ο Θεός, είναι ο επαναπατρισμός σε λίγα χρόνια μαζί με όλη την οικογένεια μου και αν μπορέσω να εργαστώ σε κάποια ομάδα υψηλού επιπέδου. Αυτός είναι και ο στόχος μου εδώ στην Αμερική. Τέλος, θα ήθελα να προσθέσω ότι ήταν για μένα μεγάλη τιμή που κάθισα στον πάγκο του αγαπημένου μου Παναιγιαλείου, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα. Εύχομαι η ομάδα μας να βρει σύντομα τον δρόμο της και να επιστρέψει στις εθνικές κατηγορίες. Και μακάρι στο μέλλον να συνεργαστούμε και πάλι.

Με τη σύζυγό του την ημέρα του γάμου τους

Φίλιπ Κρίστοφερ, Στρατής Μαστροκυριάκος και Γιώργος Χαλκίδης. Φωτογραφία: Ντίνος Αυλωνίτης


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr