background img
banner
banner

«Η πορεία μας στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής»

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ Α΄ ΚΑΤΑΝΥΚΤΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΜΜΕΓΙΣΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ

Σε κλίμα κατάνυξης και χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, τελέστηκε προχθές, Κυριακή της Τυρινής, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγίου ο Α ́ Κατανυκτικός Εσπερινός. Τους ύμνους απέδωσε χορωδία Ιεροψαλτών υπό τη διεύθυνση του μουσικοδιδασκάλου κ. Βασιλείου Μπίκου, ενώ τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Πολύκαρπος Κεντικελένης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης, με θέμα «Η πορεία μας στο στάδιο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Ο π. Πολύκαρπος ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως κατά το διάστημα του εκκλησιαστικού μας έτους που περιλαμβάνει την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή. προβάλλεται ως κύριος σκοπός η πνευματική προετοιμασία ώστε να υποδεχτούμε «ψυχαίς καθαραίς και αρρυπώτοις χείλεσι» τον Νυμφίον Χριστόν, να φωτιστούμε με το Άγιο Φως της ελπίδας και της σωτηρίας ώστε να γίνουμε μέτοχοι της αλήκτου ευφροσύνης που διαχέεται στην ψυχή μας κατά την ένδοξη Ανάστασή Του. «Βέβαια, για να γίνουμε εμείς οι άνθρωποι κοινωνοί και μέτοχοι της Βασιλείας του Θεού, χρειάζεται να εισέλθομε εις μιαν κατάσταση προβληματισμού, εγκράτειας, αυτοκριτικής και περισυλλογής με γνώμονα τη διδασκαλία του Χριστού. Βασική προϋπόθεση της πνευματικής αυτής προετοιμασίας είναι βέβαια η θεοσύστατη νηστεία. Μέσω της νηστείας ο άνθρωπος γίνεται εγκρατής, χαλιναγωγεί το πάθος της λαιμαργίας και αποστρέφεται των υλικών αγαθών και απολαύσεων και έτσι ασκείται πνευματικά και ανακαινίζεται εσωτερικά. Επομένως, για να αποτελέσει για εμάς η Αγία Τεσσαρακοστή μία περίοδο σπουδαίας συνεισφοράς στη θεραπεία των πνευματικών νοσημάτων μας που δυσκολεύουν και αμαυρώνουν τον νου και τη ζωή μας, αλλά πρωτίστως λυπούν τον Θεόν, ας ταυτίσουμε το νόημα της νηστείας με την αποχή και τη διαγραφή διαπαντός από τη ζωή μας κάθε ίχνους φιλαυτίας, εγωισμού, κατάκρισης του πλησίον, εκμετάλλευσης, αδικίας, θυμού, κακίας, απιστίας και υποκρισίας», ανέφερε ο Αρχιμανδρίτης.

Στη συνέχεια σημείωσε πως η μετάνοια είναι μία βασική και μεγάλη αρετή, πάνω στην οποία οικοδομείται η πνευματική ζωή τού πιστού, προσθέτοντας ότι οι χριστιανοί καθημερινώς και αδιαλείπτως οφείλουμε να προσευχόμεθα και να αι-τούμεθα από τον Θεό συγχώρηση των αμαρτημάτων μας, εκφράζοντας παράλληλα την αμέριστη αγάπη και την ακράδαντη εμπιστοσύνη μας προς το πρόσωπό Του.

Με φρόνημα ταπεινώσεως, αγάπης και αλληλεγγύης

Ακολούθως, ο Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τον π. Πολύκαρπο για τον εποικοδομητικό του λόγο, ευχήθηκε στους πιστούς που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό καλούς πνευματικούς αγώνες, αγιασμό ψυχής και σώματος. «Ας διέλθομε αυτή την κατανυκτική περίοδο με φρόνημα ταπεινώσεως, αγάπης και αλληλεγγύης, έχοντας στην καρδιά και στη ζωή μας το ΄΄μη αποστρέψεις το πρόσωπό Σου από του παιδός σου΄΄, δηλαδή να παρακαλούμε τον Θεό μας να μην αποστρέψει το πρόσωπό Του από τον καθένα από εμάς, από τα πάθη, τις αδυναμίες, τις πτώσεις και τα αμαρτήματά μας. Αυτόν μόνο να αγαπάμε, Αυτόν μόνο να λατρεύουμε και Αυτόν να έχουμε στην καρδιά μας!», κατέληξε ο Ποιμενάρχης, ευχόμενος σε όλους καλή και ευλογημένη πορεία προς την Μεγάλη Εβδομάδα.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr