background img
banner
banner

Αύξηση πιστώσεων για να στηριχθούν και οι μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις

ΖΗΤΑΕΙ Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Την αύξηση των πιστώσεων ώστε να επιτευχθεί η ένταξη στο καθεστώς ενισχύσεων και 346 επιλαχόντων αγροτών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας που διαθέτουν τα κριτήρια, αλλά υστερούν στη βαθμολογία, ζητά ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, στο πλαίσιο της δράσης «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, ο Περιφερειάρχης επισημαίνει ότι διαπιστώθηκε ανισοκατανομή ένταξης δικαιούχων στο πρόγραμμα καθώς μένουν αρκετές αιτήσεις που δεν επιλέγονται για ενίσχυση.

Συνεχίζοντας εξηγεί: «Παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειάς μας να απορροφούνται μεγάλα ποσά, γιατί πραγματοποιούνται μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια με θερμοκηπιακές κατασκευές και λοιπές επενδύσεις με βαρύ και ακριβό μηχανολογικό εξοπλισμό και έτσι δεν επαρκεί η κατανεμημένη Δημόσια Δαπάνη για να ενταχθούν εκμεταλλεύσεις μικρότερου μεγέθους με μικρότερα Επενδυτικά Σχέδια, αρκετές εκ των οποίων βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές» και τονίζει:

«Κύριε Υπουργέ, Θεωρούμε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε και τις μικρότερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής αγροτικής οικονομίας, οι περισσότερες εκ των οποίων βρίσκονται σε περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα (ορεινές ή μειονεκτικές) και παράγουν κτηνοτροφικά προϊόντα ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.
Επίσης αν λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι το επόμενο όμοιο πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί μετά από αρκετά χρόνια, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να δοθούν επιπλέον χρήματα σε αυτή την προγραμματική περίοδο, ώστε να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των επιλαχόντων υποψηφίων και να υπάρξει η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αυτών των εκμεταλλεύσεων, προκειμένου να είναι οικονομικά βιώσιμοι και να παραμείνουν στην αγροτική παραγωγή».

42,7 εκατομμύρια ευρώ σε 768 δικαιούχους αγρότες

Εντωμεταξύ την απόφαση ανάρτησης αποτελεσμάτων κατάταξης δικαιούχων, επιλαχόντων και μη δικαιούχων όλων των Σχεδίων Βελτίωσης του Υπομέτρου 4.1 του ΠΑΑ 2014-2020 υπέγραψε, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, καθώς ολοκληρώθηκαν οι αξιολογήσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης και η οριστικοποίηση αυτών από τις Γνωμοδοτικές Επιτροπές. Στους συνολικά 768 δικαιούχους της Δυτικής Ελλάδας θα διατεθούν 42,7 εκατ. ευρώ προκειμένου να βελτιώσουν το περιβαλλοντικό προφίλ και την ανταγωνιστικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά και να λάβουν μέτρα για την άµβλυνση των επιπτώσεων από την κλιµατική αλλαγή.

«Στις άμεσες προτεραιότητές μας και στις κορυφαίες επιλογές της πολιτικής μας είναι η στήριξη και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, που αποτελεί σημαντικό οικονομικό πυλώνα ανάπτυξης της Περιφέρειας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «βασικό εργαλείο είναι το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικά το Υπομέτρο 4.1 που προσφέρει σοβαρά οικονομικά κίνητρα για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων καθώς και επενδύσεις που συμβάλλουν στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την προστασία του περιβάλλοντος».

Κατατέθηκαν 1.244 προτάσεις

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατατέθηκαν 1.244 προτάσεις Σχεδίων Βελτίωσης, ύψους 127.389.745 ευρώ με συνολική δημόσια δαπάνη 70.161.884 ευρώ. Μετά την αξιολόγησή τους, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Στο υπομέτρο 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν σύμφωνα με την βαθμολογία, 748 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 41.409.602,33 ευρώ. Οι επιλαχόντες που πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας αλλά δεν καλύπτονται από το όριο της πίστωσης είναι 346, ενώ υπάρχουν και 141 αιτήσεις που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Επίσης σε ό,τι αφορά τα συλλογικά σχήματα επιλέχτηκαν και οι 5 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 1.146.907,83 ευρώ.

Στο υπομέτρο 4.1.3 «Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος» σε ό,τι αφορά τα φυσικά /νομικά πρόσωπα επιλέχτηκαν 14 αιτήσεις με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 196.802,99 ευρώ, ενώ υπάρχουν και 14 αιτήσεις που απορρίφθηκαν γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Ακόμη επελέγη και μία αίτηση με συνολική επιχορηγούμενη δημόσια στήριξη 14.580 ευρώ που είχε υποβληθεί στην κατηγορία συλλογικοί φορείς.

Οι υποψήφιοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν συμπεριληφθεί στους Πίνακες αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ένστασης εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός μήνα από την επόμενη της έκδοσης της Απόφασης (Περιφερειάρχη) Ανάρτησης Πινάκων Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr