Ο 25ΧΡΟΝΟΣ ΑΙΓΙΩΤΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΙΤ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
Η Ελλάδα, αν και δεν είναι ευρέως γνωστό, έχει μεγάλη ποδηλατική ιστορία. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν περισσότερα από 80 αθλητικά σωματεία που ασχολούνται τόσο με την ποδηλασία δρόμου όσο και την ποδηλασία πίστας, το χωμάτινο BMX και την ορεινή ποδηλασία. Η ιστορία του ποδηλάτου ξεκίνησε για την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Μάλιστα, στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διοργανώθηκαν το 1896 στην Αθήνα, ο Έλληνας ποδηλάτης Αριστείδης Κωνσταντινίδης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον αγώνα ποδηλασίας δρόμου.
Σήμερα φιλοξενούμε έναν σημαντικό Αιγιώτη ποδηλάτη, τον 25χρονο πρωταθλητή Παναγιώτη Χριστόπουλο, που πρόσφατα διακρίθηκε σε έναν ακόμη διεθνή αγώνα, τον “Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ρόδου” που είναι ενταγμένος στο επίσημο καλεντάρι της Παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδηλασίας UCI κατηγορίας 2.2. Οι ποδηλάτες κάλυψαν σε τρεις ημέρες συνολική απόσταση 460 χιλιομέτρων και ο Παναγιώτης Χριστόπουλος ήταν δεύτερος καλύτερος Έλληνας, μόλις 20 δευτερόλεπτα πίσω από τον κορυφαίο Έλληνα ποδηλάτη δρόμου, τον Πολυχρόνη Τζωρτζάκη ο οποίος θα μας εκπροσωπήσει στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Τόκιο.
Τερμάτισε στην 31η θέση στη γενική κατάταξη 45 δευτερόλεπτα πίσω από τον Νορβηγό νικητή Warenkskjold, που είναι από τους κορυφαίους ποδηλάτες στον κόσμο.
Ο Παναγιώτης Χριστόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο στις 3 Νοεμβρίου 1995 και άρχισε να ασχολείται εντατικά με το ποδήλατο σε ηλικία 12 χρόνων. Ξεκίνησε την ποδηλασία από την ομάδα του Αιγίου, τον Ποδηλατικό Όμιλο “Διαγόρας”. Ο ποδηλατικός όμιλος Διαγόρας Αιγίου, με πρόεδρο τον Γιώργο Τζάκη, ασχολείται με την αγωνιστική ποδηλασία, συμμετέχει επίσημα στο αγωνιστικό πρωτάθλημα της Ε.Ο.Π. και φέτος συμπλήρωσε 10 χρόνια από την ίδρυσή του. Στη συνέχεια “μετακόμισε” στην ομάδα της Πάτρας, κατόπιν στον Παναθηναϊκό, στην Γερμανία για ένα χρόνο και σήμερα ανήκει στον Ποδηλατικό Όμιλο Βόλου. Στον Παναθηναϊκό συνυπήρξε με τον επίσης Αιγιώτη πρωταθλητή της ποδηλασίας, Χρήστο Τσερεντζούλια, σε διαφορετικό όμως αγώνισμα. Η ποδηλασία είναι κάτι που αγαπά καθώς αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του και προσπαθεί πέρα από τις άλλες υποχρεώσεις, να αφιερώνει σε αυτήν όσο περισσότερο χρόνο μπορεί. Έχει σπουδάσει Φυσικοθεραπεία στο ΙΕΚ Πάτρας.
Παναγιώτη, πώς μπήκε η ποδηλασία στη ζωή σου;
Όταν ξεκίνησα προσπαθούσα μόνος μου στην αρχή και με μία παρέα 4-5 ατόμων στην συνέχεια. Όταν ο Γιώργος Τζάκης ίδρυσε τον Διαγόρα πήγα στο σύλλογο και εκεί η ομαδική προσπάθεια, οι προπονήσεις και οι αγώνες που αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέρος με βοήθησαν σημαντικά. Από τον Διαγόρα μεταπήδησα στον Ποδηλατικό Όμιλο της Πάτρας, στη συνέχεια στον Παναθηναϊκό, στην Γερμανία για ένα χρόνο και σήμερα ανήκω στον Ποδηλατικό Όμιλο Βόλου, τον σύλλογο που ανήκει και ο κορυφαίος Έλληνας ποδηλάτης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής Χρήστος Βολικάκης. Ο οποίος με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, όπως και όλους τους αθλητές της ομάδας.
Ποια ήταν η πρώτη σημαντική σου διάκριση και ποιος ο άμεσος στόχος σου;
Η πρώτη μου μεγάλη διάκριση ήρθε στην κατηγορία εφήβων το 2013, όταν κατέκτησα τη δεύτερη θέση στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Από τότε μέχρι και σήμερα αποτελώ κάθε χρόνο μέλος των Εθνικών ομάδων εφήβων νέων ανδρών και ανδρών. Επίσης έχω κερδίσει Πανελλήνιο πρωτάθλημα στην πίστα με τον Παναθηναϊκό στο ομαδικό πουρσουίτ. Μεγαλύτερος στόχος μου είναι η διάκριση στο Πανελλήνιο ανδρών και ένα επαγγελματικό συμβόλαιο με επαγγελματική ομάδα του εξωτερικού.
Ποιο είναι το κύριο αγώνισμά σου και σε ποιες κατηγορίες χωρίζεται το άθλημα;
Η αγωνιστική ποδηλασία περιλαμβάνει αρκετά αγωνίσματα, αρκετά εκ των οποίων είναι ή υπήρξαν αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αγωνιστική ποδηλασία διαιρείται επίσημα σε: Ποδηλασία Δρόμου, πολύ απαιτητικό, επίπονο και δύσκολο άθλημα. (Αγώνες ανοιχτής οδού και ομαδική χρονομέτρηση). Ποδηλασία Πίστας (Ταχύτητα, Χρονομέτρηση, Καταδίωξη, Αγώνας Πόντων, Μάντισον, Σκρατς κ.α). Ορεινή Ποδηλασία (Κρος Κάντρυ, Μαραθώνιοι, Κατάβαση, Τετραπλό 4Χ)kj. ΒΜΧ (Αγωνιστικό και Ελεύθερου Στυλ). Συκλοκρός (CX). Τράιαλ. Καλλιτεχνική Ποδηλασία και Ποδηλασία Α.Μ.Ε.Α. Το δικό μου, κύριο αγώνισμα είναι η Ποδηλασία Δρόμου, όμως τα τελευταία χρόνια κάνω και Ποδηλασία Πίστας.
Τι σημαίνει για σένα το ποδήλατο και πως προετοιμάζεσαι πριν από έναν αγώνα;
Το ποδήλατο το αγαπώ από μικρό παιδί και αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μου εδώ και 13 χρόνια. Στόχος μου είναι πάντα να βελτιώνομαι και να φτάσω όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Η προετοιμασία πριν από αγώνα δεν αλλάζει πολύ σε σχέση με το καθημερινό μου πρόγραμμα. Απλά γίνεται πιο εντατική ενώ μία ακόμη διαφορά είναι, ότι γίνεται περισσότερες ώρες μαζί με περισσότερους συναθλητές μου. Είτε στον σύλλογό μου είτε στην Εθνική ομάδα, ανάλογα με τον αγώνα.
Πιστεύεις ότι η Ελλάδα είναι χώρα που αγαπάει την ποδηλασία; Και πόσο έχουν επηρεάσει τα νέα παιδιά οι μεγάλες διεθνείς επιτυχίες του Χρήστου Βολικάκη;
Τα τελευταία χρόνια το ποδήλατο κερδίζει έδαφος και στη χώρα μας, στην αγωνιστική ποδηλασία όμως είμαστε ακόμη πίσω όσο αφορά την προβολή που έχει από τα ΜΜΕ. Το άθλημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, κυρίως, είναι καθαρά επαγγελματικό με αθλητές να έχουν μεγάλα συμβόλαια με τους συλλόγους τους. Και η ποδηλασία είναι πολύ δημοφιλές άθλημα σε χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία κλπ. Οι επιτυχίες του Χρήστου Βολικάκη σίγουρα παίζουν σημαντικό ρόλο καθώς προβάλλονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό και όλοι εμείς που αγαπάμε το άθλημα ευχόμαστε να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης για αρκετά παιδιά.