background img
banner
banner

Ανασφάλεια στους εργαζόμενους αλλά όχι καταγγελίες

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΚΑ ΣΤO PROTIONLINE.GR – ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η υπολειτουργία ή και παύση λειτουργίας επιχειρήσεων με κρατική εντολή, ανάλογα με τον κλάδο τους, έχει δημιουργήσει δικαιολογημένη ανασφάλεια σε εργαζόμενους της Αιγιάλειας, κάτι που μεταφέρεται και στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγγελίες για αυθαιρεσίες εις βάρος των εργαζομένων, με τους εργοδότες της περιοχής, όπως φαίνεται, να προσπαθούν να διαχειριστούν την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση.

Είναι γεγονός πάντως, ότι ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει πλήγμα, ανεβάζοντας τα ποσοστά ανεργίας της περιοχής.

Κι αν στην παρούσα φάση και οι εργαζόμενοι επιθυμούν την παραμονή τους μέσα στο σπίτι ώστε να προφυλάξουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, η αγωνία είναι το… μετά, δεδομένου ότι δεν γνωρίζουν εάν οι επιχειρήσεις θα δύνανται να επανέλθουν στους προ ιού ρυθμούς τους που ούτως ή άλλως, δεν ήταν οι ιδανικοί…

Το Ε.Κ.Α. πάντως που λειτουργεί σε συγκεκριμένες ώρες (9.00π.μ. με 1.00μ.μ. τις εργάσιμες ημέρες με εναλλαγή των δύο υπαλλήλων) για επείγουσες περιπτώσεις, δέχεται τηλεφωνήματα μέσω των οποίων εκφράζονται απορίες αλλά όχι καταγγελίες.

Ερωτηθείς για την κατάσταση, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, τονίζει πως ΄΄ως τώρα δεν φαίνεται βάσει καταγγελιών να υπάρχουν αυθαιρεσίες εργοδοτών.Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός από πλευράς των εργαζομένων που αναγκαστικά έκλεισαν οι επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται. Όμως κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι και τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει όλο αυτό αλλά και από την πολιτική της κυβέρνησης΄΄.

Κατά πόσο ισχύουν όμως στις εν λειτουργία επιχειρήσεις τα όσα προβλέπονται με αφορμή την πανδημία;

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο, ΄΄δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα προφυλάξουν τους εργαζόμενους. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τα εργασιακά δικαιώματα, από ελέγχους που έχουμε πραγματοποιήσει, διαπιστώσαμε ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία. Π.χ. για περιπτώσεις εγκύων έχουν δοθεί οι απαιτούμενες άδειες από δύο επιχειρήσεις που ελέγξαμε΄΄.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου του Ε.Κ.Α., ΄΄έχουμε ενημερώσει τα Σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, να βγάλουν ανακοινώσεις και να καλούν τα μέλη τους να καταγγείλουν οποιαδήποτε αυθαιρεσία΄΄.

Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τους εργαζόμενους, ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το κίνητρο για να μην γίνουν απολύσεις.

Από εκεί και πέρα είπε πως ίσως χρήζουν διορθώσεων δεδομένου ότι η κατάσταση αλλάζει από τη μία μέρα στην άλλη. Ο πρόεδρος του Ε.Κ.Α. ωστόσο διαφοροποίησε την θέση του από την κυριακάτικη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, τονίζοντας: ΄΄Δεν θέλω να πιστεύω ότι έγινε με σκοπό να συνεχίσει και μετά την εφαρμογή των μέτρων του κορωνοϊού και έγινε μόνο για να εξυπηρετήσει την κατάσταση. Από την άλλη, δεν βρίσκω το λόγο κι εμείς σαν καταναλωτές γιατί να αφήσουμε τις αγορές μας για την Κυριακή ή για την ώρα που επεκτείνεται το ωράριο πέραν του καθιερωμένου. Οφείλουμε, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε όλοι μας, να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ και να μην κάνουμε τα ψώνια μας Κυριακή. Είναι κι αυτοί άνθρωποι, πρέπει να προφυλαχτούν και να ξεκουραστούν. Απ’ όσο γνωρίζουμε μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ δεν έχουν προχωρήσει σε προσλήψεις για την κάλυψη αυτών των έξτρα ωρών. Άρα, καλό θα είναι να μην επιβαρύνουμε τους εργαζόμενους΄΄.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, αναφέρθηκε στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία, τονίζοντας: ΄΄Τους οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» γιατί είναι στην… πρώτη γραμμή, είναι «μάχιμοι» και αποδεικνύουν το πόσο σημαντική είναι η δημόσια Υγεία. Κράτη όπως η Ισπανία που είχαν στηριχθεί στην ιδιωτική Υγεία, κάνουν βήματα πλέον να επιστρέψουν στην δημόσια. Με αφορμή αυτή την πανδημία, πρέπει όλη να αντιληφθούμε την σπουδαιότητά της και να παλέψουμε για την διατήρησή της΄΄.

Τι ισχύει για τους εργαζόμενους

Εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με κρατική εντολή, δικαιούνται: αναλογία του κανονικού τους μισθού έως την στιγμή του αναγκαστικού κλεισίματος από τον εργοδότη.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση λιανικού εμπορίου που έκλεισε αναγκαστικά από 18 Μαρτίου, θα πρέπει να λάβει τις νόμιμες αποδοχές που αντιστοιχούν στο μισθό του για το χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως και 17.3.2020. ειδική αποζημίωση 800 ευρώ από 15/3 μέχρι 30/4. «Ψαλίδι» 40% στο ενοίκιο που πληρώνει για το σπίτι του αν κι εφόσον είναι Α κατοικία. Δηλαδή αν ο εργαζόμενος είναι ενοικιαστής θα μπορεί από το νόμο να καταβάλλει μόνο το 60% του συμφωνημένου ενοικίου για το 2μηνο Μάρτιος – Απρίλιος.

Αναστολή για 4 μήνες πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων που έπρεπε να καταβληθούν τέλη Μαρτίου. Για παράδειγμα, εργαζόμενος σε επιχείρηση που ανέστειλε την λειτουργία της και ο οποίος έπρεπε να πληρώσει στα τέλη Μαρτίου την δόση από το βεβαιωμένο φόρο εισοδήματος του 2019 – θα μπορέσει να πληρώσει την δόση έως 31 Ιουλίου. Διατήρηση της θέσης εργασίας τους.
Από προχθές Τετάρτη 18 Μαρτίου απαγορεύονται και θεωρούνται άκυρες οι απολύσεις εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής. Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλο το διάστημα αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, υπολογιζόμενη στον ονομαστικό τους μισθό και πληρωμένη από το κράτος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr