background img
banner
banner

‘‘Άναψαν πράσινο’’ στην ΔΕΥΑ για τα δίκτυα

ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ Η ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ – ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΕΚΤΗΡΙΟ ΑΓΩΓΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ  

Μετά από μία μακρά χρονική περίοδο αναβολών, το… σίριαλ της κατασκευής των εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης με τον κεντρικό αγωγό για τους παραλιακούς οικισμούς του δήμου Αιγιαλείας, φαίνεται πως παίρνει τέλος. Χθες υπεγράφη η απόφαση που αφορά στη δημοπράτηση του έργου, με τις προσπάθειες του δήμου Αιγιαλείας να αποδίδουν καρπούς. Σημαντική, σε αυτή την εξέλιξη, ήταν και η συμβολή της βουλευτή Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου που είχε συνεργασία για το θέμα με τον με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Ιωάννη Κεφαλογιάννη. Το θέμα για την προέγκριση τευχών δημοπράτησης είχε προαναγγείλει προ ημερών το protionline.gr (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του δημάρχου Αιγιαλείας και προέδρου της ΔΕΥΑΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου με τον διευθυντή του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) Νίκο Μαμαλούγκα. Η δημοτική επιχείρηση της Αιγιάλειας είναι φορέας υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 33,7 εκ ευρώ και καλείται να ολοκληρώσει την τρίτη φάση του μεγάλου αποχετευτικού της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση αφορούσε την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού για να δέχεται τα λύματα ολόκληρης της Αιγιάλειας, έργο 10 εκ. ευρώ που έχει ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση αφορούσε τον μεγάλο συλλεκτήριο αγωγό λυμάτων από την Ακράτα μέχρι το Λαμπίρι, προϋπολογισμού 35 εκ. ευρώ, που επίσης έχει ολοκληρωθεί, εκκρεμεί όμως η παράδοσή του από τον εργολάβο στην Περιφέρεια που ήταν φορέας υλοποίησης του έργου και από εκεί στον δήμο και την ΔΕΥΑ.

Τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης αφορούν τις συνδέσεις των παραλιακών κοινοτήτων με κεντρικό αγωγό, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από κονδύλια του ΕΣΠΑ (23,8 εκ. από το ΕΠΠΕΡΑΑ, ακόμη 6,7 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος για τα οποία υπάρχει προέγκριση για τα 5 εκ. και 3,2 εκ. ευρώ από ιδίους πόρους για τις συνδέσεις των κατοικιών με τα δίκτυα.
Τώρα θα πρέπει να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑ προκειμένου να εγκρίνει με την σειρά του τα τεύχη δημοπράτησης του έργου και να βγει η προκήρυξη με χρόνο παράδοσης 28 μήνες από την συμβασιοποίησή του.

Στην ΔΕΥΑ υπάρχει ικανοποίηση γι αυτή την εξέλιξη όπως και στην δημοτική αρχή που στην θητεία της αναμένεται να λειτουργήσει το ενιαίο αποχετευτικό της Αιγιάλειας, έργο που δρομολογήθηκε το 2003 και θα ολοκληρωθεί το 2023!

Τι περιλαμβάνει το έργο

Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων των παρακάτω οικισμών Γ Προτεραιότητας: Αιγείρας του πρώην Δήμου Αιγείρας, Κραθίου και Παραλίας Συλίβαινας του πρώην Δήμου Ακράτας, Διακοπτού του πρώην Δήμου Διακοπτού, Ροδοδάφνης (συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Αβύθου και Άκολης που αποτελούν ενιαίο οικιστικό σύνολο της πρώην Κοινότητας Ροδοδάφνης), Λόγγου και Σελιανιτίκων του πρώην Δήμου Συμπολιτείας. Το φυσικό αντικείμενο του έργου σε μήκος σωλήνων ανέρχεται σε 75.500 m περίπου ενώ προβλέπονται και 6 τοπικά αντλιοστάσια.

Το ως άνω αντικείμενο αποτελεί τμήμα του συνολικού έργου με τίτλο: «ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ», το οποίο πέραν των άνω οικισμών, περιλαμβάνει και τους οικισμούς Δ’ Προτεραιότητας για τους οποίους έχει ήδη κατασκευαστεί ο Κεντρικός Αποχετευτικός Αγωγός, δηλαδή τους οικισμούς Λαμπιρίου, Καμαρών (μετά των παραλιακών συνοικισμών Πεύκων και Μπούκας), Ερινεού και Πανοράματος. Το τμήμα αυτό του έργου θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι στο οποίο έχει ήδη ενταχτεί. Το φυσικό αντικείμενο του τμήματος αυτού του έργου είναι 21.600 m αγωγών περίπου και 1 Α/Σ. Δηλαδή το συνολικό φυσικό αντικείμενο του έργου, ανεξαρτήτως πηγής χρηματοδότησης ανέρχεται σε 100.100,00 m αγωγών περίπου και 7 Α/Σ. Το έργο έχει 28 μήνες περαίωση από την υπογραφή της σύμβασης και θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί το αργότερο έως το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ικανοποίηση από τη Χριστίνα Αλεξοπούλου για το μεγάλο έργο


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr