background img
banner
banner

Αποζημίωση 800 ευρώ στις επιχειρήσεις με προσωπικό έως 5 άτομα που κλείνουν με κρατική εντολή

Mόνο οι επαγγελματίες που κλείνουν την επιχείρησή τους με κυβερνητική απόφαση και απασχολούν έως 5 εργαζομένους θα δικαιούνται την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ, σύμφωνα με όσα  ανέφεραν στο Capital.gr αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, εξήγγειλε πως “στις περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων (που απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους και είναι στους ΚΑΔ) προβλέπεται αποζημίωση 800 ευρώ”.

Αρμόδιες πηγές του Capital.gr διευκρινίζουν πως η αποζημίωση αυτή  θα αφορά -με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό- τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που έκλεισαν με κυβερνητική απόφαση και όχι τους ιδιοκτήτες πληττόμενων επιχειρήσεων έως 5 ατόμων που συνεχίζουν να λειτουργούν.

Η αποζημίωση των 800 ευρώ θα αφορά και τους αυτοαπασχολούμενους, δηλαδή τους επαγγελματίες και εκείνους που ασκούν ελεύθερη επαγγελματική δραστηριότητα, χωρίς προσωπικό, με τον όρο ότι η δραστηριότητά τους ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων και ταυτόχρονα το κράτος έχει απαγορεύσει την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Αντίθετα, όσοι εργοδότες με προσωπικό έως 5 άτομα και αυτοαπασχολούμενοι (επαγγελματίες που δουλεύουν μόνο τους-χωρίς προσωπικό) ασκούν δραστηριότητα που ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων αλλά η δραστηριότητά τους δεν έχει απαγορευτεί από την κυβέρνηση, δεν θα δικαιούνται (με βάση τον έως τώρα σχεδιασμό) την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προβλεφθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες και θα εξειδικευθεί, έπειτα, σε Υπουργική Απόφαση του κ. Γιάννη Βρούτση.

Ωστόσο, για τους εργαζομένους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που η δραστηριότητά τους ανήκει στη λίστα των πληττόμενων κλάδων, είτε αυτές έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση, είτε συνεχίζουν να λειτουργούν, θα υπάρχει η δυνατότητα, “έκτακτα” και “προσωρινά”, είσπραξης ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ.

Για να καταβληθεί η συγκεκριμένη αποζημίωση θα πρέπει να ανασταλεί πρώτα η σύμβαση εργασίας τους και έτσι η μισθοδοσία τους. Όλες οι προβλεπόμενες εισφορές θα καλύπτονται από το κράτος. Μάλιστα, θα υπολογίζονται ως ποσοστό των αποδοχών  που προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας που ανεστάλησαν και όχι επί των 800 ευρώ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως προβλέπει  Υπουργική Απόφαση όπου είναι δυνατή η τηλεργασία “μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης”, αφού υπάρξει συνεννόηση μεταξύ εργοδότη-εργαζομένου, μπορεί να υπάρξει συνδυασμός μεταξύ αποζημίωσης 800 ευρώ (μετά από αναστολή σύμβασης εργασίας) και καταβολής μέρους της μισθοδοσίας, εφόσον η καθαρή αμοιβή που προβλέπει η σύμβαση εργασίας που ανεστάλη υπερβαίνει το ύψος της αποζημίωσης.

Για παράδειγμα, έστω εργαζόμενος πληττόμενης (αλλά όχι κλειστής με κυβερνητική απόφαση) έχει καθαρό μισθό 1.000 ευρώ. Ωστόσο συμφωνεί με τον εργοδότη του να τεθεί σε “καθεστώς” αναστολής της σύμβασης εργασίας του αλλά να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω τηλεργασίας.

Θα λάβει ο εργαζόμενος του παραπάνω παραδείγματος την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ από το κράτος και 200 ευρώ (τα οποία υπολείπονται μέχρι η αμοιβή του να φτάσει τα 1.000 ευρώ που έπαιρνε προ αναστολής της σύμβασης τους) από τον εργοδότη του. Όσον αφορά για τον τρόπο χρηματοδότησης των εισφορών όσων εργαζομένων ενταχθούν σε αυτό το “μικτό” σχήμα αμοιβής  (σ.σ.: κρατικής αποζημίωσης-εργοδοτικής μισθοδοσίας), προβλέπεται  και πάλι “μικτό” σχήμα, καθώς για το μέρος της αμοιβής που πληρώνει ο εργοδότης θα καταβάλλονται από τον ίδιο οι προβλεπόμενες εισφορές, ενώ οι υπόλοιπες θα καλύπτονται από το κράτος.

www.capital.gr


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr