background img
banner
banner

Αρνητικός ο κορωνοϊός στην Αιγιάλεια

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ – ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Η λήψη μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού covid-19 από το υπουργείο Υγείας και κατ’ επέκταση από τον δήμο Αιγιαλείας, έχουν αυξήσει το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων της περιοχής, αν και οι επιπτώσεις από την ύπαρξη κρουσμάτων στην Αχαΐα, είναι ήδη ορατές στην κοινωνία. Παρά τις έντονες φήμες που θορύβησαν την περιοχή τα τελευταία εικοσιτετράωρα, φαίνεται πως στην Αιγιάλεια δεν υπάρχει κρούσμα κορωνοϊού. Την ίδια στιγμή, το Νοσοκομείο Αιγίου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, έχοντας ήδη αποστείλει δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, από ύποπτο περιστατικό που όμως βγήκαν αρνητικά.

Υπενθυμίζεται πως λόγω της ύπαρξης κρούσματος του ιού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και εν συνεχεία κι άλλων προερχόμενων επί το πλείστον από την Αμαλιάδα, την περασμένη Τετάρτη αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων και στην περιοχή με τον δήμο Αιγιαλείας να ξεκινά απολύμανση. Η απόφαση είχε να κάνει για την Πέμπτη και την Παρασκευή ωστόσο η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας ανάγκασε το υπουργείο και κατ’ επέκταση και τον δήμο Αιγιαλείας, να αποφασίσουν αναστολή λειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 20 Μαρτίου. Συγκεκριμένα, ο δήμος Αιγιαλείας ανακοίνωσε ότι, μετά από επαναξιολόγηση της κατάστασης από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την πολιτεία η παράταση για δύο εβδομάδες των εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου.

Συνεπώς, αναστέλλεται από 6 έως 20 Μαρτίου η λειτουργία όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων, ενώ αναστέλλονται και πάσης φύσεως μαζικές συναθροίσεις (θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), καθώς και τα ΚΔΑΠ και τα ΚΑΠΗ του Δήμου Αιγιαλείας.

Μάλιστα, εκ μέρους του δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, καλούνται οι πολίτες να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας με ψυχραιμία και προσοχή.

Καθολική και εξειδικευμένη απολύμανση σχολείων

Μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Αιγιαλείας, αποφασίστηκε η απολύμανση (μικροβιακή απολύμανση με νεφελοποίηση) όλων των σχολικών μονάδων της αρμοδιότητας της στα πλαίσια της πρόληψης για τον κορωνοϊό και σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του ΕΟΔΥ.

Η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Γιώτα Γκρέμου έκανε γνωστό πως ο ανάδοχος του έργου ξεκίνησε την απολύμανση των σχολικών μονάδων την Παρασκευή, λέγοντας: ΄΄Η Α/θμια Σχολική Επιτροπή και ο Δήμος Αιγιάλειας αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα τη φημολογούμενη επιδημία και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα δυνατά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτείας. Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί αλλά και ψύχραιμοι για να αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη αυτή κατάσταση΄΄.

Από την πλευρά της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας, τονίστηκαν τα ακόλουθα: ΄΄Στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή προληπτική αντιμετώπιση, οι ενέργειές μας ήταν στο πλαίσιο τάξης όπως αυτό καθοδηγείται από τις οδηγίες των εμπλεκομένων φορέων Υγείας και έχοντας απόλυτη ετοιμότητα για να υλοποιήσουμε σειρά προληπτικών μέτρων όπως αυτές ορίζονται και στην εγκύκλιο της 5/3/20 του υπουργείου Υγείας προς το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 5/3/20 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έχοντας πεποίθηση της παράτασης της αναστολής της λειτουργίας των σχολείων, προγραμματίσαμε σε συνεννόηση με τον δήμαρχο την ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα 9/3/20 στο δημαρχείο, για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό των απαιτούμενων ενεργειών και την εμπέδωση της πεποίθησης ότι κινούμεθα διοικητικά σύμφωνα με την επιστημονική καθοδήγηση και τη σοβαρότητα που απαιτεί η διαχείριση του κρίσιμου για την υγεία ζητήματος΄΄.

Επιπλέον το μεσημέρι της Παρασκευής 6/3/20 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του δημάρχου του εντεταλμένου συμβούλου του δήμου για θέματα Παιδείας και προέδρου της Σχ. Επ.Δ/θμιας Εκπ/σης Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου και του προέδρου του ΝΠΔΔ «Πολιτισμός Παιδεία Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία» Παναγιώτη Ανδριόπουλου στα γραφεία της ΔΕΥΑ εξετάστηκε η κατάσταση και όλες οι παράμετροι για τον καλύτερο συντονισμό της εφαρμογής των μέτρων πρόληψης.

Να σημειωθεί ότι και στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ νωρίτερα αποφασίστηκε και η εναρμόνιση των δομών της ΔΕΥΑ στην κατεύθυνση που κινούμεθα ως δήμος βάσει των υποδείξεων από τους επιστημονικούς φορείς σε όλα τα επιμέρους ζητήματα των προληπτικών μέτρων. Μεταξύ αυτών και οι απολυμάνσεις στις σχολικές μονάδες αρμοδιότητας της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής και σε όλους τους δημοτικούς χώρους που θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την ευρεία σύσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα.

΄΄Στο σχεδιασμό των απολυμάνσεων ρίχνουμε το βάρος στην βεβαίωση εφαρμογής της μικροβιοκτονίας για τον κορωνοϊο, της μεθόδου πιστοποίησης με την αυτοπρόσωπη παρουσία του υπευθύνου επιστήμονα που θα υπογράψει και τα σχετικά έγγραφα, ώστε σε συνδυασμό με τη διαχείριση βάσει οδηγιών που θα αποσταλούν αμέσως μετά την απολύμανση, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα της πρόληψης με την επιλογή εξειδικευμένων μονάδων για την αξιοπιστία της παροχής του έργου που θα αναλάβουν΄΄, αναφέρει ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Τριανταφυλλόπουλος, προσθέτοντας: ΄΄Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια όλους τους διευθυντές των σχολικών μονάδων αρμοδιότητάς μας για τη συνεργασία τους αυτές τις κρίσιμες ώρες και να επιστήσουμε την προσοχή προς όλους τους εμπλεκόμενους για άμεση συνεννόηση σε οποιοδήποτε θέμα προκύπτει αρμοδιότητάς μας΄΄.

Κλειστές οι δομές του ΝΠΔΔ

Εν τω μεταξύ, κλειστές θα παραμείνουν οι δομές αρμοδιότητας του ΝΠΔΔ «Πολιτισμός, Παιδεία, Αθλητισμός και Κοινωνική Προστασία Δήμου Αιγιαλείας» (Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΑΠΗ, αθλητικές εγκαταστάσεις, μουσεία, θέατρα, αρχαιολογικοί χώροι κλπ) μέχρι την 20 Μαρτίου σε πλήρη εναρμόνιση των μέτρων πρόληψης που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας για τους νομούς Αχαΐας –Ηλείας –Ζακύνθου.

Όπως τονίζεται από τον κ. Ανδριόπουλο, ΄΄στη σύσκεψη στην ΔΕΥΑΑ εξετάστηκε η κατάσταση για το πώς εξελίσσεται το θέμα  και ελήφθη η απόφαση να προχωρήσουν σε όλες τις δομές του δήμου τα ενδεδειγμένα από την Πολιτεία μέτρα πρόληψης, βάσει του συντονισμού που θα καθοριστεί το μεσημέρι της Δευτέρας 9 Μαρτίου σε σύσκεψη στο δημαρχείο΄΄.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε θέμα αναγκαιότητας λήψης έκτακτων μέτρων στην περιοχή ο κ. Ανδριόπουλος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον δήμαρχο και τους προέδρους των Νομικών Προσώπων του δήμου μας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός χωρίς σπασμωδικές ενέργειες για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σε ετοιμότητα το Νοσοκομείο Αιγίου

Στη λήψη μέτρων αφενός για την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων με την διαδικασία που το υπουργείο Υγείας έχει ορίσει και αφετέρου για την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων σε αυτό, προχώρησε η διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Ανατ. Αχαΐας (Μονάδα Αιγίου).

Στην είσοδο των εγκαταστάσεων του ιδρύματος, έχει τοποθετηθεί ειδικά εξοπλισμένο κοντέινερ όπου μεταφέρονται τα περιστατικά που παρουσιάζουν συμπτώματα κορωνοϊού προκειμένου να αξιολογηθούν. Το κοντέινερ παραχωρήθηκε από την εταιρεία «Άκτωρ». Επίσης, το επισκεπτήριο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται έχει περιοριστεί και ισχύει αυστηρά καθημερινά, από τις 6.00 ως τις 6.30 το απόγευμα. Υπενθυμίζεται ότι η είσοδος από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, πραγματοποιείται στο ίδρυμα μέσω του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών.

Από την προηγούμενη εβδομάδα νοσηλευόταν σε απομονωμένο θάλαμο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, 67χρονος ασθενής με βαριά πνευμονία. Τα αποτελέσματα περαιτέρω ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για το εν λόγω περιστατικό, ήταν αρνητικά στον κορωνοϊό covad-19.

Πάντως, στα αξιοσημείωτα του νοσοκομείου είναι ότι έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό οι επισκέπτες αλλά και οι ασθενείς που προσέρχονται, ενώ ιατρεία ακυρώνονται καθημερινά ελλείψει ενδιαφέροντος των ασθενών οι οποίοι προφανώς φοβούνται…

Επίσης, σε έρευνα του protionline.gr στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου προέκυψε ότι έχουν προσέλθει ασθενείς από την Αιγιάλεια με ύποπτα για τον ιό συμπτώματα… ωστόσο μέχρι χθες το μεσημέρι δεν υπήρχε επιβεβαιωμένο κρούσμα.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr