background img
banner
banner

Δεν «πέρασε» η πρόταση της μειοψηφίας για την άρδευση

΄΄ΚΑΜΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ΄΄ ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Καταψηφίστηκε στην χθεσινή ηλεκτρονική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας, η πρόταση της μειοψηφίας για να επανέλθει ως αρμοδιότητα στον Δήμο η άρδευση στις τοπικές κοινότητες αλλά και να επανακαθοριστούν τα τέλη.Την πρόταση είχαν καταθέσει οι τρεις παρατάξεις “Αιγιάλεια Αύριο” (Γούτος), “Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.” (Παπακωνσταντινόπουλος), “Λαϊκή Συσπείρωση” (Κουρή), ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από τους συμβούλους των παρατάξεων του δημάρχου, της Βάσως Ψυχράμη και του Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου.

Έτσι κατά την ηλεκτρονική ψηφοφορία μετρήθηκαν 14 ψήφοι υπέρ της πρότασης και 16 κατά.

Στην πρότασή τους οι τρεις παρατάξεις της μειοψηφίας μετέφεραν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει στον αγροτικό κόσμο της Αιγιάλειας τα υπέρογκα τέλη στην άρδευση και η μεταφορά της στη ΔΕΥΑ τονίζοντας πως το τέλος άρδευσης είναι μέρος των εξόδων που επιβαρύνει την καλλιέργειά του και ότι το νερό από λαγκάδια ή γεωτρήσεις, τα έργα άρδευσης από περιφερειακά χρήματα ή από δημοτικά ή από την τσέπη των ίδιων των αρδευομένων είναι αναπόσπαστο κομμάτι των κτημάτων που αρδεύονται όλα αυτά τα χρόνια και γι΄ αυτό βλέπουμε τον χαρακτηρισμό στους τίτλους ιδιοκτησιών ποτιστικά – ξερικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Μάλιστα, τόνιζαν ότι το τιμολόγιο πρέπει να είναι ελκυστικό έτσι ώστε να αρδευτούν περισσότερα στρέμματα στην Αιγιάλεια με στόχο να αυξηθεί το εισόδημα για να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους: κρατική φορολόγηση και πληρωμή δημοτικών τελών, καλώντας τον δήμο να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και να μην διαταράξει και προβληματίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται και φυσικά χωρίς να μετατοπίσει τα έξοδα της άρδευσης σε άλλες κοινωνικές ομάδες.

Τι πρότεινε η μειοψηφία

Ζητώντας από τον δήμο να αντιμετωπίσει την άρδευση διαχειριστικά και όχι εισπρακτικά, πρότειναν: 1. Επαναφορά της άρδευσης στον Δήμο Αιγιάλειας και επανακαθορισμός των τελών. 2. Διατήρηση των αρδευτικών κανονισμών των κοινοτήτων με σκοπό να μην διαταραχθεί ο κύκλος άρδευσης. 3. Να διατηρηθεί το παλιό τιμολόγιο που ίσχυε ανά κοινότητα έως το 2019 σε όλο τον Δήμο Αιγιάλειας. 4. Οι πρόεδροι όλων των κοινοτήτων να έχουν αρμοδιότητα στην άρδευση. Σε συνεργασία με τους άμεσα ενδιαφερόμενους αρδευόμενους να προβαίνουν σε αποκατάσταση προβλημάτων δικτύων υδρομαστεύσεων και να δίνουν άμεσα λύσεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει ανακαθορισμός των εξόδων στην άρδευση π.χ μείωση θέσεων υδρο-νομέων. 5. Το τιμολόγιο να καθοριστεί σύμφωνα με τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων ανά κοινότητα γιατί έχουμε κοινότητες που αρδεύουν από γεωτρήσεις και άλλες από λαγκάδια. Άλλες έχουν καθαρισμό αυλακιών και άλλες αρδεύονται με αγωγούς. Άλλες χρησιμοποιούν υδρονομείς και άλλες αρδεύουν με κύκλο ωρών μεταξύ των αρδευομένων. Υπάρχουν κοινότητες που αρδεύουν χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά τον δήμο με αυτοδιαχείριση των αρδευομένων και θεωρούμε ότι το κοινωνικό πρόσωπο του δήμου πρέπει να μην διαταράξει τον τρόπο άρδευσής τους. 6. Όταν ολοκληρωθεί η στρεμματική καταγραφή και εμφανιστούν τα έσοδα και τα έξοδα ανά κοινότητα θα μπορεί να καθοριστεί το οριστικό τέλος που θα που θα προκύπτει από τον ισοσκελισμό εσόδων-εξόδων και αφού ο Δήμος θα είναι δια-χειριστής θα επιστρέφει το περίσσευμα στην τοπική κοινωνία με οποιονδήποτε τρόπο. 7. Ακύρωση της αύξησης του οικιακού τιμολογίου ύδρευσης και της ενσωμάτωσης του ειδικού τέλους 80%”.

Η απάντηση του δημάρχου

Απαντώντας, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε πως σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και σε εφαρμογή αυτών, η τιμολογιακή πολιτική ανήκει πλέον στην ΔΕΥΑΑ και πως το τιμολόγιο διαμορφώθηκε σύμφωνα με τα δεδομένα και απολύτως σύμφωνα με τις εισηγήσεις της υπηρεσίας, συμπεραίνοντας πως δεν μπορεί να αλλάξει διότι έχει διαμορφώσει τον προ-τεινόμενο από την υπηρεσία προϋπολογισμό. Ακολούθως, η τιμολογιακή πολιτική αφού εγκριθεί από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ, επικυρώνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά την έγκριση των τελών από το Σώμα και με βάσει το σύνολο των προϋπολογισθέντων εσόδων και εξόδων, συντάσσεται ο προϋπολογισμός του δήμου. Κάπως έτσι, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου, καμία μεταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, διότι επηρεάζεται το σύνολο του προϋπολογισμού, αφήνοντας ωστόσο… παραθυράκι λέγοντας πως μπορούν να υπάρξουν μόνο στοχευμένες και πλήρως αιτιολογημένες αλλαγές, οι οποίες θα αποτυπώνονται και με την ανάλογη μεταβολή των ΚΑ εσόδων και εξόδων.
Χαρακτήρισε δε την εισήγηση των μειοψηφίας ως μη τεκμηριωμένη επί καταγραφομένων εσόδων και αναγκών, μιας και τα τέλη άρδευσης είναι ανταποδοτικά αλλά και άκαιρη αφού τα τέλη ψηφίζονται σε συγκεκριμένο χρόνο σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συναρτώνται απόλυτα με την ψήφιση του προϋπολογισμού του εκάστου έτους.
Διέκρινε ακόμη αντιπολιτευτική διάθεση και τόνισε πως η δημοτική αρχή εξετάζει τη δυνατότητα σε συνεργασία με τις υπηρεσίες, βελτίωσης του Τιμολογίου επί ανταποδοτικής βάσης ενώ προέταξε το μείζον θέμα του κορωνοϊού λέγοντας πως θα επανεξεταστεί το θέμα μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα.

Με δική της πρόταση η Βάσω Ψυχράμη

Από την πλευρά της, η Βάσω Ψυχράμη κατέθεσε δική της πρόταση, τονίζοντας πως η απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο έγινε, όπως είπε: Για να μηδενίσουμε τη ζημία που προέκυπτε κάθε χρόνο στον Δήμο, για να δώσουμε λύση για την άμεση αντιμετώπιση των βλαβών που εμφανίζονται καθημερινά (γεωτρήσεις, λάστιχα, υδραύλακες), να προχωρήσουμε στον εξορθολογισμό της οικονομικής επιβάρυνσης στους δημότες που δεν αρδεύουν (άνεργοι, χαμηλόμισθοι, συνταξιούχοι κ.λπ.).

Εστίαση στο γεγονός ότι ο δήμος αποστελεχώνεται καθημερινά και το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί σε καμία περίπτωση για να αντιμετωπίσει με συνέπεια και ταχύτητα τα καθημερινά προβλήματα, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι σήμερα αποδεικνύεται πως δεν υπήρχαν τα επαρκή στοιχεία για να αξιολογηθεί πλήρως η κατάσταση συμπεραίνοντας πως επιβάλλεται να γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης. Η Ποιοτική Αιγιάλεια συμφώνησε να επαναπροσδιοριστούν τα τέλη άρδευσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις κατά τόπους ιδιαιτερότητες. Επιπλέον, η κ. Ψυχράμη έκανε γνωστό ότι σήμερα το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της ΔΕΥΑΑ φέρνει κάποιες αλλαγές. Συγκεκριμένα, ενώ είχε υπολογιστεί έξοδο 650.000 ευρώ ο μειοδότης ανάδοχος θα αναλάβει την υπηρεσία της διαχείρισης της άρδευσης του δήμου με 350.000 ευρώ, εκτιμώντας ότι αυτό αυτομάτως δίνει τη δυνατότητα για εν μέρει αναθεώρηση της απόφασης, τονίζοντας ακόμη πως η σημερινή έκτακτη κατάσταση επιτάσσει το Δημοτικό μας Συμβούλιο να λάβει μέτρα ελάφρυνσης για όλους τους δημότες. Κατέθεσε δε συγκεκριμένη πρόταση με τιμές χρέωσης ανά κυβικό.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr