background img
banner
banner

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη προς τους ιερείς για τον κορωνοϊό

ΔΕΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Ποιμαντορική εγκύκλιο εξέδωσε προς τους κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος, σχετικά με τους κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρούνται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Τους προτρέπει να τελέσουν δέηση την προσεχή Κυριακή στους ναούς, μετά τη Θεία Λειτουργία και τονίζει πως η πίστη στην πρόνοια και την αγάπη του Θεού είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε απειλή.

Όπως μεταξύ άλλων, τονίζει, ΄΄φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία για να ρίξουν τα πυρά τους, μέσω των ΜΜΕ, κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Με πρόφαση την εξάπλωση του ιού, θέτουν το θέμα της μεταλήψεως του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου από το κοινό Ποτήριο της Ζωής καθώς και της προσλεύσεως των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες.
Εμείς ως διάκονοι του ιερού θυσιαστηρίου οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στο ποίμνιό μας και να συμβάλλουμε στη σωστή ενημέρωσή του και να μεριμνήσουμε, ώστε να απαλλαχθεί από την κατάσταση της συγχύσεως και του πανικού΄΄.

Σε συνέχεια των εγκυκλίων της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης αναφέρει στους ιερείς πως πρέπει να πληροφορήσουν τους πιστούς ότι είναι επιβεβλημένο να τηρηθούν όλοι οι κανόνες υγιεινής, καθαριότητας και ασφαλείας σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων κρατικών αρχών, προς τον σκοπό της μη διασποράς του ιού.

Η Θεία Κοινωνία έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό

Όσον αφορά την προσέλευση στις Ιερές Ακολουθίες και ιδιαιτέρως στο Ιερό Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, ο τοπικός Ποιμενάρχης, επισημαίνει στους ιερείς πως πρέπει να μεταλαμπαδεύσουν στους πιστούς την εμπειρία και την πίστη της Εκκλησίας στο διάβα των αιώνων. ΄΄Η προσέλευση στα Ιερά Μυστήρια και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσα πανδημίας, συνιστά αφενός μία έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία νικάει κάθε ανθρώπινο φόβο: «φόβος δέν υπάρχει στήν αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τόν φόβο» (Α΄ Ιωαν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία με τον Θεό είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους. Θα πρέπει λοιπόν να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να μας διαφυλάξει υγιείς΄΄.

«Εμπιστοσύνη της ζωής και της υγείας μας στα χέρια του Θεού»

Καταλήγοντας, τους προτρέπει στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας της ερχόμενης Β΄ Κυριακής των Νηστειών (15.03.2020), να τελεσθεί Δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς υπέρ της αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια, όχι μόνο της Αγίας Τεσσαρακοστής, αλλά λη την περίοδο της δοκιμασίας αυτής, τους καλεί να τελούν τακτικώς στους ναούς τους το Ιερό Ευχέλαιο, την Ακολουθία του Αγιασμού και Ιερές Παρακλήσεις προς ενίσχυση και παρηγοριά των πιστών. ΄΄Τελικά όλοι μας θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η καλύτερη ασπίδα για την υγεία και το καλό μας, μαζί με τα φάρμακα, τις συστάσεις των γιατρών και τα μέτρα των Υπουργείων, είναι η εμπιστοσύνη της ζωής και της υγείας μας στα χέρια του Θεού. Η πίστη μας στην πρόνοια και την αγάπη Του είναι το καλύτερο φάρμακο για κάθε απειλή, για κάθε ασθένεια. «Εί ο Θεός μέθ’ υμών, ουδείς κάθ΄ ημών»΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr