background img
banner
banner

Αντιδρούν δέκα πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων της Αιγείρας

ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΡΙΒΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙO ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Εντωμεταξύ με επιστολή τους δέκα πρόεδροι Κοινοτήτων της Δ.Ε. Αιγείρας, ζητούν από τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας, να προκαλέσουν συζήτηση με θέμα τον επανακαθορισμό του τιμολογίου άρδευσης, με μία λογική αύξηση, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν: “Η ΔΕΥΑ με την 98/2019 απόφασή της εισηγήθηκε προς το Δ.Σ. του δήμου Αιγιαλείας, την αύξηση των τελών άρδευσης για το έτος 2020, η οποία εγκρίθηκε στο σύνολό της με την 495/2019 απόφαση του Δ.Σ. σε ισοψηφία, επικρατούσης της ψήφου του προέδρου.

Πρωτίστως επί του θέματος αυτού δεν έγινε καμία συζήτηση ή διαβούλευση με τους προέδρους των Κοινοτήτων.
Η αύξηση των τελών άρδευσης σε σχέση με τα προηγούμενα τέλη, όπως την εισηγήθηκε η ΔΕΥΑ και ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο, κυμαίνεται από 100% έως 500% κατά αρδευόμενο στρέμμα, σε περίπτωση δε που θα τοποθετηθούν υδρόμετρα, θα πρέπει να εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες.

Η ΔΕΥΑ στην ανωτέρω απόφασή της, δεν έλαβε υπ’ όψιν ή αποσιώπησε τα παρακάτω πραγματικά στοιχεία με αποτέλεσμα το δημοτικό συμβούλιο να μην έχει σαφή εικόνα του ζητήματος.
Εισηγήθηκε και καθορίστηκε ενιαίο αρδευτικό τέλος, τόσο κατά αρδευόμενο στρέμμα, όσο και τιμολόγιο κατανάλωσης εφ’ όσον τοποθετηθούν υδρόμετρα γενικά σε όλους τους αρδευόμενους, ανεξάρτητα αν ποτίζουν με άντληση δαπανώντας ηλεκτρικό ρεύμα ή αν ποτίζουν με τρεχούμενο νερό από πηγές ή ρέματα.

Δεν έλαβε υπ’ όψιν ως προς το τιμολόγιο κατανάλωσης σε περίπτωση τοποθέτησης υδρομετρητών τη διαφορετικότητα των καλλιεργειών ως προς τις ανάγκες τους σε νερό και τη συχνότητα αρδεύσεών των.

Για να γίνει πλήρως κατανοητό, αρκεί ένα παράδειγμα: ένας κτηματίας στην Κοινότητα Σελιάνας ή Περιθωρίου με δέκα στρέμματα κοντούλα ή κρυστάλλια ή μηλιά και αριθμό δέντρων 500 μέχρι σήμερα πλήρωνε αρδευτικά τέλη 75€ με την αύξηση κατά στρέμμα θα πληρώσει 250€.

Εφόσον τοποθετηθεί υδρόμετρο, για τα δέντρα αυτά απαιτείται άρδευση τρεις φορές κατά μήνα, ήτοι κατ’ ελάχιστο δεκαπέντε αρδεύσεις κατά αρδευτική περίοδο, με απαίτηση νερού για εμπορεύσιμα προϊόντα 7500 κ.μ. που ισοδυναμεί σύμφωνα με το τιμολόγιο σε 3277€ αφαιρούμενων των 100 κ.μ.

Επίσης υπάρχουν περιοχές που σε χρονιές ξηρασίας πρέπει να γίνει χειμερινή άρδευση και οι κτηματίες θα πληρώνουν κατανάλωση νερού όταν αυτό το χειμώνα πηγαίνει στη θάλασσα. Δεν έλαβε υπ’ όψιν την ανταποδοτικότητα του τέλους άρδευσης, είτε κατά στρέμμα, είτε ως προς το τιμολόγιο κατανάλωσης όπου απαιτείται να υπάρχει μία κατά προσέγγιση αναλογική σχέση μεταξύ εσόδων και εξόδων (βλ. ΣΤΕ 609/2004).

Δεν έλαβε υπ’ όψιν το εισόδημα των αρδευόμενων, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες καλλιέργειας, τις καιρικές συνθήκες κτλ.
Στο άρθρο 78 του Συντάγματος στην παρ.1 ορίζεται ότι: “κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες κτλ”. Τέλος, η ΔΕΥΑ ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικό, εισηγήθηκε τις απαράδεκτες και υπερβολικές αυξήσεις στα τέλη άρδευσης για το έτος 2020 με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία της επιχείρησης σε βάρος φτωχών αγροτών που άλλοι θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους και άλλοι θα αδυνατούν να πληρώσουν με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κατόπιν αυτών κύριοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης παρακαλούμε όπως σύμφωνα με το άρθρο 67 παρ. 2 του Ν.3852/2010 όπως αντικατασταθεί με το άρθρο 74 του Ν.4555/2018.
Ζητείστε τη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα “Επανακαθορισμός τελών άρδευσης για το έτος 2020 με μία λογική αύξηση και σε μεταγενέστερο χρόνο την αφαίρεση της αρμοδιότητας της άρδευσης από τη ΔΕΥΑΑ.”

Την επιστολή – αίτημα υπογράφουν οι: Ηλίας Κριτάκης (Αίγες), Χρήστος Σπυρόπουλος (Μοναστήρι), Δημήτριος Κορύλλος (Βελλά), Κώστας Μουστερής (Αμπελόκηποι), Ηλίας Ψαρράκος (Περιθώρι), Γιώργος Γιαλαμάς (Όαση), Ανδρέας Καρβέλης (Σελιάνα), Νίκος Νικολαΐδης (Χρυσάνθιο), Χρήστος Λυμπερόπουλος (Εξοχή), Ανδρέας Ντερέκης (Συνεβρό), και παραλήπτες είναι οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων “Αιγιάλεια Αύριο” Χρήστος Γούτος, “ΜΠΡΟΣΤΑ” Τάκης Παπακωνσταντινόπουλος και “Λαϊκή Συσπείρωση Αιγιαλείας” Αγγελική Κουρή.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr