background img
banner
banner

Η τοπική οικονομία… νόσησε από κορωνοϊό

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ- ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΞΟΔΟΙ ΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΕΩΝ – ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μουδιασμένη παρακολουθεί τις εξελίξεις με την διασπορά του κορωνοϊού Covid-19 η τοπική κοινωνία, με τα «σημάδια» της αρνητικής επιρροής να είναι εμφανή σε κάθε κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα των Αιγιαλέων. Η είδηση έξαρσης του ιού στην Πάτρα «πάγωσε» από την περασμένη εβδομάδα την κίνηση και στην Αιγιάλεια, με τα καταστήματα να είναι τα πρώτα που πλήττονται…

Το πρωί του Σαββάτου η αγορά του Αιγίου ήταν άκρως υποτονική ενώ το βράδυ οι κάτοικοι της περιοχής προτίμησαν να… κλειστούν στα σπίτια τους γεγονός που έπληξε τους χώρους εστίασης και αναψυχής. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, οι χώροι συνάθροισης κόσμου άρχισαν να αδειάζουν, εκδηλώσεις αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν, υπηρεσίες λειτούργησαν χωρίς κόσμο, ενώ εκτός λειτουργίας τίθενται και τα δικαστήρια.

Η ανασφάλεια των πολιτών καθώς ουδείς έχει βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν, σε συνδυασμό με τον «βομβαρδισμό» ειδήσεων για απανωτά νέα κρούσματα, αλλά και οι ανυπόστατες φήμες για άτομα από την περιοχή που υποτίθεται πως νοσούν, δημιούργησαν από μόνα τους μία… αρρωστημένη κατάσταση που δεν ωφελεί κανέναν και σαφώς δεν προφυλάσσει από τον ιό…

Ανυπόστατες φήμες ότι θα κλείσουν τα μαγαζιά!

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν ακόμη και φήμες πως θα κλείσουν τα καταστήματα του Αιγίου, κάτι που δικαίως προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης του Συλλόγου. Με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός  Σύλλογος Αιγιαλείας χαρακτηρίζει ως ψευδείς και ανυπόστατες τις φήμες που διαρρέονται αυτή την στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για κλείσιμο των καταστημάτων της πόλης του Αιγίου. ΄΄Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν συντρέχει κανένας λόγος κλεισίματος των καταστημάτων! Όλα τα μαγαζιά της πόλης του Αιγίου  θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά! Ο Εμπορικός Σύλλογος συστήνει ψυχραιμία στους καταστηματάρχες και τους καταναλωτές, έτσι ώστε να περάσει όλο αυτό, όσο το δυνατόν με τις λιγότερες επιπτώσεις όχι μόνο για την υγεία μας αλλά και για την τοπική αγορά και οικονομία! Ήδη έχει αποστείλει από εχθές 5/3/2020 στα μέλη του email, με χρήσιμες συστάσεις και οδηγίες από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας΄΄, ανέφερε η διοίκηση, προσθέτοντας: ΄΄Καλό είναι οι συνάδελφοι έμποροι και οι καταναλωτές να μην παρασύρονται από διάφορες ψευδείς ειδήσεις που διασπείρουν πανικό και να ενημερώνονται μόνο από επίσημα χείλη! Η Διοίκηση του  Εμπορικού Συλλόγου είναι δίπλα στα καταστήματά μας και θα κοινοποιεί κάθε νεότερη και επίσημη ενημέρωση σε όλα τα ΜΜΕ καθώς και στα mail των μελών μας!΄΄.

Ζητείται η λήψη μέτρων ανακούφισης

Ερωτηθείς από το protionline.gr για την κατάσταση στην αγορά εξαιτίας του πανικού που διασπείρεται, ο πρόεδρος του Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος παρατήρησε πως ΄΄πράγματι η αγορά είναι μουδιασμένη τις τελευταίες ημέρες και δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Ο πανικός που κάποιοι προκάλεσαν έχει πλήξει ήδη την τοπική οικονομία και είναι επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων άμεσα για την ανακούφιση των επιχειρήσεων. Ζητάμε, απόδοση έκτακτου βοηθήματος λειτουργίας και κίνησης ύψους 5.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να κλείσουν προσωρινά ή λειτουργούν σε περιοχές που έχουν ληφθεί μέτρα βάσει της ΠΝΠ.(Βοήθημα που θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές). Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ, του ΦΜΥ, των δόσεων των ληξιπρόθεσμων χρεών και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία της τοπικής αγοράς. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς τον ΕΦΚΑ μέχρι και πάλι την αποκατάσταση της λειτουργίας της τοπικής αγοράς. Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών για τις πληττόμενες περιοχές και επιχειρήσεις. Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις. Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών. Προσωρινή απόδοση εργοδοτικού δικαιώματος για απαίτηση ελέγχων στους εργαζόμενους. Κάλυψη από τον ΟΑΕΔ των μακροχρόνιων απουσιών των εργαζομένων λόγω της επιδημίας΄΄.

Γερό… χτύπημα για εστίαση – αναψυχή

Αποκαρδιωτική ήταν η εικόνα στους περισσότερους χώρους εστίασης και αναψυχής το Σαββατοκύριακο. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Στράτος Βαρδάκης μίλησε για πραγματικό εκφοβισμό του κόσμου. ΄΄Από τη μία η τρομολαγνεία κάποιων και ο πανικός που διασπείρουν για τον ιό από την άλλη οι εξελίξεις στον Έβρο, δεν αφήνουν τον κόσμο να βγει. Διότι δεν είναι μόνο ο φόβος για τον ιό, είναι και η κακή ψυχολογική διάθεση. Δυστυχώς, τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής θα έχουν σοβαρό πρόβλημα. Η Πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα. Συντασσόμαστε με τις προτάσεις που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ζητούμε να εξεταστούν άμεσα από την κυβέρνηση διότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη΄΄, σημείωσε.

Αγορές με σύνεση

Πώς όμως η νέα αυτή κατάσταση επηρέασε τις καταναλωτικές συνήθειες των Αιγιαλέων; Ευτυχώς, σε ό,τι αφορά τις αγορές τους φαίνεται πως δεν διακατέχονται από τον πανικό κατοίκων άλλων πόλεων, δεδομένου ότι δεν παρατηρείται αυτή η έντονη διάθεση να… αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Μάλιστα, όπως ανέφερε στo protionline.gr από τα καταστήματα «Βασιλόπουλος», ερωτηθείσα σχετικά, η διευθύντρια του καταστήματος Αιγίου Μαρία Τριανταφυλλοπούλου, ΄΄η αγοραστική προσέλευση είναι μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Υπήρξε αύξηση την Παρασκευή και το Σάββατο όπως συμβαίνει πάντα τις ημέρες αυτές ωστόσο δεν έχει διαφοροποιηθεί έντονα εξαιτίας του ιού. Αυτό συνέβη σε μικρό βαθμό λίγες ημέρες πριν αλλά και πάλι, φαίνεται πως επικρατεί σύνεση και όχι ιδιαίτερος πανικός΄΄. ΄΄Εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε αντισηπτικά, καθαριστικά, κρεμοσάπουνα, μαντίλια, απολυμαντικά και ό,τι αφορά την προσωπική υγιεινή και καθαριότητα΄΄, πρόσθεσε η κ. Τριανταφυλλοπούλου.

Ανησυχία αλλά και αναμονή από τους γονείς

Στις τάξεις των γονέων πάντως επικρατεί μία ανησυχία, ωστόσο το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί για την ώρα μία ασφάλεια και κυρίως το γεγονός ότι προχωρά η απολύμανση σε όλα.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, με αφορμή τα διαπιστωμένα κρούσματα κορωνοϊού στο ΠΠΝΠ Ρίου καθώς και των υπόπτων κρουσμάτων στην ευρύτερη περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, εξέφρασε έντονα την ανησυχία της, ως προς την εξάπλωση του ιού στα σχολεία της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρει, ΄΄η αναστολή λειτουργίας των σχολείων θεωρούμε πως θα πρέπει να συνεχιστεί με σκοπό την πρόληψη που πάντοτε είναι πολύ πιο εύκολη και σημαντική από την θεραπεία, διότι αν υπάρξουν κρούσματα σε σχολεία, θα κυριαρχήσει ο πανικός με τις συνέπειες να είναι  ανυπολόγιστες. Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σύμφωνα με την ενημέρωση από όλους τους αρμόδιους φορείς και έχοντας ως βασική προτεραιότητα την υγεία των μαθητών-γονέων, προτείνει την αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Περιφέρειας μας επ’ αόριστον μέχρι να λήξει ο συναγερμός και να συνεχίσουμε όλοι τις ζωές μας. Το μόνο που χαθεί είναι μερικές ώρες διδασκαλίας κι  αυτό δεν μπαίνει ποτέ σε ζυγαριά με το ενδεχόμενο να χαθούν ανθρώπινες ζωές΄΄.

Σε τοπικό επίπεδο, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δ. Αιγιαλείας συνιστά ψυχραιμία αλλά και αναμονή του πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. ΄΄Σαφώς και είναι σωστή η απόφαση για κλείσιμο των σχολείων, μας ικανοποιεί η γενική απολύμανση όλων, ελπίζουμε να γίνει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και αναμένουμε τις εξελίσεις΄΄, είπε στo protionline.gr ο πρόεδρος Μένιος Κουτρόπουλος, διαπιστώνοντας πως ευτυχώς δεν υπάρχει πανικός ούτε στην σχολική κοινότητα ούτε στους γονείς.

Αναβολές και περιορισμοί

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι ακυρώσεις και αναβολές. Την αποχή των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου από τα καθήκοντά τους πανελλαδικά, αφορώντα σε παραστάσεις σε ακροατήρια πολιτικά, ποινικά και διοικητικά, από Δευτέρα 9 έως Τετάρτη 11 Μαρτίου, αποφάσισε το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά από πρόσκληση του προέδρου Γιώργου Μπέσκου.

Η απόφαση ελήφθη λόγω εμφάνισης κρουσμάτων κορωνοϊού-Covid 19 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συντάσσεται και με τις αποφάσεις όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της περιοχής, ως μέτρο πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας κι ενώ ήδη έχει κληθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων, ως χώροι με μεγάλη συνάθροιση κόσμου. Παράσταση σε ακροατήρια επιτρέπεται μόνο σε υπό παραγραφή υποθέσεις. Προς αποφυγή συνωστισμού τις αναβολές θα τις αιτείται μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου. Επίσης αναστέλλεται η παροχή υπηρεσιών του Δικηγορικού Συλλόγου σε τρίτους (πώληση ενσήμων κλπ). Τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου θα εξυπηρετούν μόνο καταθέσεις δικογράφων.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία του Υπουργείου Υγείας παρατείνονται για επιπλέον δύο εβδομάδες τα προληπτικά μέτρα για τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας ανακοίνωσε την αναστολή των δράσεων της, όπως τα εικαστικά εργαστήρια, εργαστήρια χειροτεχνίας και τα Χορωδιακά Σύνολα, επίσης ο δημοτικός κινηματογράφος «Απόλλων» θα παραμείνει και αυτός κλειστός, μέχρι νεοτέρας.

Επίσης, τα Διοικητικά Συμβούλια των Ιδρυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως, του «Αγάπης Μέλαθρον ο Άγιος Χαράλαμπος» στο Αίγιο και του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού και Διακονικού Κέντρου στα Καλάβρυτα, σε έκτακτες συνεδρίες τους, λαμβάνοντας υπόψη την επιβολή στην  περιοχή μας προληπτικών μέτρων λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού και με σκοπό την προστασία και ασφάλεια τόσο των γερόντων που φιλοξενούνται, όσο και των εργαζομένων στις ανωτέρω δομές, αποφάσισαν και υλοποίησαν τα κάτωθι προληπτικά μέτρα. Α. Τoν αυστηρό περιορισμό των επισκέψεων των συγγενών προς τους γέροντες και την  απαγόρευση επισκέψεων τρίτων προσώπων προς το Ίδρυμα. Β. Την λήψη όλων των προβλεπομένων στις περιστάσεις αυτές  μέτρων προληπτικής  υγιεινής από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στους χώρους των Ιδρυμάτων σχετικών με την καθαριότητα και την αποφυγή μεταδόσεως των ιώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Δεν υπάρχουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ που ενημερώνουν για τον κορωνοϊό»


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Τα σχόλια είναι κλειστά.

protionline.gr