background img
banner
banner

Με χρήσιμα συμπεράσματα στις αποσκευές…

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΝΔΗ Ο ΒΑΣ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ‘’LIVING STREETS’’

Η εναρκτήρια συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Living Streets and Citizen Engagement in local energy and climate projects», που πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη του Βελγίου από τις 25 μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Σε αυτή συμμετείχαν στελέχη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, εκπρόσωποι από τους Δήμους Αιγιαλείας, Ανατολικής Σάμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ερμιονίδας, Ηγουμενίτσας, Κορινθίων και Φλώρινας, οι οποίοι αποτελούν μέλη του Δικτύου,  καθώς και εκπρόσωποι από την Κροατία και την Πορτογαλία. Παρών για τον δήμο Αιγιαλείας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα προγραμμάτων, πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Βασίλης Χριστόπουλος.

Θύμισε το σχέδιο για την Χαρτοποιία…

Μάλιστα, η συνάντηση έλαβε χώρα σε παλιό πυροσβεστικό σταθμό της πόλης που έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού, αθλοπαιδιών, καφετέρια και φιλοξενίας εκδηλώσεων, με τον κ. Χριστόπουλο να… λαμβάνει ιδέες, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες, για το πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο χώρος της πρώην Χαρτοποιίας Αιγίου, μεταφέροντας στo protionline.gr πως ΄΄είναι ένα όνειρο που ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει πραγματικότητα΄΄.

Το «Living Streets» έχει ως αντικείμενο τη μεταμόρφωση συγκεκριμένων δρόμων σε διάφορα σημεία των πόλεων σε κοινωνικούς κόμβους. Οι Δήμοι θα κλείσουν προσωρινά ένα δρόμο της επιλογής τους, με σκοπό να τον μετατρέψουν σε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των πόλεών τους, αφού θα απαγορευθεί η διέλευση των οχημάτων. Ζωτικής σημασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το εγχείρημα, καθώς θα μπορέσουν να αναμειχθούν στη δημιουργία, στη διατήρηση και στη λειτουργία των «Ζωντανών Δρόμων» στις γειτονιές τους.

Για τη συμμετοχή στη συνάντηση, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε στo protionline.gr: ΄΄Είναι ενδιαφέρον να συμμετέχεις σε τέτοιου είδους δράσεις και ειδικά όταν η επιλογή είναι ανάμεσα από πέντε Δήμους σε όλη την Ελλάδα… Αυτό που τονίστηκε από όλες τις χώρες και ήταν και η εισαγωγή του workshop, είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών φέρει πάντα επανασταση…΄΄. ΄΄Ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να εκπροσωπήσω την Αιγιάλεια και την τοπικη αυτοδιοικηση σε ανάλογα project΄΄, πρόσθεσε ο κ. Χριστόπουλος.

Έτσι εφαρμόζεται το project

Σημειώνεται ότι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εμπνευστές του πρωτοποριακού αυτού έργου, με στελέχη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Energy Cities, μέλος του οποίου είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, καθώς και με εκπροσώπους της πόλης της Γάνδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει πλέον την πλήρη ευθύνη για την πραγμάτωση του Living Streets στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των Δήμων με ιδιαίτερη θέρμη παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ενημερώθηκαν για τον τρόπο εφαρμογής του project σε άλλες πόλεις της Ευρώπης που το έχουν ήδη ολοκληρώσει και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το προσαρμόσουν στα δικά τους τοπικά πλαίσια. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πόλεις της Γάνδης και των Βρυξελλών στο Βέλγιο, το Τορίνο της Ιταλίας και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η Γάνδη που αποτελεί την έμπνευση του εν λόγω έργου, έχει δημιουργήσει από το 2013 περισσότερους από 50 τέτοιους δρόμους.

Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εγχείρημα, κλήθηκαν να οραματιστούν την υλοποίησή του σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, εξέφρασαν απόψεις για τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Επιπλέον, αντάλλαξαν ιδέες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και για το γεγονός ότι αυτό το Πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές δράσεις στη χώρα μας.

Η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, ως υπεύθυνη για την υλοποίηση και εφαρμογή του «Living Streets» στην Ελλάδα, θα δημοσιεύσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα μία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, με την οποία θα καλεί τους Δήμους να υποβάλλουν αίτηση προς χρηματοδότηση. Οι αιτήσεις θα αξιολογηθούν και θα επιλεχθούν αρχικά 2 πόλεις για να εφαρμόσουν το «Living Streets» στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει οργάνωση υποστήριξης για όσα μέλη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ θελήσουν να υλοποιήσουν το έργο.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.